background img
banner
banner

Εντυπωσιακές προτάσεις για τον επανασχεδιασμό των Υψηλών Αλωνίων! | ΦΩΤΟ

ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΕΪΚΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Παρουσία πλήθους κόσμου εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, η Έκθεση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Κυριακή 22 Οκτωβρίου και σε αυτή παρουσιάζονται οι προτάσεις φοιτητών για τον επανασχεδιασμό των Υψηλών Αλωνίων, στο πλαίσιο του μαθήματος Αστικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, οι οποίες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν δεδομένου ότι η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να προχωρήσει στις παρεμβάσεις εκείνες που θα την καταστήσουν και πάλι την πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, σημείο αναφοράς για την πόλη!

Οι 15 σημαντικότερες εργασίες – προτάσεις των φοιτητών εκτίθενται στις τρεις αίθουσες στο ισόγειο του αρχοντικού, προσελκύοντας χθες το ενδιαφέρον πολιτών και κυρίως αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών. Επίσης, εκτός από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ανάπτυξης Βασίλη Χριστόπουλο που προώθησε την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο δια μέσου και του προϊστάμενου του Γραφείου Υπηρεσίας Δόμησης δήμου Αιγιαλείας Λεωνίδα Καράμπελα, στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Δημήτρης Μπούνιας, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ του δήμου Χρήστος Σπηλιωτόπουλος, της Επιτροπής Ανάπτυξης Στράτος Βαρδάκης, δημοτικοί σύμβουλοι και πρώην αντιδήμαρχοι. Επίσης, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Πανέτσος, ο αναπληρωτής Ιωάννης Αίσωπος, αλλά και οι φοιτητές εκείνοι που παρέδωσαν εργασίες με αντικείμενο τον επανασχεδιασμό των Υψηλών Αλωνίων Αιγίου.

Ο κ. Χριστόπουλος, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και στο σημαντικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στην έκθεση, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος, καθώς και προς τους φοιτητές, για την προσφορά των γνώσεων και των ιδεών τους, στην πόλη του Αιγίου. Επιπλέον, ευχαρίστησε και τον κ. Καράμπελα που, όπως είπε, ήταν ο συνδετικός κρίκος του δήμου με το Πανεπιστήμιο.

Υψηλά Αλώνια αλλά και αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου στα πλάνα του δήμου

Ο δήμαρχος ανέφερε πως για τον δήμο Αιγιαλείας, το Πανεπιστήμιο της Πάτρας είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους σε διάφορα θέματα όπως είναι το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών. Αναφέρθηκε στα προβλήματα της πόλης τονίζοντας πως στόχος της δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όπως είπε, ΄΄στο Αίγιο εδώ και πολλές δεκαετίες έχουμε μείνει πίσω σε πολλά και ιδίως σε θέματα κοινοχρήστων χώρων, αφού ανάπλαση της πόλης του Αιγίου έχει να γίνει περίπου εκατό χρόνια΄΄. Ο κ. Παναγόπουλος ανακοίνωσε ότι σε λίγο καιρό ο δήμος θα προωθήσει την αστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης που ξεκινά από την Κλ. Οικονόμου κοντά στον σταθμό των ΚΤΕΛ και φτάνει μέχρι την οδό Σολωμού. ΄΄Έχουμε ετοιμάσει μία σειρά από μελέτες, εκτιμώ ότι σε ένα με ενάμιση μήνα θα τις καταθέσουμε στην Περιφέρεια προκειμένου να τύχουμε χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά τα Υψηλά Αλώνια είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του τόπου, λέγοντας πως η κίνηση να καλέσουν το Πανεπιστήμιο της Πάτρας έχει και συμβολικό χαρακτήρα. ΄΄Επειδή κάθε ανακαίνιση, αναδιαμόρφωση χώρου σχετίζεται με την ζωή που δίνουν νέοι άνθρωποι, γι’ αυτό σκεφτήκαμε να απευθυνθούμε στο Πανεπιστήμιο και στις νεότερες γενιές που με τις γνώσεις που έχουν από το Πανεπιστήμιο αλλά και τις φρέσκες ιδέες που ανταποκρίνονται στις εξελίξεις της ζωής, μπορούν να δώσουν ένα αποτέλεσμα για τα επόμενα πενήντα χρόνια΄΄, είπε ακόμη ο κ. Παναγόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Οι προτάσεις είναι καταπληκτικές, θα μελετηθούν από τους μηχανικούς μας και κάποιες από αυτές θα τις υιοθετήσουμε για τα Υψηλά Αλώνια. Στόχος μας είναι και η λειτουργική αλλά και η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου των Υψηλών Αλωνίων΄΄.

Προσβλέπουν σε περαιτέρω συνεργασία με τον δήμο από το Πανεπιστήμιο

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας, τονίζοντας πως τα τελευταία 13 χρόνια υπήρξε συνεργασία με πολλές πόλεις της Ιταλίας για αστικές αναπλάσεις αλλά όχι με ελληνικές… Όπως είπε, ΄΄η ελληνική κοινωνία διστάζει να υιοθετήσει νέες ιδέες, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχουν και εξαιρέσεις που μας δίνουν την δυνατότητα να δείξουμε τις ικανότητες των φοιτητών μας πάνω σε πραγματικά προβλήματα΄΄. Ανέφερε ακόμη πως οι εργασίες που εκτίθενται είναι εργασίες τριτοετών φοιτητών και είναι αξιόλογες, μη παραλείποντας να ευχαριστήσει τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας αλλά και τους υπεύθυνους καθηγητές του Τμήματός του και τους φοιτητές, επισημαίνοντας πως προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με τον δήμο Αιγιαλείας. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα, όλες αυτές οι εργασίες που εκτίθενται να αποτελέσουν την αφορμή για να ξεφύγει ο δήμος Αιγιαλείας από το σύνηθες και να τις αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Ανάλυση των προτάσεων

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αίσωπος, υπάρχουν τρεις ομάδες προτάσεων όπου η κάθε ομάδα περιλαμβάνει πέντε λύσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ζητούμενο του μαθήματος αποτέλεσε ο σχεδιασμός μιας κατασκευής – στεγάστρου κατά μήκος του πεζοδρόμου Βύρωνος καθώς και κατασκευών δημόσιας χρήσης σε επιλεγμένα σημεία της πλατείας. Κάθε προτεινόμενη κατασκευή έπρεπε να λάβει υπόψη της την πολύ σημαντική παρουσία του Πύργου και να διερευνήσει την βέλτιστη συσχέτιση με αυτόν, τόσο χωρικά όσο και μέσω της αφαιρετικής επανερμηνείας των μορφολογικών του στοιχείων. Ακόμη, οι νέες κατασκευές κατά μήκος του πεζοδρόμου θα έπρεπε να αποτελούν είτε συνέχειες των καταστημάτων όταν αυτά λειτουργούν, είτε τμήματα του δημόσιου χώρου όταν τα καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00π.μ.-1.00μ.μ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr