background img
banner
banner

Χωρίς ελλείψεις, αλλά με συρρικνώσεις…

ΞΕΚΙΝΑ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΑΥΡΙΟ ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ»

Χωρίς σημαντικά κενά ξεκινάει για την Αιγιάλεια η νέα σχολική χρονιά, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εικόνα που έχει να κάνει τόσο με το γεγονός ότι υπουργείο και περιφερειακές διευθύνσεις προνοούν ώστε να μην παρατηρούνται οι καθυστερήσεις του παρελθόντος όσο όμως και με την… νέα πραγματικότητα που θέλει συρρίκνωση ειδικοτήτων και πολυμελή τμήματα… Κτιριακά, ο… αγώνας δρόμου δήμου και σχολικών επιτροπών, έπιασε… τόπο με κάποιες τελευταίες «πινελιές» να μπαίνουν αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα οι αναπληρωτές

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη, αφού αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της συμβολής των αιρετών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, επισήμανε στo Protionline.gr : “Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ Αχαΐας την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκαν οι αποσπάσεις Δασκάλων και Νηπιαγωγών , ενώ τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου (σήμερα) θα τοποθετηθούν αναπληρωτές Δάσκαλοι, Νηπιαγωγοί, Εκπαιδευτικοί Αγγλικών, Εικαστικών και Θεατρικών σπουδών. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει επάρκεια σε δασκάλους και νηπιαγωγούς στην Αιγιάλεια και στην Ειδική Αγωγή, ενδεχομένως υπάρχουν κάποια κενά σε ειδικότητες με το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού΄΄.
Σε ό,τι αφορά την μεταφορά των μαθητών, η κ. Σκανδάμη έκανε γνωστό ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι αναμένονται νεότερες πληροφορίες για το θέμα, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας. Η εκτίμηση πάντως είναι ότι οι μεταφορές θα αρχίσουν άμεσα, με βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας την Ειδική Αγωγή.

Η κ. Σκανδάμη έκανε αναφορά και στα νέα δεδομένα της Προσχολικής Αγωγής, λέγοντας: ΄΄Τα αποτελέσματα της θεσμοθέτησης της σύγχρονης Προσχολικής Αγωγής είναι ορατά στον Δήμο Αιγιάλειας, αφού αυξήθηκε ο αριθμός των νηπίων στα Νηπιαγωγεία μας και λειτουργούν τρία επιπλέον πρωινά τμήματα στο Διακοπτό, Κουλούρα και 4ο Νηπιαγωγείο. Να σημειώσουμε ότι επαναλειτουργεί το 12ο Νηπιαγωγείο στην Μυρτιά, το Νηπιαγωγείο Ζήριας και για πρώτη φορά μετά απόπολλά χρόνια το Νηπιαγωγείο Σελινούντα΄΄.

Συναντήσεις φορέων για λύσεις

Να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας στην πρώτη του συνεδρίαση για τη νέα σχολική χρονιά έθεσε το πλαίσιο για τις δράσεις, που έχουν προταθεί και πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσα στο σχολικό έτος 2018-2019. Σε πρώτη φάση το Διοικητικό Συμβούλιο συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστα Παπακωνσταντίνου, ενώ επίκειται συνάντηση του προέδρου με τους Διευθυντές και τους Προϊσταμένους των σχολικών μονάδων της Αιγιάλειας στο τέλος του Σεπτέμβρη. Στην πρώτη αυτή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις εργασίες που έγιναν στα σχολεία της περιοχής μέσα στο καλοκαίρι, καθώς και αυτές που πρόκειται να γίνουν άμεσα, για τους σχολικούς τροχονόμους και τις καθαρίστριες. ΄΄Ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ζήτησε συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών και διαφάνεια στη διαχείριση των ταμειακών λογαριασμών των σχολείων και υποσχέθηκε το καλύτερο δυνατό για τα σχολεία, αφού σαν εκπαιδευτικός και ο ίδιος μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες για τα σχολεία μας΄΄, πρόσθεσε η κ. Σκανδάμη.
Ερωτηθείς από τo Protionline.gr, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για μία «γεμάτη» περίοδο που έχει να κάνει με την διευθέτηση σημαντικών θεμάτων, όπως σχολικοί τροχονόμοι, καθαρίστριες, σχολικά κυλικεία. Να σημειωθεί πως, σε ό,τι αφορά τα κυλικεία δόθηκε μία τρίμηνη παράταση τελικώς με εξαίρεση το κυλικείο του σχολείου της Αβύθου που υπήρξε αλλαγή.

Καλύπτονται νέες ανάγκες και παλιές εκκρεμότητες στην Πρωτοβάθμια

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας Κώστας Παπακωνσταντίνου, αναφέρθηκε και στα θέματα που προέκυψαν την τελευταία στιγμή και πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την κλοπή όλων των σωληνώσεων, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο της Μυρτιάς, αλλά και το άνοιγμα του 12ου Νηπιαγωγείου στον Σελινούντα που παρέμενε κλειστό για δέκα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, εκτελέστηκαν εργασίες σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της περιοχής ενώ υπάρχουν κι άλλα αιτήματα η ικανοποίηση των οποίων πρέπει να δρομολογηθεί.
΄΄Είμαι ικανοποιημένος από την συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Υπολείπονται κάποια βαψίματα και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Από εκεί και πέρα θα έχουμε συνεργασία με τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων τους οποίους θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα. Όλοι πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρέπει να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για την επίλυση των προβλημάτων΄΄, σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν και παλιές εκκρεμότητες πριν ακόμη από την σύσταση των Σχολικών Επιτροπών που πρέπει να διευθετηθούν.
Όσον αφορά τις εργασίες που εκτέλεσε η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είχαν να κάνουν με ελαιοχρωματισμούς στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, στο Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, εξωτερικά. Επίσης, σε άλλα σχολεία εργασίες σε πόρτες και κάγκελα, όπως στο 2ο Δημοτικό Ακράτας.

Επάρκεια εκπαιδευτικών με συρρικνωμένα τμήματα

Το πρώτο κουδούνι να ηχήσει αύριο και σε Γυμνάσια και Λύκεια της Αιγιάλειας. Αναφορικά με την κατάσταση σε Γυμνάσια και Λύκεια, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά, υπογράμμισε στo Protionline.gr: ΄΄Δεν θα έχουμε προβλήματα με τα βιβλία, έχουν ήδη φτάσει στα σχολεία, ενώ δεν θα υπάρξουν κενά σε εκπαιδευτικούς τουλάχιστον στα σχολεία που βρίσκονται στα πεδινά. Όμως, τα σχολεία μας ανοίγουν για ακόμη μία χρονιά χωρίς μόνιμους διορισμούς με τα βάρη να πέφτουν στο συνεχώς γηράσκων μόνιμο προσωπικό των εκπαιδευτικών και στις πλάτες «των ανθρώπων με τις βαλίτσες» (μόνιμους αναπληρωτές). Με πρόσχημα την ενοποίηση των μορίων μετάθεσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπ/σης και με μόνο κέρδος την μη αναδρομική ισχύ, έγινε τριπλά δυσμενής αλλαγή των μορίων. Συρρικνώθηκαν προς τα κάτω το μεγαλύτερο ποσοστό των μορίων των σχολικών μονάδων τοποθέτησης, μειώθηκαν τα δυσπρόσιτα σχολεία και κατέβηκαν σε ζώνες ακόμη και ορεινά σχολεία΄΄.
΄΄Ναι μεν η κατάσταση παρουσιάζεται σαν να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία, ωστόσο αυτό απορρέει κυρίως από την συρρίκνωση των ειδικοτήτων που σαφώς είναι εις βάρος των μαθητών. Όταν δεν δίνεις την δυνατότητα στον μαθητή να πάρει ειδικότητα στην Β΄ Λυκείου του ΕΠΑΛ, αυτομάτως αναιρείς τον λόγο που πάει στο συγκεκριμένο σχολείο. Άνθρωποι που πρέπει φέτος να πάρουν απολυτήριο, αναγκάζονται να αλλάξουν ειδικότητα και επιστρέφουν στην Β΄ τάξη! Το μόνο βέβαιο είναι ότι έτσι δεν δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να καταρτιστούν και να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Έχουμε επιστρέψει στους 27 μαθητές ανά τμήμα και κάπως έτσι μιλάμε για επαρκές διδακτικό προσωπικό. Το υπουργείο προσπαθεί με διαχειριστικές μεθόδους να μειώσει τις ανάγκες. Μιλάμε για υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε μία κοινωνία τραυματισμένη…΄΄, σχολίασε εμφανώς προβληματισμένη, η κ. Μαστραπά, η οποία έκανε γνωστό ότι στα πεδινά Γυμνάσια και Λύκεια φαινομενικά δεν υπάρχουν ελλείψεις, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε Δάφνη, Κλειτορία και Ψωφίδα.

Υλοποίηση έργων σε Γυμνάσια και Λύκεια

Στην υλοποίηση παλιών αλλά και νεότερων αποφάσεων Δ.Σ. προχώρησε η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αιγιαλείας, έχοντας εκτελέσει δύο σημαντικά έργα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ανακατασκευή των τουαλετών των καθηγητών στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, το οποίο, ως γνωστόν είναι το παλαιότερο σχολικό συγκρότημα του δήμου και το δεύτερο την στεγανοποίηση της ταράτσας στο Εργαστηριακό Κέντρο Αιγίου που στεγάζεται στο κτίριο του ΕΠΑΛ, στην Ξηρολιθίων. Έγιναν ακόμη παρεμβάσεις μικρότερης κλίμακας όπως βάψιμο όλων των κοινοχρήστων χώρων στο κτίριο του Λυκείου Ακράτας. Είχε προηγηθεί ο ελαιοχρωματισμός των αιθουσών διδασκαλίας από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και επισκευή της στέγης στην αίθουσα που στεγάζει τις εγκαταστάσεις του καλοριφέρ στο Γυμνάσιο Ακράτας το οποίο επίσης υλοποιήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Σχολική Επιτροπή.
Ακόμη, αντικατάσταση των τουαλετών των μαθητών του 1ου Γυμνασίου αλλά και των τζαμαριών (από σιδερένιες σε αλουμινένιες) στο Χημείο του Λυκείου Καμαρών, παρεμβάσεις στο χώρο του γραφείου καθηγητών και της διευθύντριας, στο Γυμνάσιο Καμαρών κ.ά.
΄΄Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει όλα όσα είχαμε προγραμματίσει εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Ακόμη κι αυτά που δεν έχουν τελειώσει, θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, ωστόσο προέκυψαν και κάποια έκτακτα όπως για παράδειγμα η κλοπή στο ΕΕΕΚ στο τέρμα Μητροπόλεως στις εγκαταστάσεις του οποίου στεγάζονται τρία σχολεία. Εκεί έπρεπε να έρθουν οι διευθυντές για να υπάρξει συνεννόηση για την τοποθέτηση συναγερμού΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αλέκα Τηλιγάδη.

Έτοιμα και τα Νηπιαγωγεία

Ερωτηθείσα σχετικά με τις όποιες ανάγκες έχουν προκύψει και τα έργα που εκτελέστηκαν, η πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Βάσω Ψυχράμη, τόνισε: ΄΄Έχουν εκτελεστεί έργα κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία, τόσο με την Πρωτοβάθμια όσο και με την Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή και λειτουργούμε συντονισμένα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων΄΄. Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες που προκύπτουν από την υποχρεωτική διετή προσχολική αγωγή, λόγω του αυξημένου αριθμού εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, η κ. Ψυχράμη είπε πως δεν υπήρξε πρόβλημα παρά μόνο στο Νηπιαγωγείο Διακοπτού (για το οποίο ο δήμος δρομολογεί μεταστέγαση) το οποίο για την ώρα θα στεγαστεί στον ίδιο χώρο, ωστόσο ελλείψει αιθουσών, θα του παραχωρηθεί και μία αίθουσα από το Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται πλησίον.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr