background img
banner
banner

Χρήση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αιγίου και τον Νοέμβριο!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ

Αλλαγή πλάνων με διεύρυνση λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Αιγίου και μετά τον Οκτώβριο, φέρνει η ανταπόκριση του Νομικού Προσώπου «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας» σε σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, για συμμετοχή του σε πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά κολύμβηση για μαθητές στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Χάρη στους άμεσους χειρισμούς του, το ΝΠΔΔ κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του, αφενός δίνοντας σε μαθητές της περιοχής την δυνατότητα χρήσης του κολυμβητηρίου και αφετέρου επιτυγχάνοντας την λειτουργία του πέραν του προκαθορισμένου χρόνου, δηλαδή σε πρώτη φάση και τον Νοέμβριο.
Η εφαρμογή της διδασκαλίας του αντικειμένου της κολύμβησης στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από το χώρο διεξαγωγής του μαθήματος (εθνικά, δημοτικά, δημόσια και ιδιωτικά κολυμβητήρια, κ.ά.), ισχύει από το σχολικό έτος 2016-2017, κατόπιν απόφασης της Δ/νσης Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

«Έτρεξαν» τις διαδικασίες

Όπως εξηγεί στο Protionline.gr  ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Αιγιαλείας Στράτος Βαρδάκης, ΄΄σύμφωνα με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 57382/Α΄τμ. /Δ5/05-04-2016 απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή του αντικειμένου της κολύμβησης στο πλαίσιο του μαθήματος Φυσικής Αγωγής σε σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης. Το ανωτέρω πρόγραμμα είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη κολυμβητικής δεξαμενής (πισίνα) και ως εκ τούτου το Νομικό Πρόσωπο με την επωνυμία «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός & Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας» που έχει την διαχείριση και λειτουργία της αθλητικής εγκατάστασης με την επωνυμία «Δημοτικού Ανοικτού Κολυμβητηρίου Δ.Κ.Αιγίου», με την γρήγορη ανταπόκρισή του σε αίτημα του ανωτέρω Υπουργείου και τις μετέπειτα ενέργειες που ακολούθησε, κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα΄΄.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα έγινε με σκοπό τη διάχυση των ευεργετικών αποτελεσμάτων της κολύμβησης και ειδικότερα την απόκτηση κολυμβητικής παιδείας/επάρκειας με την έννοια της βιωματικής γνώσης των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής, του χειρισμού έκτακτων καταστάσεων γύρω και μέσα στο υδάτινο περιβάλλον για την αποφυγή του πνιγμού, της ανάπτυξης συνεργασίας πρωτοβουλιών και αυτοπεποίθησης μέσα στο νερό, της κατάστασης των βασικών κολυμβητικών δεξιοτήτων, του παιχνιδιού της συνεργατικότητας και της κοινωνικότητας ώστε να ολοκληρωθεί η προσωπικότητα των μαθητών.
Το Πιλοτικό Πρόγραμμα Κολύμβησης απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες τρίτης (Γ) και τετάρτης (Δ) τάξης και στην καθολική του εφαρμογή θα αποτελείται από δέκα (10) μαθήματα.
Το διδακτικό δίωρο θα περιλαμβάνει τη μετάβαση των μαθητών/τριων προς το κολυμβητήριο, το μάθημα κολύμβησης, καθώς και την επιστροφή τους στη σχολική μονάδα.
Σε κάθε εκπαιδευτικό δίωρο θα συμμετέχει ένα (1) τμήμα της σχολικής μονάδας που θα συνοδεύεται από δύο (2) εκπαιδευτικούς ένας εκ των οποίων θα είναι υποχρεωτικά ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του τμήματος.
Η επιλογή των σχολικών μονάδων θα γίνει ως εξής: Κατά προτεραιότητα οι όμορες, στις κολυμβητικές δεξαμενές, σχολικές μονάδες και στη συνέχεια οι περισσότερο απομακρυσμένες κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

«Έκλεισε» επίσημος αγώνας στο πλαίσιο των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων

Εν τω μεταξύ, σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η περαιτέρω αξιοποίηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και η φιλοξενία επίσημων αγώνων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, ΄΄με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για πρώτη φορά στο Αίγιο για την προώθηση της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019 και μένοντας έκπληκτος από τις άρτιες εγκαταστάσεις του αθλητικού συγκροτήματος Ανοικτό Δημοτικό Κολυμβητήριο Δ.Κ. Αιγίου, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε και έδωσε άμεσα εντολή στους συντονιστές των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων Πάτρας 2019, να συμπεριλάβουν την εν λόγω αθλητική εγκατάσταση στην ανωτέρω διοργάνωση με έναν αγώνα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο καλοκαίρι΄΄.

Εκτός των ανωτέρω και στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής, προτάθηκε από τον υφυπουργό σε συνεννόηση με τους φορείς που παρευρίσκονταν στην συνάντηση (δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. και Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, αντιδήμαρχο Ανάπτυξης), οι εκδηλώσεις της ανωτέρω διοργάνωσης να συνδυαστούν με τον τοπικό πολιτιστικό θεσμό «Οινοξένεια», καθώς και διοργάνωση μεγάλου Φεστιβάλ Μεσογειακής Κουζίνας, βάζοντας έτσι την Αιγιάλεια στον τουριστικό χάρτη, ως προορισμό με εναλλακτικές μορφές όπως του αθλητικού και του γαστρονομικού τουρισμού.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr