΄΄ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ΄΄ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
Τα πάνω… κάτω φέρνουν οι ρυθμίσεις στον τρόπο διαχείρισης της πάγιας προκαταβολής στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες των δήμων, με τους προέδρους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις αλλαγές που φαίνονται από δύσκολες έως αδύνατες στην πράξη. Η πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών για απόλυτη διαφάνεια, με κοπή τιμολογίων για κάθε έργο και παροχή υπηρεσίας, επιβαρύνει και τον δήμο που καλείται ή να αυξήσει την πάγια προκαταβολή ή να καλύπτει τον ΦΠΑ έργων και παρεμβάσεων που υλοποιούν οι κοινότητες…
Για τις αλλαγές που επιφέρει πλέον η νομοθεσία, εκλήθησαν να ενημερωθούν το πρωί της Κυριακής από τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του δήμου Αιγιαλείας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου παρουσία των περισσοτέρων προέδρων που άκουσαν με προβληματισμό τα όσα αφορούν τις νέες υποχρεώσεις τους.
Αλλάζει ο τρόπος απόδοσης
Όπως προκύπτει, οι αλλαγές έχουν να κάνουν με τον τρόπο απόδοσης της πάγιας προκαταβολής, μέσω της οποίας οι πρόεδροι πληρώνουν οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος 3852/2010 στις δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το δημοτικό συμβούλιο, όπως: Η δαπάνη για την άµεση αποκατάσταση των ζηµιών επείγοντος χαρακτήρα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η δαπάνη για την επείγουσα αποκατάσταση βλαβών στο δηµοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισµού, η δαπάνη για επείγουσες εργασίες επισκευής των οργάνων και γενικά των εγκαταστάσεων των παιδικών χαρών, όταν πρόκειται για βλάβες που µπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και η δαπάνη για επείγουσες εργασίες καθαρισµού οδών, πλατειών, αλσών και κοινόχρηστων γενικά δηµοτικών χώρων.
Ως γνωστόν, οι πάγιες προκαταβολές προέρχονται από τον προϋπολογισμό εξόδων του δήμου και το ύψος της πάγιας προκαταβολής για κάθε δημοτική ή τοπική κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ για τις τοπικές κοινότητες ανεξαρτήτως πληθυσμού, 2.000 ευρώ για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους και 3.000 ευρώ για τις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 10.001 και περισσότερους κατοίκους. Έτσι, στον δήμο Αιγιαλείας, από 1.000 ευρώ λαμβάνουν όλες οι τοπικές κοινότητες (70 συνολικά) σε κάθε πάγια προκαταβολή, 3.000 ευρώ η Δ.Κ. Αιγίου και από 2.000 οι Δ.Κ. Διακοπτού και Ροδοδάφνης.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπόλογος για τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό χρηματικό ένταλμα και ο οποίος ενεργεί τις πληρωμές σε βάρος αυτής, είναι ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό έως 300 κατοίκους ο πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας, όταν αυτή έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 301 κατοίκους και ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Ο υπόλογος διενεργεί τις πληρωμές, χωρίς να απαιτούνται έγγραφες εντολές του δημάρχου. Με διάταξη του πολυνομοσχεδίου όμως προβλέπεται ότι οι υπεύθυνοι κίνησης των λογαριασμών αυτών μπορεί να είναι και άλλα πρόσωπα πλην του προέδρου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και καθορίζονται με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.
Θα πρέπει να απευθύνονται σε εργολάβους για κοπή τιμολογίων
Σε επικοινωνία του Protionline.gr με τους προέδρους τριών κοινοτήτων της Αιγιάλειας τονίστηκε πως αυτό που τους προβληματίζει περισσότερο είναι το γεγονός ότι για κάθε εργασία που θα αναθέτουν για την κοινότητά τους θα πρέπει να κόβεται τιμολόγιο. ΄΄Η μείωση του αφορολόγητου σημαίνει ότι οποιαδήποτε δουλειά πρέπει να γίνει στο χωριό, πρέπει να την αναθέτουμε σε εργολάβο που να μπορεί να κόψει τιμολόγιο, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Δεν φτάνει που τα χρήματα που λαμβάνουμε ως πάγια προκαταβολή είναι λίγα σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν, πλέον θα πρέπει να καλυφθούν και πρόσθετα εξαιτίας του ΦΠΑ, ενώ μας βάζουν να κάνουμε και τους… λογιστές΄΄, επισήμανε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Σελιανιτίκων Βαγγέλης Γεωργόπουλος.
Ανάλογη είναι και η άποψη του προέδρου της Τ.Κ. Τεμένης Πάνου Μαρίνου, ο οποίος σημείωσε: ΄΄Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, για κάθε πρόβλημα που προέκυπτε ή για κάθε δουλειά που έπρεπε να γίνει, το αναθέταμε σε έναν εργάτη, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση (μπορεί και με 5 ευρώ την ώρα) και με κοπή απόδειξης και όχι τιμολογίου, γινόταν άμεσα η δουλειά μας. Πλέον όμως, και οι απαιτήσεις ενός εργολάβου θα είναι μεγαλύτερες, δεν θα γίνονται άμεσα οι εργασίες και δεν ξέρουμε πώς θα καλύπτεται αυτό το 24% του ΦΠΑ, αφού εάν είναι να το καλύπτουμε εμείς, τότε τα χρήματα της πάγιας προκαταβολής δεν φτάνουν για τίποτα… Πάντως, από πλευράς δημάρχου υπήρξε η διαβεβαίωση πως το κόστος του ΦΠΑ θα καλύπτεται από τον δήμο΄΄.
Ως πολύ δύσκολα στην πράξη χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα που διέπουν την χρήση της πάγιας προκαταβολής, η πρόεδρος της Τ.Κ. Ακράτας Μαρία Καρρά. Όπως είπε, ΄΄το γεγονός ότι κόβει τα μεροκάματα και μας υποχρεώνει να αναθέτουμε τις εργασίες σε μεγαλοεργολάβους, μας δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες και σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα πελατειακών σχέσεων. Δεν μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε άμεσες ανάγκες και αυτό είναι εις βάρος των κατοίκων. Δηλαδή, για να τοποθετηθούν σημαιάκια στην πλατεία για τις εθνικές εορτές, ή για το καθάρισμα ενός ρείθρου από χόρτα, ή γιατί πρέπει να παρέμβουμε γιατί έβρεξε και πλημμύρισαν τα αυλάκια, θα πρέπει να κάνουμε ανάθεση σε εργολάβο; Αυτός ο τρόπος είναι δυσλειτουργικός και θα είναι μη αποτελεσματικός. Θα μπορέσει ο δήμος να απορροφήσει τον ΦΠΑ ή θα αυξήσει την πάγια προκαταβολή;΄΄. ΄΄Το πρόβλημα έχει πολλές διαστάσεις΄΄, κατέληξε η πρόεδρος της Ακράτας.