background img
banner
banner

Το Αίγιο αποκτά την Ιστορική του ταυτότητα

Η 26η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟΠΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Οι χρόνιες προσπάθειες της προέδρου της Ιστορική και Λαογραφικής Εταιρίας Αιγιάλειας, κ. Βάνας Μπεντεβή να ανακηρυχθεί η 26 Ιανουαρίου 1821, ως Τοπική Εορτή βρήκαν ευήκοα ώτα στη Δημοτική Αρχή του Θανάση Παναγόπουλου, ο οποίος αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο για τον Δήμο, την γνωριμία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Η ημερομηνία έναρξης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας από χθες το πρωί με προεδρικό διάταγμα γίνεται Τοπική Εθνική Γιορτή και επίσημη αργία για την πόλη του Αιγίου.
Σοβαρές ενέργειες για το θέμα είχε κάνει και η προηγούμενη δημοτική αρχή του Στάθη Θεοδωρακόπουλου σε συνεργασία με την ΙΛΕΑ, αλλά ήταν ο Θανάσης Παναγόπουλος που ανακοίνωσε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιάλειας το χαρμόσυνο νέο.

Ο Πρόεδρος τηλεφώνησε στον Δήμαρχο

Είχε προηγηθεί συνάντηση προ μηνών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Θανάσης Παναγόπουλος και η Βάνα Μπεντεβή παρέδωσαν το αίτημα του Δήμου Αιγιάλειας για την ανακήρυξη της Εθνικής Τοπικής Εορτής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνάντησε τότε τον παλιό του φοιτητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και όλα πήραν τον δρόμο τους.

Φέτος στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Δήμος Αιγιάλειας και η ΙΛΕΑ είχαν διοργανώσει εκδήλωση για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και είχαν εκδώσει ιστορικό λεύκωμα για τη σημασία της Συνέλευσης, που κράτησε πέντε μέρες, στην έναρξη της Επανάστασης 1821.

Ωστόσο η εκδήλωση αυτή έφερε αντιδράσεις από ιστορικούς της περιοχής, κυρίως από την Τέμενη, που αμφισβήτησαν το μέρος που ακριβώς έγινε η Συνέλευση.

«Η σημασία του γεγονότος όμως της ανακήρυξης για την πόλη μας θα πρέπει να είναι πάνω από τις όποιες αντιδράσεις», επισήμανε χθες ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Βασίλης Φιλιππόπουλος.

Το Αίγιο εκτός από την Τοπική Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, που γίνεται την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα αποκτά και δεύτερη Εορτή στις 26 Ιανουαρίου με ιστορική σημασία.
Τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν, σχεδόν σε ένα μήνα από σήμερα, αναμένεται να τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τηλεφώνησε προσωπικά χθες το πρωί στον Θανάση Παναγόπουλο για να του ανακοινώσει την χαρμόσυνη είδηση.

Μεγάλη ιστορική στιγμή

Εντωμεταξύ δελτίο Τύπου εξέδωσε χθες η Δημοτική Αρχή στο οποίο αναφέρει τα εξής:

Μια μεγάλη ιστορική στιγμή και ταυτόχρονα μια ύψιστη δικαίωση απέναντι στην ιστορία αλλά και απέναντι στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή στην οποία διαδραματίστηκε, είναι η υπογραφή σήμερα 20/12/2017 και ώρα 11:30  του Προεδρικού Διατάγματος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο ,με το οποίο καθιερώνεται με κάθε τιμή και με κάθε επισημότητα,
η 26η Ιανουαρίου-ημέρα έναρξης της Μυστική Συνέλευση Της Βοστίτσας – ως Τοπική Εθνική Γιορτή και επίσημη αργία.

Η καθιέρωση της Εθνικής αυτής Τοπικής Γιορτής από την επίσημη πολιτεία και η ταυτόχρονη ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, αποτελεί προϊόν μιας τεράστιας και μακρόχρονης προσπάθειας ,τόσο από μέρους της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου προσωπικά ,όσο και από μέρους της Προέδρου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας ΙΛΕΑ, που πίστεψαν σε αυτό από την αρχή και εργάστηκαν ακούραστα και μεθοδικά ,ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και κάθε γραφειοκρατική διαδικασία.

Σημειωτέον ότι με την εν λόγω αναγνώριση το Αίγιο αποκτά το αναλογούν μερίδιο από την προσφορά του στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821 και στέκεται ισάξια
στις πρωταγωνίστριες πόλεις της περιόδου αυτής, την Πάτρα, τα Καλάβρυτα και την Καλαμάτα.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr