background img
banner
banner

Οι ήπιες παρεμβάσεις στην Αλυκή ήταν μόνο η αρχή…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ  – ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ

Η επίσημη παρουσίαση του έργου «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου» πραγματοποιήθηκε σε μία όμορφη εκδήλωση χθες, όταν ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Αιγίου πλημμύρισε από το γαλάζιο της Αλυκής, με τη διαπίστωση πως το μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας «στολίδι» του Αιγίου, δύναται να εξυψώσει ολόκληρη την περιοχή. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και το επόμενο «βήμα» που δεν θα είναι άλλο από την προσπάθεια δημιουργίας ενός κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, που θα φέρει την Αλυκή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Ήδη, μετά τις εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από το «LEADER ΑΛΙΕΙΑ & ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020» μέσω της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., έχουν πολλαπλασιαστεί οι επισκέψεις τόσο μεμονωμένα όσο και μαζικά, με τα σχολεία της περιοχής να περνούν το ένα μετά το άλλο και να ενημερώνονται για τις ιδιαιτερότητες, τη χλωρίδα και την πανίδα που παρουσιάζει.

Στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσαν δήμος Αιγιαλείας και ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επιθεωρητής Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νικήτας Μάζης, η διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ηρώ Τσιμπρή, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος, Νίκος Καραΐσκος, Δημήτρης Ελευθεριώτης, Παναγιώτης Ανδριόπουλος, Μαρία Σταυροπούλου, Μαρία Αγγελοπούλου, οι σύμβουλοι Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Χρήστος Τσερεντζούλιας, Χρήστος Κανελλής, ο σύμβουλος δημάρχου Πέτρος Δαδιώτης, ο εντεταλμένος σύμβουλος του Περιφερειάρχη, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης, ο πολιτευτής της ΝΔ Ανδρέας Τσόκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Φάνης Ραμπαβίλας, ο αντιπρόεδρος Άγγελος Γαλιάτσος και οι σύμβουλοι Σωκράτης Μαυρίδης, Ελευθερία Μαρνέλη, Μαρία Μπακρόζη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος, και μέλη, ο πρόεδρος του φορέα Safe Coast Τάκης Χρονόπουλος κ.ά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης του δήμου Χρυσούλα Χρηστιά, η οποία είχε και την εισήγηση με την παρουσίαση του έργου. “Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται λόγω μίας απολύτως επιτυχημένης συνεργασίας που είχε ο δήμος Αιγιάλειας με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τις διευθύνσεις Δασών Αχαΐας αλλά και το Δασαρχείο Αιγίου, καθώς και την εταιρεία ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ η οποία υπήρξε ο φορέας χρηματοδότησης για να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα που έχει ξεκινήσει στην Αλυκή μας”, τόνισε.

 

Ευχαριστίες του δημάρχου για το έργο τεράστιας σημασίας

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας είπε: ΄΄Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίησή μου για την συνεργασία που έχουμε με όλους τους φορείς, την ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ και πολύ περισσότερο με τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταθόπουλο, με τον οποίο συνεργαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε εργαστεί και παλιότερα για το Πράσινο Ταμείο, με μεγάλη επιτυχία.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί τέτοιες συνεργασίες, είναι η “μυστική συνταγή” της επιτυχίας. Χαιρόμαστε να έχουμε εδώ μπροστά μας ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας, ιδιαίτερης περιβαλλοντολογικής αξίας, ένα πολύ σημαντικό έργο για την τοπική μας κοινωνία, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό του.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους βοήθησαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα και εύχομαι να έχουμε πάντα τη δύναμη να εγκαινιάζουμε τέτοια έργα όπως είναι αυτό της Αλυκής, το οποίο μπορούμε στο εξής να το απολαμβάνουμε όλοι, και οι κάτοικοι της Αιγιάλειας αλλά και οι χιλιάδες μακρινοί επισκέπτες της. Είναι ένας “πόλος έλξης” τουριστών και είμαστε χαρούμενοι για αυτό που έχουμε καταφέρει΄΄.

Γεν. Γραμματέας Δασών: «Θα αυξηθεί το πρεστίζ της Αλυκής στο διπλάσιο»

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων: ΄΄Ο χαρακτηρισμένος αστικός υγρότοπος εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura 2000 που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική περιοχή σε σχέση με το περιβάλλον, κατέχει μία ξεχωριστή θέση στην βιοποικιλότητα της χώρας. Η όσμωση φυσικών ή δασικών οικοσυστημάτων περνά μία δύσκολη φάση λόγω της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών ανακατατάξεων που διανύουμε ως ανθρωπότητα. Η όσμωση αυτή μας επέβαλε να πραγματοποιήσουμε μία άποψη συνεργασία. Το κεντρικό κράτος των υπουργείων και η τοπική αυτοδιοίκηση, με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων ολοκληρώνουν επιτυχώς μία συνεργασία που θα έχει μεγάλη αναπτυξιακή και τουριστική ανάταση, στο εγγύς μέλλον΄΄.

Ο Γενικός ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, για το πνεύμα συνεργασίας τους, λέγοντας ότι και στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί και πάλι επιτυχώς, για το Πράσινο Ταμείο, το έργο αστικής αναζωογόνησης της ηλεκτροκίνησης σε οχήματα αλλά και στην περίπτωση του ΣΒΑΚ.

΄΄Εντείνουμε ακόμα περισσότερο την άψογη συνεργασία μας, με αυτό το πρόγραμμα και ευχαριστούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που πετύχαμε να κάνουμε μία υπέροχη υποδομή η οποία δίνει τη δυνατότητα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προώθησης του πολιτισμού. Οφείλουμε να παραδώσουμε στην επόμενη γενιά από εμάς, τα καλύτερα και τα πιο σύγχρονα έργα΄΄, σημείωσε ακόμη. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε επίσης ότι ο χώρος θα αποτελεί για πολλές γενιές σημείο επιμόρφωσης και σημείωσε ότι το τουριστικό πρεστίζ της Αλυκής θα αυξηθεί στο διπλάσιο, λέγοντας ότι το σημείο θα γίνει πόλος έλξης χιλιάδων νέων τουριστών και πως αποτελεί ήδη πιλοτικό παράδειγμα έργου για όλη τη χώρα. Αμέσως μετά μετέφερε το μήνυμα του υπουργού κ. Σκυλακάκη που ανέφερε ότι “σε πρώτο χρόνο και με το ίδιο μεγάλο ενδιαφέρον θα δούμε και θα πραγματοποιήσουμε νέες συνεργασίες για νέα έργα.

Η αποκάλυψη του επόμενου βήματος από τον Βασ. Χριστόπουλο

“Καταφέραμε αυτό το “σαξές στόρι” γιατί υπήρξε μία συναντίληψη όλων των εμπλοκομένων, μία ταύτιση πολλών ανθρώπων μαζί, ξεκινώντας από τον δήμο Αιγιάλειας που ήταν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια με την υποβολή της πρότασης, μέχρι και το Δασαρχείο Αιγίου το οποίο αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, σε ένα απόλυτα ευαίσθητο περιβάλλον. Δουλεύοντας όλοι μαζί, τα καταφέραμε. Για πολλά χρόνια δεν συνέβαινε τίποτα στην Αλυκή και επιτέλους, η Δημοτική Αρχή έχοντας αποτελεσματικότητα, φέρνει έργο. Είναι η μόνη που επέδειξε εδώ και πολλές δεκαετίες πραγματική εξωστρέφεια, εγκαινιάζοντας ένα έργο άκρως ευρηματικό” τόνισε ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος.

Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του Κώστα Παπακωνσταντίνου ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα με τις γνώσεις αλλά και την αγάπη του για τον τόπο και τόνισε ότι σε λίγο καιρό από τώρα, όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία της περιοχής θα έχουν περάσει έστω και μια φορά από τον υδροβιόποτο από της Αλυκής, για επίσκεψη:

Κλείνοντας, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι είναι ακόμα η… αρχή και ότι στο μέλλον, θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις και πιο πολλά έργα, που θα αποφέρουν μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα πετύχουν αξιόλογη τουριστική προβολή για τον υδροβιότοπο στην παραλία της Αλυκής. Τέλος, αναφέρθηκε σε μια νέα προοπτική που προετοιμάζει ο δήμος να επιτύχει: “Η εκκρεμότητα που υπάρχει για την οποία έχουμε κουβεντιάσει εκτενώς με τον δήμαρχο, είναι να γίνει ένα συνοδό έργο που θα συμπληρώσει απόλυτα την “σπίθα” που άναψε στην Αλυκή. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού έργου του Κορινθιακού Κόλπου. Θέλουμε το Περιβαλλοντικό Κέντρο Κορινθιακού Κόλπου να γίνει στην περιοχή της Αλυκής και ήδη είμαστε στην αναζήτηση κατάλληλου διαθέσιμου χώρου. Για το σχέδιο αυτό, είναι ενήμεροι και ο τοπικός περιβαλλοντικός σύλλογος και το τοπικό συμβούλιο. Πρόκειται να αγοραστεί ένα γαιοτεμάχιο στο οποίο με ήπιες παρεμβάσεις θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος τόπος επίσκεψης σχολείων, συλλόγων ή εκδρομέων.

Δηλαδή θα γίνει ένας οργανωμένος τόπος επίσκεψης και πλήρους ενημέρωσης, για το στολίδι της Αλυκής” ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, ευχαριστώντας τον Δημήτρη Καλογερόπουλο που του παραχώρησε τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα θέματα αναπτυξιακής στο δήμο.

Ακολούθησε επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα της Αλυκής, με τον γενικό γραμματέα Δασών να δηλώνει εντυπωσιασμένος και να εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις, αποδεχόμενος πως το συνοδό έργο που προτείνει ο δήμος θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προοπτική.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr