background img
banner
banner

Η πολιτική της διαχείρισης των σκουπιδιών

Η “ΣΥΜΜΑΧΙΑ” ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ – ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ “ΜΑΝΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ” ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΔΣΑ

Εδώ και 24 χρόνια που κυκλοφορεί η “Πρώτη της Αιγιάλειας”, η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν σταθερά πρώτη στην ατζέντα της ειδησεογραφίας, αφού καμία δημοτική αρχή δεν κατάφερε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Από τις χωματερές, περάσαμε στους ΧΥΤΑ και έπονται τα εργοστάσια, έτσι τα σκουπίδια κάθε λίγο και λιγάκι κοσμούν για ημέρες τα πεζοδρόμια στις γειτονιές του Αιγίου παλαιότερα και ολόκληρης της Αιγιάλειας σήμερα.

Είχαμε μπει στην σαρακοστή του 2002, όταν κάτοικοι του Αιγίου, είχαν τοποθετήσει ταμπέλες στους σωρούς των σκουπιδιών, με το σύνθημα “Μέγαρη παραιτήσου” και 16 χρόνια αργότερα, σήμερα δηλαδή, ο σημερινός δήμαρχος κάνει ότι μπορεί για να μην επαναληφθεί το περιστατικό, πασχαλιάτικα.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες μαζεύτηκαν κάποια σκουπίδια, κυρίως από κεντρικούς δρόμους και στοιβάχτηκαν μέσα σε κοντέινερ, που προμηθεύτηκε εκτάκτως ο δήμος, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Τέμενη. Δίπλα ακριβώς στις μπάλες απορριμμάτων που έδωσαν προσωρινή λύση το 2008, αλλά ρίζωσαν στην περιοχή.
Το παιχνίδι με το χρόνο, είναι αδυσώπητο, αφού κάθε ημέρα που περνά, σαράντα και πλέον τόνοι σκουπιδιών δεν αφήνουν περιθώρια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Όλα δείχνουν Αιγείρα

Ο δήμαρχος βλέπει πως ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας είναι η μόνη λύση και όπως όλα δείχνουν δε θα αποφύγει τη σύγκρουση με κατοίκους της περιοχής, που είναι αποφασισμένοι για όλα.

Ο δήμαρχος πήρε βοήθειες από τον Περιφερειάρχη, με μία άδεια έκτακτης ανάγκης αλλά στα σχέδιά του σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μετά τα έργα “συμμόρφωσης” του ΧΥΤΑ να ζητήσει μόνιμη άδεια για επτά χρόνια, που θα περιλαμβάνει και την κατασκευή ενός νέου κυττάρου, εναπόθεσης σκουπιδιών.

Η δημοτική αρχή γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει πάση θυσία τα σκουπίδια να φύγουν από το Αίγιο που είναι η δύναμη των ψηφοφόρων της, γνωρίζει επίσης ότι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας είναι ενταγμένος στον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη “συμμαχία” με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και σε πολιτικό επίπεδο.

Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φωνές που φέρνουν κοντά Παναγόπουλο και Κατσιφάρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των επερχόμενων περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οι ίδιοι όμως διαψεύδουν οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο, αφού η καλή τους σχέση με την Κυβέρνηση, οφείλεται στη βούληση τους για επίλυση των προβλημάτων και μόνο.

Το “μπαλάκι” στο νέο Φορέα

Μέσα σε όλα αυτά, ως μάννα έξ ουρανού για τη δημοτική αρχή, φαίνεται πως ήρθε η απόφαση της Κυβέρνησης να περάσει νομοσχέδιο για την λειτουργία ενός Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο νομό.

Ο νέος ΦΟΔΣΑ, θα αποκτήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των πέντε δήμων της Αχαΐας που αφορούν την καθαριότητα, όπως ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Μόνο η αποκομιδή θα μείνει στους δήμους, που θα πληρώνουν ένα τέλος για την εναπόθεση των σκουπιδιών.

Στο εικοσαμελές συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ η Αιγιάλεια θα είναι μειοψηφία με μόλις τρία μέλη, δώδεκα θα έχει η Πάτρα, δύο η Δυτική Αχαΐα, δύο ο Ερύμανθος και ένα μέλος τα Καλάβρυτα.

Ο Δήμος Πατρέων που θα έχει την πλειοψηφία, πρότεινε ήδη την προεδρία του νέου  Φορέα στη Δυτική Αχαΐα, που έχει τον ΧΥΤΑ του Φλόκα, εκεί θα πάνε και τα σκουπίδια του Αιγίου μέχρι να “συμμορφωθεί” ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας.
Ο Θανάσης Παναγόπουλος, ζήτησε στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, από τις παρατάξεις να πάρουν θέση γι αυτή τη νέα εξέλιξη και το μόνο που βγήκε από το διάλογο, ήταν να διεκδικήσει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο νέο Φορέα, πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Το αν, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Αιγιάλειας, γίνουν από τρεις, τέσσερις στο νέο Όργανο, λίγη σημασία έχει, αφού όπως έγινε γνωστό  τα μισά σκουπίδια της Πάτρας θα έρθουν στην Αιγιάλεια κάποια στιγμή.

Πρώτος στόχος είναι η Αιγείρα και δεύτερος η Παπανικολού, με Κατσιφάρα και Παναγόπουλο να περιμένουν με αγωνία την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας, για το αν θα συνεχίσει το έργο, του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, που διακόπηκε μετά τις προσφυγές των κατοίκων της Δυτικής Αιγιάλειας.

Υπάρχει πιθανότητα όμως το ΣτΕ να μην πάρει θέση αφού έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επανέναρξης των εργασιών στο μέλλον, δίνοντας όμως προσωρινή νίκη στους κατοίκους που αντιδρούν

Εξάλλου οι κάτοικοι της Αιγείρας που παραβρέθηκαν την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, άκουσαν το φοβερό, ότι η Πάτρα θα πάρει τη διαχείριση των σκουπιδιών και θα φέρει τα δικά της εδώ, ότι δηλαδή έπαθαν όταν συνενώθηκαν οι δήμοι και έχασαν το δικό τους ΧΥΤΑ.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr