background img
banner
banner

Κλιμάκιο μηχανικών στο Δικαστικό Μέγαρο Αιγίου

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΘΟΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

Κατά πάσα πιθανότητα εντός του ερχόμενου μήνα πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο της αποκατάστασης του Δικαστικού Μεγάρου Αιγίου. Το… νερό φαίνεται πως μπήκε στο αυλάκι για να κλείσει αυτή η μεγάλη εκκρεμότητα, καθώς χθες ξεκίνησε καταγραφή από κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για κάθε απαραίτητη εργασία που θα αποκαταστήσει πλήρως το «λαβωμένο» κτίριο.

Το σχέδιο της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών Α.Ε. εγκρίθηκε από την ΕΠΑΕ, υπάρχει η σχετική άδεια της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής της Περιφέρειας, υπάρχει δεσμευμένη πίστωση ύψους 1 εκατ. ευρώ (ίσως φτάσει και το 1,1 με συμπληρωματικές εργασίες) και υπολείπεται μόνο η έκδοση οικοδομικής άδειας, με βάση τα όσα έκανε χθες γνωστά στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου, Γιώργος Μπέσκος, που τα τελευταία χρόνια ασκεί πιέσεις ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες σε συγκεκριμένα σημεία του κτιρίου που παρουσιάζουν μεγάλη φθορά.

Μάλιστα, το ποσό που θα διατεθεί είναι ενισχυμένο, λόγω του εύρους της ζημιών και θα ξεπεράσει τις 600.000 ευρώ που προβλέπονταν από την αρχική μελέτη του έργου, με το 1,1 εκατ. ευρώ να επιτρέπει την πλήρη κάλυψη των «αδυναμιών» που παρουσίασε το Μέγαρο από την πρώτη μέρα λειτουργίας του…

Ο κ. Μπέσκος δηλώνει ικανοποιημένος από την όλη εξέλιξη, τονίζοντας πως ΄΄δικαιώνονται οι επίμονες προσπάθειές μας΄΄. Να σημειωθεί ότι οι καταγραφή των μηχανικών θα συνεχιστεί για τρεις με τέσσερις ημέρες και ακολούθως θα κινηθούν οι διαδικασίες για την οικοδομική άδεια που απαιτείται, δεδομένου ότι η μελέτη προβλέπει ελαιοχρωματισμούς σε όλο το κτίριο, παρεμβάσεις σε πόρτες και παράθυρα καθώς και στις οροφές απ’ όπου υπάρχει εισροή υδάτων κάθε φορά που βρέχει… ΄΄Εφόσον εκδοθεί η άδεια, εκτιμούμε ότι εντός του επόμενου μήνα θα γίνει η δημοπράτηση΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μπέσκος.
Η όλη εξέλιξη πάντως, ικανοποιεί τόσο τους εργαζόμενους στον χώρο, δικαστικούς και δικηγόρους, όσο και όλη την τοπική κοινωνία που επί χρόνια τώρα βλέπει ένα σχετικά καινούριο κτίριο να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα.

Είχε παρουσιάσει προβλήματα με το… καλημέρα

Υπενθυμίζεται ότι από το 2003 που παραδόθηκε το κτίριο, το οποίο είχε κοστίσει 6,5 εκατ. ευρώ, άρχισαν να είναι ορατά τα αποτελέσματα κακοτεχνιών που επηρέαζαν τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Τα κατασκευαστικά λάθη και οι ελλείψεις διαπιστώθηκαν λίγες μόνο ημέρες από τη λειτουργία του, ενώ από την πρώτη στιγμή, κάποιοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και για το σχεδιασμό του κτιρίου, θεωρώντας ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν ήταν υπερβολικά σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, λίγους μήνες μετά τη λειτουργία του Δικαστικού Μεγάρου, σε κάποια σημεία το κτίριο γέμισε νερά από διαρροή σε σωλήνες, ενώ έναν χρόνο μετά όλοι καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη συντήρησης τμημάτων των εγκαταστάσεων και αντικατάσταση, των ξύλινων κουφωμάτων που ήδη είχαν αρχίσει να σαπίζουν, ενώ τα νερά έμπαιναν στο κτίριο…

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου, από την αρχή είχε επισημάνει τα προβλήματα. Παράλληλα με υπομνήματα που έστελνε στην τότε κατασκευαστική εταιρεία «ΘΕΜΙΣ» και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης περιέγραφε την κατάσταση και ζητούσε επίλυση των προβλημάτων. Ακολούθησαν διαβεβαιώσεις, μελέτες, αυτοψίες επιτροπών αλλά και απραξία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, ενός τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται το 2004, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή παρέμβαση… Τα τελευταία χρόνια καταγράφθηκαν οι παρεμβάσεις από πλευράς Εισαγγελέα, Δικηγορικού Συλλόγου και Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και αρκετές φορές φάνηκε πως το υπουργείο αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα.

Όπως φαίνεται όμως, έφτασε το… πλήρωμα του χρόνου, η έναρξη των εργασιών έχει δρομολογηθεί και αναμένονται τυπικές διαδικασίες ώστε να γίνει η δημοπράτηση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr