background img
banner
banner

Η απλή αναλογική ανεβάζει τον πήχη των υποψηφίων…

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, για κάποιους είναι μέτρο επικίνδυνο που θα οδηγήσει στην ακυβερνησία και για άλλους, η πλήρης αποτύπωση της λαϊκής βούλησης και το τέλος του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Για όλους όμως, αποτελεί… δίκοπο μαχαίρι, αφού στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει τα αποτελέσματά του στην πράξη…

Ως γνωστόν, για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων στις εκλογές του 2019 θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Έτσι, ορίζεται ότι με βάση το εκλογικό μέτρο θα γίνεται από την πρώτη Κυριακή η κατανομή των εδρών στους συνδυασμούς. Το εκλογικό μέτρο θα προκύπτει από τον αριθμό του συνόλου εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν οι κατερχόμενοι συνδυασμοί και θα διαιρείται με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάπως έτσι, η πλειοψηφούσα ομάδα δεν θα λαμβάνει «μπόνους» και στο συμβούλιο θα έχουν θέση οι πρώτοι σε ψήφους ανεξάρτητα από την εκλογική θέση της παράταξης από την οποία εκλέχθηκαν. Σε περίπτωση που δεν προκύψει πλειοψηφία για την ανάδειξη δημάρχου ή περιφερειάρχη, η εκλογική διαδικασία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο επικρατέστερων.
Έντονα ακούγεται η άποψη πως, το γεγονός ότι για την εκλογή του δημάρχου απαιτείται η εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας μέσω επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας την επόμενη Κυριακή (όπως ίσχυε μέχρι πρότινος), θα σημαίνει ότι ο δήμαρχος δεν θα διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός φυσικά από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που εξασφαλίσει από την πρώτη Κυριακή ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, πράγμα που είναι αδύνατον για την περίπτωση του δήμου Αιγιαλείας, με το ενδιαφέρον να υπάρχει ήδη από περισσότερους από δύο για τον δημαρχιακό θώκο. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διοικηθεί ένας δήμος χωρίς ο δήμαρχος και η παράταξή του να έχουν την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, την στιγμή που υπάρχει κίνδυνος όλες οι εισηγήσεις δημάρχου και αντιδημάρχων να απορρίπτονται, αλλά και να παραχωρηθούν… κομμάτια της δημοτικής εξουσίας σε συμβούλους της αντιπολίτευσης με αντάλλαγμα την ψήφο τους στο Δ.Σ.

Λήψη αποφάσεων ακόμη και με διάσπαση…

Η σημερινή κατάσταση βέβαια του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με την διάσπαση της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας, αποδεικνύει ότι η απλή αναλογική δεν σημαίνει αυτομάτως και αποδυνάμωση του δημάρχου που θα εκλεγεί, ακόμη κι αν δεν έχει εξασφαλισμένη τη στήριξή του από την πλειοψηφία του Δημοτικού του Συμβουλίου. Ίσως γιατί οι διαφαινόμενες ομάδες του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου δεν λειτουργούν με τρόπο τέτοιο που θα εμποδίσει τον δήμο να προχωρήσει στην λήψη αποφάσεων. Δηλαδή, ακόμη κι αν η παράταξη του δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου έχει διασπαστεί με τις «ομάδες» Παναγόπουλου, Χρήστου Σπηλιωτόπουλου, Στάθη Θεοδωρακόπουλου, Κώστα Παπακωνσταντίνου, Χρήστου Λαϊνά και Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου, τα θέματα στα συμβούλια εγκρίνονται και οι… έριδες που έχουν δημιουργηθεί τελικώς ευνοούν τον δήμαρχο.

Από την άλλη, το επιχείρημα ότι με την απλή αναλογική θα αναπτυχθεί το αίσθημα συνεργασίας και θα ενισχυθεί η αντιπροσωπευτικότητα, δύσκολα καταρρίπτεται, αφού πλέον υπάρχει η δυνατότητα, η λαϊκή βούληση να αποτυπώνεται με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων.

Άρχισαν να οργανώνονται…

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι πάντως, έχουν ένα νέο νόμο στα χέρια τους, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, από την ελληνική Βουλή και έτσι, άρχισαν ήδη να οργανώνονται πάνω στα νέα δεδομένα. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας θα πρέπει να καταρτίσει συνδυασμό με 43 υποψήφιους συμβούλους το ανώτερο και 33 το λιγότερο, όσες δηλαδή και οι έδρες του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας. Κάθε συνδυασμός θα περιλαμβάνει α) τον υποψήφιο δήμαρχο β) τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ανά εκλογική περιφέρεια. Από τους υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού το 40% θα πρέπει να είναι άνδρες ή γυναίκες, νομοθετική ρύθμιση που ανεβάζει τον πήχη κατά 10% από τις προηγούμενες εκλογές.

Γ. Περπής: ΄΄Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα΄΄

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, παρουσιάζει η άποψη πρώην δημάρχων που διετέλεσαν υπό το εντελώς διαφορετικό αυτοδιοικητικό μοντέλο του «Καποδίστρια». ΄΄Η θέσπιση της απλής αναλογικής είναι ένα θετικό μέτρο όσον αφορά την εκπροσώπηση περισσοτέρων δυνάμεων στο Δ.Σ. Βεβαίως, έχει κι έναν κίνδυνο αυτή η πολυπρόσωπη δύναμη καθώς ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην λήψη αποφάσεων από την στιγμή που δεν υπάρχει η προσκύρωση των εδρών όπως μέχρι σήμερα. Ένα μειοψηφικό Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί δύο πράγματα: Να είναι υψηλής εμβέλειας, πολυπρόσωπο και πολυπαραταξιακό με την έννοια ότι πρέπει να έχει την δύναμη της πειθούς και τα επιχειρήματα. Αν ο δήμαρχος είναι μικρούς κύρους αυτή η απλή αναλογική μπορεί να οδηγεί ακόμη και σε διαπλοκή και εύνοια αυτών που θα στηρίξουν τις εισηγήσεις του δημάρχου΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο πρώην δήμαρχος Αιγίου Γιώργος Περπής, τονίζοντας πως ΄΄τα πάντα θα κριθούν στην πράξη και θα εξαρτηθούν από τα πρόσωπα που θα εκλεγούν΄΄.

Απ. Καραφωτιάς: ΄΄Θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον δήμο΄΄

Κατά της εφαρμογής του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, τάχθηκε μιλώντας στo Protionline.gr  ο πρώην δήμαρχος Αιγίου Αποστόλης Καραφωτιάς, σημειώνοντας: ΄΄Το σύστημα αυτό δημιουργεί ακυβερνησία στον κοινοβουλευτισμό και αυτό θα γίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Περιπλέκει την κατάσταση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανεπίτρεπτες συναλλαγές. Στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, οι οποίες θα είναι και οι περισσότερες, εν όψει και της δεύτερης Κυριακής είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις που μπορεί να μην είναι πάντα στα αξιοκρατικά πλαίσια΄΄. Παράλληλα, ο κ. Καραφωτιάς, τόνισε και τα εξής: ΄΄Δεν αποκλείεται ένας υποψήφιος δήμαρχος να μπει στην διαδικασία υποσχέσεων για θέσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Κάπως έτσι δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα στις αντίστοιχες θέσεις, ενώ ο εκλεγείς δήμαρχος μπορεί να καταστεί… αιχμάλωτος των υποσχέσεών του και να μην μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει υποσχεθεί στους δημότες του. Θεωρώ ότι η απλή αναλογική θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τον δήμο΄΄.

Τ. Βασιλείου: ΄΄Οι εκλεγμένοι θα κριθούν από το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν΄΄

Αντίθετη είναι η άποψη που διατύπωσε στo Protionline.gr ο πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου. Όπως είπε, ΄΄έφτασε η εποχή που οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση θα κριθούν από το πόσο καλά μπορούν να συνεργαστούν και από το πόσο είναι διατεθειμένοι να το κάνουν για το κοινό καλό. Από την απλή αναλογική θα κριθεί εάν η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να τροχοδρομήσει τις κατά τόπους περιοχές αναπτυξιακή πορεία. Χρειάζεται ωστόσο ανθρώπους με πλατιά σκέψη και πιο βαθύ ορίζοντα. Να γνωρίζουν πώς πρέπει να οργανωθούν. Να έχουν πλάνο που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε για αντιπολιτευτικούς λόγους΄΄. ΄΄Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, οι δημότες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα άτομα που θα στηρίξουν, διότι το νέο σύστημα ανεβάζει τον πήχη και οι απαιτήσεις είναι πολλές΄΄, πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου.

Π. Μελής: ΄΄Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας΄΄

΄΄Η συλλογικότητα κινείται πάντα προς την σωστή κατεύθυνση΄΄, ανέφερε στo Protionline.gr ο πρώην δήμαρχος Ακράτας Πάνος Μελής, τασσόμενος υπέρ την εφαρμογής της απλής αναλογικής και στις βουλευτικές εκλογές. ΄΄Είμαστε λίγο πίσω ως προς αυτό και είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Αυτό που μας μένει είναι να το δούμε στην πράξη΄΄, σημείωσε, θίγοντας και μία άλλη παράμετρο. ΄΄Οι δήμαρχοι πρέπει να λειτουργήσουν θεσμικά, να αγκαλιάσουν τους δημότες και να δουν το πώς μπορούν να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους γύρω τους. Όμως, στην περίπτωσή μας, ο δήμος Αιγιαλείας είναι ένας τεράστιος δήμος που δεν διοικείται. Είτε με την απλή αναλογική είτε όχι, τα προβλήματα διοίκησης θα υπάρχουν και αυτό δεν σημαίνει ότι ένας δήμαρχος δεν θέλει, αλλά ότι στην πράξη δεν μπορεί. Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται επιβεβλημένη η διχοτόμηση του δήμου και η δημιουργία δήμου Ανατολικής Αιγιάλειας΄΄, τόνισε ακόμη ο πρώην δήμαρχος Ακράτας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr