background img
banner
banner

Άναψε “πράσινο” για Παπανικολού

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε, το πρωί της Πέμπτης 14 Ιουνίου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, τόσο στους συνεργάτες του όσο και σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ, εξαιτίας της πολυαναμενόμενης απόφασης για το ΧΥΤΑ Παπανικολούς.

Το 5ο τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας, την Τετάρτη το απόγευμα έβγαλε την απόφασή του, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του εργολάβου κατά της διακοπής των εργασιών, στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Παπανικολού, κοντά στην Αρραβωνίτσα, στα σύνορα των πρώην δήμου Ερινεού και Συμπολιτείας.

Θυμίζουμε ότι το έργο είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται με την παρουσία των ΜΑΤ, αφού οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αντιδράσει με τη φυσική τους παρουσία στο χώρο. Τελικά κατάφεραν νομικά και με την παρέμβαση των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να σταματήσουν την κατασκευή του έργου το 2014, με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία ΤΕΜΕΚ να προσφεύγει στο ΣτΕ κατά της διακοπής των εργασιών.

Οι κάτοικοι είχαν προσφύγει με τη σειρά τους στο ΣτΕ κατά της απόφασης της Περιφέρειας για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, αλλά και της νομιμότητας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, 7 εκ. ευρώ περίπου.

Το Νοέμβριο του 2017 βγήκε η απόφαση που απέρριπτε τις ενστάσεις των κατοίκων για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, την περασμένη Τρίτη βγήκε και η δεύτερη απόφαση που απέρριπτε τις ενστάσεις για τη χρηματοδότηση και προχθές έγινε δεκτή η προσφυγή του εργολάβου για τη διακοπή των εργασιών.

Αλλάζει όλος ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής

Το έργο που θα έλυνε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το Αίγιο και τη Δυτική Αιγιάλεια σταμάτησε στο 55% της κατασκευής του και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν προϋποθέσεις να επανεκκινήσει και πάλι.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος πήγε, χθες το πρωί, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και είχε ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Μπαλαμπάνη, προκειμένου να δουν πως θα αλλάξει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, αφού στο τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και έχει ενταχθεί στον ΠΕΣΔΑ, η Παπανικολού προβλέπεται να γίνει Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και όχι ΧΥΤΑ.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, που απέφευγε συστηματικά το προηγούμενο διάστημα να δείξει την Παπανικολού ως θέση για ΧΥΤΑ, προφανώς για να μην ανοίξει μέτωπο με τους κατοίκους της Δυτικής Αιγιάλειας, την ώρα που μαίνονταν ο “πόλεμος” με την Αιγείρα, μίλησε χθες για νομιμότητα και τήρηση των αποφάσεων του ΣτΕ.

Ο Δήμος Αιγιαλείας είναι ο κύριος του έργου του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ και η Περιφέρεια ο φορέας υλοποίησης. Το έργο έχει απενταχθεί από τα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και θα χρειαστεί να βρεθούν νέα κονδύλια για να ολοκληρωθεί.

Επίσης, έχει λήξει η άδεια των περιβαλλοντικών όρων και θα χρειαστεί ΑΕΠΟ( Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για να συνεχιστεί.
Όλα θα κριθούν από τη βούληση της δημοτικής αρχής να ολοκληρώσει το έργο, κάτι που φαίνεται πως υπάρχει, αλλά και τη βούληση του Περιφερειάρχη, να βρει κονδύλια περί τα 3 εκ. ευρώ, από το νέο ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Κατσιφάρας: “Είχα μείνει μόνος μου”

Το “protionline.gr” επικοινώνησε με τον Απόστολο Κατσιφάρα, που έλειπε σε συνέδριο και ο ίδιος φάνηκε επιφυλακτικός, αφού θα περιμένει να πάρει πρώτα την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια του, αλλά και να έχει συνάντηση με τον Παναγόπουλο για να πεισθεί για τις προθέσεις του.

“Εγώ δικαιώθηκα, γιατί τότε είχα μείνει μόνος μου, το έργο θα είχε ολοκληρωθεί αν οι διοικούντες το είχαν πιστέψει και θα είχε σωθεί η Αιγιάλεια. Τώρα θέλω να δω ποιος θα είναι ο νέος σχεδιασμός, η δημοτική αρχή έχει καταθέσει ένα σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αν αυτό πρέπει να αλλάξει θα το δούμε αλλά πρέπει πρώτα να έχω απόφαση από το δημοτικό σας συμβούλιο” τόνισε στo “protionline.gr” ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και εφόσον υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές, κάτι που θα διαφανεί στη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης, την Τετάρτη έχει δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος θα ενημερώσει το Σώμα. Το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι μέχρι τα Χριστούγεννα και σε ένας έτος από σήμερα να έχει ολοκληρωθεί το ένα κύτταρο, που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της εναπόθεσης των σκουπιδιών σε Αίγιο και Δυτική Αιγιάλεια, που μέχρι τότε θα πηγαίνουν στους ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι κάτοικοι της Δυτικής Αιγιάλειας, που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ενημερώθηκαν από δικηγόρο τους για τα δυσάρεστα νέα και πλέον θα εξετάσουν πως μπορούν να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη που δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr