background img
banner
banner

Ενστάσεις καθυστέρησαν τα… έξυπνα φανάρια

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

 Καθημερινά είναι τα προβλήματα σε φωτεινούς σηματοδότες που λειτουργούν στην περιοχή, οι οποίοι σε πολύ συχνά διαστήματα τίθενται εκτός λειτουργίας ή ανάβουν μεμονωμένα. Την ίδια στιγμή, ενστάσεις και προσφυγές από ενδιαφερόμενους, έχουν καθυστερήσει το έργο εγκατάστασης του συστήματος φωτεινών σηματοδοτών το οποίο προωθεί η Περιφέρεια σε πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και το Αίγιο.

Το υπάρχον σύστημα φωτεινής σηματοδότησης δεν μπορεί, λόγω παλαιότητας, να ικανοποιήσει τις σύγχρονες απαιτήσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και γι’ αυτό αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, φωτεινοί σηματοδότες στο Αίγιο, όπως αυτός στην οδό Νικ. Πλαστήρα αλλά και στην Σολωμού στον οποίο αυτή την περίοδο δεν ανάβει το «πράσινο» στο ρεύμα προς Πάτρα, αλλά και άλλοι που πολύ συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει το έργο της αντικατάστασης των παλιών φαναριών είναι ενστάσεις και προσφυγές που κατατέθηκαν από ενδιαφερόμενους για την εκτέλεσή του, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να έχει επαναληφθεί τρεις φορές! Μάλιστα, ο τρίτος διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση του ανοίγματος προσφορών (έχουν κατατεθεί τρεις) με τους υπεύθυνους της Περιφέρειας να ευελπιστούν ότι αυτή τη φορά θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Υπενθυμίζεται ότι το έργο περιλαμβάνει αναβαθμίσεις και αντικαταστάσεις κόμβων φωτεινών σηματοδοτών (ο κάθε κόμβος αποτελείται από 4 φανάρια) σε 12 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Οι παρεμβάσεις αφορούν σε 185 κομβικά σημεία δρόμων, σε 12 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Πάτρα, Ι.Π. Μεσολογγίου, Αίγιο, Ακράτα, Αντίρριο, Ανδραβίδα, Πύργος, Ζαχάρω, Αγρίνιο, Αμαλιάδα, Γαστούνη, Βόνιτσα.

Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία κέντρου φωτεινής σηματοδότησης στο οποίο μεταξύ άλλων θα φτάνει αυτόματα η ειδοποίηση για τη βλάβη σε κάποιο φανάρι. Επίσης, θα αποτελείται από υπολογιστή/ές κυκλοφορίας με τα παρελκόμενά τους, ρυθμιστές κυκλοφορίας και εξοπλισμό διασύνδεσης μεταξύ τους. Θα υπάρχουν 250 ρυθμιστές κυκλοφορίας, οι οποίοι θα συνδεθούν είτε ενσύρματα είτε ασύρματα με το νέο Κέντρο Φωτεινής Σηματοδότησης. Από εκεί θα γίνεται επιτήρηση και αναγγελία βλαβών, συλλογή, καταγραφή, ανάλυση στοιχείων κυκλοφορίας, επιλογή προγράμματος για κάθε κόμβο, εφαρμογή κυκλοφοριακών προγραμμάτων, ομαδοποίηση κόμβων, αντίστροφη μέτρηση για τους πεζούς, προμήθεια και τοποθέτηση ηχητικής διάταξης τυφλών. Επίσης, θα γίνει και αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας πυρακτώσεως με σηματοδότες τεχνολογίας τύπου led.

Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.815.000 € και έχει ενταχθεί στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr