background img
banner
banner

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση αιφνιδιασμός

ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ 2.000 ΤΟΝΩΝ ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο… στρατόπεδο των απορριμμάτων με την εναπόθεση μεγάλων ποσοτήτων να εναποτίθενται στον ΧΥΤΑ Αιγείρας υπό το… άγρυπνο βλέμμα πολυπληθούς αστυνομικής δύναμης. Οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, αν και δεν είναι διατεθειμένοι να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ, πραγματοποιούν αποκλεισμούς δρόμων και του ΧΥΤΑ τα τελευταία 24ωρα, χωρίς να λείψουν τα επεισόδια μικρής έκτασης, όπως αυτό την νύχτα του Σαββάτου όπου παρέθεσαν τα οχήματά τους ώστε να μην περάσουν τα απορριμματοφόρα, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε αφαίρεση πινακίδων…

Ικανοποίηση στην δημοτική αρχή

Την ίδια ώρα, στις τάξεις της δημοτικής αρχής επικρατεί ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης και για το γεγονός ότι έσπασε το πολυήμερο «μπλόκο» των κατοίκων, πέρασαν σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Αιγείρας και έχει αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η Αιγιάλεια. Υπενθυμίζεται ότι η… απόβαση κοντέινερ που ήταν γεμάτα απορρίμματα από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, έγινε στις 2.30 την νύχτα της Τρίτης 5 Ιουνίου, στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, με τους κατοίκους, αυτή τη φορά να μην έχουν ειδοποιηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι.

Έντονη ήταν η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. για την φύλαξη της επιχείρησης, η οποία βέβαια συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες (και νύχτες) με την ίδια ροή, έχοντας φτάσει στο σημείο να έχουν εναποτεθεί ως σήμερα, σύμφωνα με υπολογισμούς, περί τους 2.000 τόνους, δεδομένου ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουν τα συνεργεία, δύνανται να μεταφέρουν και 500 τόνους την ημέρα.
Οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την αποκομιδή στις τρεις Δημοτικές Ενότητες, πηγαίνουν τα σκουπίδια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και έπειτα τα δύο 15τονα κοντέινερ που διαθέτει ο δήμος συν τρία ιδιώτη, φεύγουν για το ΧΥΤΑ.

Τα ΜΑΤ, σύμφωνα με την εισαγγελική εντολή, που γράφει επ’ αόριστον, θα μείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή αύριο, αφού χθές το βάρος της αποκομιδής δόθηκε στο Διακοπτό.

 

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί μέρες πριν…

Είχε προηγηθεί λίγες μέρες πριν την 5η Ιουνίου, επίσκεψη του δημάρχου Αιγιαλείας, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικούς συμβούλους, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, ζητώντας από την αστυνομία να δράσει άμεσα, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Αιγιάλεια που έθετε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και έβαζε στα ύψη τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς.

Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι εργασίες του ΧΥΤΑ βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο. Ακολούθησε η εισαγγελική εντολή και εν συνεχεία η επιχείρηση στον ΧΥΤΑ που από πολλούς και όχι μόνο από κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας, χαρακτηρίστηκε οργανωμένο σχέδιο βιασμού του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος πήρε πάνω του την απόφαση εναπόθεσης των απορριμμάτων στην Αιγείρα, χαρακτηρίζοντας ως επιβεβλημένη την αστυνομική επιχείρηση ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις την στιγμή που υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης φωτιάς και κινδύνευε η υγεία των πολιτών, δεδομένου ότι τα έργα στον ΧΥΤΑ ολοκληρώνονται.

Μίλησε ακόμη για τις ευθύνες που θα του αναλογούσαν εάν είχε αφήσει έτσι την περιοχή και είχε προκληθεί φωτιά, λέγοντας πως δεν μπορούσε να ρισκάρει την ασφάλεια των πολιτών. Διευκρίνισε δε πως δεν επρόκειτο για πράξη εκδίκησης απέναντι στους αντιδρώντες κατοίκους της Ανατ. Αιγιάλειας, όπου ισχυρίστηκαν κάποιοι, αλλά κάτι που επέβαλε ο κοινός νους και ζητούσαν και οι ίδιοι οι πολίτες, ακόμη και ορισμένοι από την Ανατολική Αιγιάλεια.

Ο δήμαρχος διευκρινίζει ακόμη ότι ισχύει η εντολή για τους ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας όπου εκεί θα εναποτίθενται απορρίμματα της υπόλοιπης Αιγιάλειας αφού στο εξής σκοπεύει να χρησιμοποιεί τον ΧΥΤΑ Αιγείρας μόνο για τα σκουπίδια των τριών Δημοτικών Ενοτήτων της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Εντωμεταξύ στο δήμο αναμένουν με την ολοκλήρωση των έργων συμμόρφωσης στον ΧΥΤΑ, να πάρουν την άδεια λειτουργίας η οποία θα αφορά μόνο τις Δ.Ε. Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας.

Εξηγήσεις ζήτησε ο Ευάγγελος Καπετάνιος

Πάντως, αυτή τη φορά ο δήμαρχος δεν ενημέρωσε για τις προθέσεις του την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, γεγονός που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την δυσαρέσκεια ορισμένων, με τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελο Καπετάνιο, να του τηλεφωνεί την επομένη επανέναρξης της χρήσης του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ζητώντας εξηγήσεις, και τον δήμαρχο να εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας ότι καλύπτεται νομικά και από την εντολή του Εισαγγελέα.

Διαρκής και συσπειρωμένος ο αγώνας των κατοίκων

Και μπορεί οι κάτοικοι να μην φέρονται αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τα ΜΑΤ, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν αντέδρασαν.

Προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων και κομβικών σημείων, σε μπλόκα απορριμματοφόρων, σε κατάληψη της εισόδου του ΧΥΤΑ, σε λαϊκές συνελεύσεις κ.ά. κάνοντας λόγο για «βιασμό διαρκείας που υφίσταται η περιοχή από την εναπόθεση των απορριμμάτων σε έναν υπερκορεσμένο και επικίνδυνο ΧΥΤΑ που διακυβεύει την υγεία των παιδιών και το μέλλον του τόπου».

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί βλέπουν πως ο αγώνας τους δεν χάθηκε και ότι με ένα… τηλεφώνημα, κινητοποιείται μεγάλος αριθμός Ακρατινών και Αιγειρατών, αψηφώντας την εισαγγελική απαγόρευση και γνωρίζοντας συνέπειες αυτής τους της πράξης, στήνοντας ακόμη και δύο μπλόκα ταυτόχρονα, απέναντι σε ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Δηλώνουν ότι οι απειλές και οι απόπειρες τρομοκράτησης δεν τους πτοούν και πως θα συνεχίσουν να αντιδρούν, προτιθέμενοι να έρθουν σε επαφή με τον Εισαγγελέα ζητώντας του το σκεπτικό της εντολής τονίζοντας πως για την όλη κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο ο δήμαρχος αλλά και η Περιφέρεια, η Αποκεντρωμένη και η Πολιτεία.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr