background img
banner
banner

“Φρένο” στο διυλιστήριο του Σελινούντα

ΒΑΖΕΙ “Η ΑΛΚΥΩΝ” ΜΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ 

Από τα σημαντικότερα έργα που προγραμματίζει η ΔΕΥΑΑ είναι η δημιουργία διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα. Ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση η αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης, το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει πλήρως το τοπίο στην ύδρευση του Αιγίου (με προοπτική για την κάλυψη ακόμα μεγαλύτερης περιοχής) και θα το εξασφαλίσει για τα επόμενα 40 χρόνια, τόσο όσον αφορά την υδροδότησή του (και ως προς την ποιότητα και την ποσότητα) όσο και οικονομικά, αφού από την λειτουργία του η ΔΕΥΑΑ θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα μέσω της ενέργειας τα οποία θα επιστρέφουν στον καταναλωτή μέσω των τιμολογίων. Να σημειωθεί ότι για την προώθηση του έργου χρειάζονται οι εγκρίσεις 14 διαφορετικών υπηρεσιών για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ στην παρούσα φάση, οι άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ αναμένουν την τελική έγκριση από την Διεύθυνση Υδάτων. Ήδη ο δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θανάσης Παναγόπουλος έχει πραγματοποιήσει αρκετές επαφές για την χρηματοδότηση του έργου το οποίο κοστολογείται περίπου 10 με 11 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτική πρόταση

Η υλοποίηση του έργου όμως ενδέχεται να καθυστερήσει επικίνδυνα μετά την ένσταση που κατέθεσε προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για την δημιουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Σελινούντα από την ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών», η οποία επανέρχεται με νέο έγγραφό της, παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές προτάσεις της.
Συγκεκριμένα, αποδέκτης είναι εκ νέου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με κοινοποίηση προς τις Διευθύνσεις Υδάτων Δυτ. Ελλάδας, Τεχνικών Έργων Π.Δ.Ε., Δημόσιας Υγείας και Κοιν. Μέριμνας, Διαχείρισης Φυσ. Περιβάλλοντος και Βιοπροστασίας, Δασαρχείο Αιγίου και Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και με αφορμή την ΜΠΕ του έργου «αξιοποίηση επιφανειακών νερών από τον ποταμό Σελινούντα».
Η «Αλκυών», αφού κατηγορεί δήμο και ΔΕΥΑΑ για παντελή έλλειψη δημοσίου διαλόγου για το εν λόγω έργο, αναπτύσσει τις προτάσεις της, παραθέτοντας και αεροφωτογραφίες.

Θα απαντήσει η ΔΕΥΑ

Τώρα θα πρέπει η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας να απαντήσει στη Διεύθυνση Υδάτων επί των προτάσεων της Οργάνωσης, με τους υπεύθυνους της Δημοτικής Επιχείρησης να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση που θα επιφέρει “ Η Αλκυών” στο μεγαλόπνοο έργο για την ύδρευση της περιοχής.
Στο δια ταύτα τώρα “ Η Αλκυών” αμφισβητεί την καθαρότητα των επιφανειακών νερών του Σελινούντα και προτείνει την αξιοποίηση των γεωτρήσεων, αλλά τόσο το ύψος που θα συλλέγονται τα νερά, κοντά στους Ταξιάρχες, όσο και η τεχνολογία διύλισης του νερού σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ, καταρρίπτουν τους φόβους που εκφράζονται μέσω της ένστασης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr