background img
banner
banner

Διαχείριση και λύση του αδιεξόδου των σκουπιδιών

Του Ιερόθεου Μουρίκη 

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η καθαριότητα αποτελεί τμήμα της καθημερινής μας ζωής και ταυτόχρονα κομμάτι του βαθμού πολιτισμικής εξέλιξης κάθε κοινωνίας. Ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οδήγησε και στην στρεβλή αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Τα τελευταία 40 χρόνια σχεδόν, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο Δήμο μας προφανέστατα, όλα τα δημόσια προβλήματα – αιτήματα αντιμετωπίστηκαν μέσα σε ένα ατέλειωτο αλισβερίσι δούναι και λαβείν, με αυτοκρατορικές συμπεριφορές των κρατούντων, με ιδιοκτησιακές αντιλήψεις περί δημοσίων αξιωμάτων, με τον εξοβελισμό και την περιθωριοποίηση της όποιας διαφορετικής άποψης, με τον συγχρωτισμό της εξουσίας με συμφέροντα διαμετρικά αντίθετα προς το δημόσιο συμφέρον, οδηγώντας στο σημερινό αδιέξοδο.

Αυτά δεν είναι μόνο προσωπικές διαπιστώσεις, αλλά και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών και αυτά ακούστηκαν και από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Σε μία κρίση αυτοκριτικής συμφώνησαν στο ότι, επιτέλους βρέθηκε μία κυβέρνηση να νομοθετήσει με ευθύνη και καθαρά ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, γιατί στον τόπο μας δεν κάναμε το παραμικρό βήμα για την λύση του καυτού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, δέσμιοι του καρτέλ των συμφερόντων των σκουπιδιών.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιδόθηκαν προς έκπληξη όλων των Αιγιαλέων που είχαν κατακλύσει την αίθουσα, σε μία άνευ προηγουμένου κατακλυσμιαία επίθεση, οι νυν με τους πρώην με αχαρακτήριστες εκφράσεις και υπονοούμενα περί αδιαφάνειας και χρηματισμού.

Η ομολογημένη ανεπάρκειά τους καταγράφηκε πλέον ιστορικά και αποτελούν παρελθόν για την κοινωνία της Αιγιάλειας. Έχω την πεποίθηση ότι ο ιστορικός κύκλος αυτών των προκρίτων – προυχόντων της Αιγιάλειας έκλεισε…

Αδήριτη ανάγκη λοιπόν το επόμενο βήμα. Ένα βήμα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και στοχεύσεις πού θα δώσει λύση στην επερχόμενη υγειονομική οικονομική και κοινωνική βόμβα πού απειλεί την Αιγιάλεια.

Οι εύκολες λύσεις πού χώριζαν την κοινωνία σε στρατόπεδα με την συμψηφιστική λογική, εσείς τον ΧΥΤΑ, εμείς τον Βιολογικό, και δεν ξέρω τι άλλο, απεδείχθησαν ιστορικά ατελέσφορες και οδήγησαν στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο. Επιβάλλεται με τον προσήκοντα σεβασμό στην συγκεκριμένη συγκυρία, άρχοντες και αρχόμενοι με σύμπνοια και ομοψυχία να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια σε έναν εξαντλητικό διάλογο με την κοινωνία να υπερβούμε τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα για να υπηρετηθεί απρόσκοπτα το Δημόσιο συμφέρον.

Μόνον έτσι θα περιθωριοποιηθούν οι κραυγές αυτών που την ύστατη αυτή στιγμή του αδιεξόδου παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της κοινωνίας με αναχρονιστικούς λαϊκίστικους λόγους περί λύσης του προβλήματος σε 3 ημέρες, ξεθάβοντας αμαρτωλούς σκελετούς όπως ΧΥΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ, ΦΑΡΑΩΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗΣ ΑΕΤΟΦΩΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ και ότι μπορεί να σκεφτεί το καιροσκοπικό μυαλό τους.

Για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα, η νομοθεσία της σημερινής Κυβέρνησης να καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, επιτρέπει την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενεργειακή ανάκτηση μείωσης τελών, την μείωση του όγκου των σκουπιδιών κατά 80% βασισμένη στην αρχή της πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης ανακυκλωμένων, την κομποστοποίηση αδρανούς υπολείμματος,  δίνει το έναυσμα για τον απογαλακτισμό της Δημοτικής και Περιφερειακής Εξουσίας από το καρτέλ των σκουπιδιών.

Οι εκχωρημένες από την κεντρική κυβέρνηση εξουσίες στην Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων διαθέτουν το απαραίτητο νομικό πλαίσιο, που μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο. Αρκεί μόνον η βούληση του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη να υπηρετήσουν το συγκριμένο νομοθετικό πλαίσιο.

Στο δια ταύτα λοιπόν, επιβάλετε η περιφέρεια να δράσει καταλυτικά βοηθώντας τον Δήμο στην απομάκρυνση των βουνών των σκουπιδιών για να απενεργοποιηθεί η υγειονομική βόμβα.

Η δημοτική αρχή, από σήμερα και όχι αύριο, να βάλει μπροστά και να ενεργοποιήσει τις προτάσεις των φορέων που της έχουν καταθέσει εδώ και 3 χρόνια για ανακύκλωση, πράσινα σημεία και άλλα.

Να ενεργοποιηθεί στην κατεύθυνση συνεργασίας με τον ΕΛΟΑΝ και το ΚΔΑΥ Πάτρας, να απαιτήσει πόρους, κάδους ανακύκλωσης, απορριμματοφόρα και είναι βέβαιο ότι σε αυτήν την απαίτηση θα βρει συμπαραστάτες όλη την κοινωνία της Αιγιάλειας.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα ομόθυμα αιτήματα της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Όλοι οι φορείς εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί σύλλογοι, κινήσεις πολιτών, να βγουν μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου εξόρμηση για ενημέρωση των πολιτών στην κατεύθυνση της σύγχρονης διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως ταιριάζει στις σύγχρονες εξελιγμένες κοινωνίες.

Ο προοδευτισμός του καθενός αποδεικνύεται στον τρόπο αντιμετώπισης των καθημερινών προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και το όφελος που αποδίδει σε αυτήν.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr