background img
banner
banner

Κάηκαν περιουσίες στην ορεινή Αιγείρα | ΦΩΤΟ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΟΥ ΞΕΣΠΑΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΚΛΑΔΟΔΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΝΑΠΟΘΕΣΕ ΙΔΙΩΤΗΣ

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι κοντά στο χωριό Άμπελος στην ορεινή Αιγείρα, στο σημείο που βρίσκεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, η οποία στη συνέχεια πήρε απρόβλεπτες διαστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλαδοδέματα που είχαν εναποτεθεί εντός του ΧΥΤΑ πήραν φωτιά, με αποτέλεσμα και λόγω των δυνατών ανέμων η φωτιά να ξεφύγει, αρχικά με κατεύθυνση προς τα Μάρμαρα καίγοντας στο διάβα της πολλές ρίζες ελιές. Στο σημείο έσπευσαν 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, αλλά μέχρι να φτάσουν στο σημείο διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν αρκετά. Η φορά του ανέμου είχε αλλάξει, με την φωτιά να κατακαίει περιουσίες, κυρίως ελαιόδεντρα (ένας μόνο ιδιοκτήτης από τα Αρφαρά έχασε 600 ρίζες ελιές).

Μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα κλήθηκαν και εναέρια μέσα προκειμένου να μην απειληθεί η περιοχή με περιβαλλοντική καταστροφή. Τελικά στο σημείο έσπευσαν δύο αεροπλάνα Canadair και ένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης αύξησαν το αριθμό τους δραματικά, με 25 οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από την Πάτρα.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 8 χθες το βράδυ με ορατό τον φόβο της αναζωπύρωσης . Η πυρκαγιά ξέσπασε στο ΧΥΤΑ σε μια δύσκολη στιγμή για την διαχείριση των απορριμμάτων με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο δια στόματος του δημοτικού συμβούλου, Βασίλη Ανδρουτσόπουλου, για κλαδιά που έκαψαν εκτός του ΧΥΤΑ και τα έστειλαν μέσα για ταφή χωρίς αυτά να έχουν σβήσει, με αποτέλεσμα να υπάρξει αναζωπύρωση και η φωτιά κατέκαψε την περιοχή. Μάλιστα ο ίδιος ζήτησε από τον Εισαγγελέα ν’ αποδοθούν ευθύνες για το περιστατικό.

Κάηκαν 100 στρέμματα με ελαιόδεντρα

Όπως και να έχει η υπόθεση ΧΥΤΑ Αιγείρας «μυρίζει μπαρούτι» και με αφορμή την χθεσινή φωτιά θ’ αποτελέσει σημείο τριβής για ακόμη μια φορά ανάμεσα στην δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση του Δήμου Αιγιάλειας. Εκείνο που έχει σημασία όμως, είναι οι περιουσίες που χάθηκαν, αφού 100 στρέμματα με ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη.

Το “protionline.gr” επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αιγιάλειας, Θανάση Παναγόπουλο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν ενήμερος από τον αντιδήμαρχο Ανατολικής Αιγιάλειας, Γιώργο Γιοβά και τον υπεύθυνο της Πολιτικής Προστασίας, Φάνη Σταυρόπουλο.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο επειδή η μια πόρτα που οδηγεί στο ΧΥΤΑ έχει κλαπεί, κάποιος ιδιώτης βρήκε ανοιχτά και εναπόθεσε τα κλαδιά από το χωράφι του, τα οποία προφανώς τα είχε μισοκάψει πρώτα. Ο φύλακας που έπιασε δουλειά στις 2 το μεσημέρι βρήκε τα κλαδιά εντός του ΧΥΤΑ τα οποία είχαν αναζωπυρωθεί και ειδοποίησε την Πυροσβεστική

Ο Θανάσης Παναγόπουλος έχει ζητήσει από τον διοικητή της Πυροσβεστικής πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της πυρκαγιάς και όπως δήλωσε στo “protionline.gr”, «ο δήμος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες με αποζημιώσεις, αν είναι υπαίτιος για την καταστροφή».

Εντωμεταξύ σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου εκτός Αιγιάλειας, έτσι θ’ αποσυμφορηθεί πολύ γρήγορα ο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα.

Ωστόσο ο δήμαρχος ήταν επικριτικός για την στάση της αντιπολίτευσης, που δεν στήριξε την αγορά οικοπέδου δίπλα στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Νησί» Τέμενης, για την εναπόθεση των κλαδιών. «Ήθελαν να κάνουν πολιτική με ένα τόσο σοβαρό θέμα» τόνισε ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Το θέμα θα έρθει πάλι στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτή τη φορά να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την εύρεση οικοπέδου, που θα λύσει το πρόβλημα της εναπόθεσης. Θυμίζουμε ότι ο χώρος εναπόθεσης τα τελευταία χρόνια ήταν οικόπεδο εντός της Χαρτοποιίας, με δυο φωτιές να έχουν ξεσπάσει στο σημείο, μια το καλοκαίρι του 2014 και μια το φετινό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr