background img
banner
banner

Ζητά 11 εκ. ευρώ ο δήμος από την Περιφέρεια

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Εξαιρετικά κατεπείγουσα και υψίστης σημασίας, ήταν για τη δημοτική αρχή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 27 Ιουλίου και αυτό γιατί άνοιξε τρεις ημέρες νωρίτερα η πρόσκληση ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για έργα υποδομών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Η Αιγιάλεια που “καίγεται” για κονδύλια, προκειμένου να υλοποιήσει έργα αναβάθμισης, ζητά 6.986.000 ευρώ για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Στερεών Αποβλήτων, που πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να τοποθετηθεί εντός του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Τέμενη και άλλα 3.994.000 ευρώ για αναβάθμιση του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα και την μετατροπή του σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, αλλά και την αγορά μηχανήματος αντίστροφης όσμωσης, που θα διυλίζει τα λύματα.

Το συνολικό κονδύλι που θα δώσει σε πρώτη φάση η Περιφέρεια, ανέρχεται σε 15.5 εκ. ευρώ, με το δήμο Αιγιαλείας να διεκδικεί τα 11 εκ. περίπου από αυτά.

Ο δήμαρχος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα, στους Αναγκαστικούς Συνδέσμους της 3ης και 4ης Διαχειριστικής Ενότητας που διαχειρίζονται τους ΧΥΤΑ Παπανικολούς και Αιγείρας αντίστοιχα, με το δήμο Αιγιαλείας, προκειμένου ο ίδιος να καταθέσει το συντομότερο (σήμερα Δευτέρα) την πρόταση.

Διαξιφισμοί στο  δημοτικό συμβούλιο

“Όποιος καταθέσει πρώτος, πλήρη φάκελο, θα έχει καλύτερη αξιολόγηση. Αν είμαστε πρώτοι θα πάρουμε τα χρήματα γρήγορα”, τόνισε ο Θανάσης Παναγόπουλος, εξηγώντας στους αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κώστα Παπακωνσταντίνου και Χρήστο Λαϊνά, γιατί το συμβούλιο έγινε εκτάκτως.

Ωστόσο, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος πείσθηκαν, με τον πρώτο να απαντά: “Πρέπει να σκέφτεστε πως θα μειώσουμε τον όγκο και όχι πως θα φτιάξετε ΧΥΤΥ. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που έχετε καταθέσει, δεν είναι επεξεργασμένο. Το κάνατε copy paste χωρίς να δείτε τις πραγματικές ανάγκες του δήμου” και τον δεύτερο να συνεχίζει λέγοντας: “Η στρατηγική σας οδηγεί σε αδιέξοδο, γιατί βιαστήκατε να κάνετε έκτακτο συμβούλιο και όχι κανονικό, ώστε να μας εξηγήσετε ποιό είναι το σχέδιό σας για διαλογή στην πηγή;”.

Σκληρή ήταν η απάντηση του δημάρχου απέναντι στον κ. Παπακωνσταντίνου. “Παίζουμε τις κουμπάρες, το ίδιο σχέδιο έχει καταθέσει το σύνολο των δήμων της χώρας, είναι φασόν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θέλεις να μη λυθεί το πρόβλημα, δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι. Πείτε το δημόσια, εσείς εκλεχτήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Τελικά ο Παπακωνσταντίνου απείχε από την ψηφοφορία, ο Λαϊνάς δήλωσε “παρών” όπως και ο Φάνης Σταυρόπουλος από την Αιγείρα, αλλά και η παράταξη του Στάθη Θεοδωρακόπουλου, αυτοί τουλάχιστον που πήγαν την Παρασκευή στο συμβούλιο (Θεοδωρακόπουλος, Κωνσταντίνου, Τομαράς, Σπηλιόπουλος, Παναγιωτακόπουλος).

Η πρόταση πέρασε κατά πλειοψηφία με τους Δημήτρη Φιλιππάτο, Χρήστο Σπηλιωτόπουλο και Μαρία Τσουκαλά να στηρίζουν, εκτός βεβαίως από τους σίγουρους Δημήτρη Μπούνια, Περικλή Παπαγιαννακόπουλο, Βασίλη Θ. Χριστόπουλο, Παναγιώτη Μαρινόπουλο, Γιώργο Γιοβά, Μιχάλη Κυριακόπουλο, Στράτο Βαρδάκη και Μαρία Παπαχριστοπούλου.

Από την ομάδα του δημάρχου έλειπε η Βάσω Ψυχράμη αφού είχε βεβαιωθεί από την προηγούμενη ημέρα ότι η πρόταση θα είχε πλειοψηφία. Εκτός από την Βάσω δεν πήγαν στο συμβούλιο άλλοι δεκατρείς σύμβουλοι.

Εντωμεταξύ, αναμένεται και νέα πρόσκληση οσονούπω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για έργα προϋπολογισμού 17,8 εκ. ευρώ και θα αφορά την αγορά απορριμματοφόρων οχημάτων, κάδων και γενικότερα εξοπλισμού με το δήμο να προετοιμάζεται να διεκδικήσει και από εκεί κονδύλι.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr