background img
banner
banner

Επιπλέον έργα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας

247.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Μετά τις καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Αιγείρας με αφορμή τα ακατάλληλα δείγματα της γεώτρησης , αλλά και τα όσα ακολούθησαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο δήμαρχος άνοιξε χθες για πρώτη φορά τα χαρτιά του.

Ο Θανάσης Παναγόπουλος εξήγησε τι έχει συμβεί με τη μόλυνση που βρέθηκε στα δείγματα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Αιγείρας και η οποία είναι η αιτία ώστε να μην μπορεί να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που χρειάζεται ο ΧΥΤΑ για να λειτουργήσει με νόμιμη άδεια.

Όπως είπε ο δήμαρχος του είχε ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια να προχωρήσει σε τρεις γεωτρήσεις, μια ανάντη και δύο κατάντη του κυττάρου που γίνεται η επίχωση των σκουπιδιών, 70 μέτρα η κάθε μια, προκειμένου να εξεταστεί αν τα στραγγίδια έχουν μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο έλεγχος έβγαλε καθαρές μετρήσεις, ωστόσο ζητήθηκαν νέες γεωτρήσεις, στα 130 μέτρα αυτή τη φορά. Σε μια από αυτές, στο κάτω μέρος του ΧΥΤΑ, βρέθηκαν μολυσμένα στραγγίδια, όχι όμως στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά στα 40 μέτρα.

Το γεγονός προβλημάτισε τους ειδικούς αφού θεωρήθηκε μείζον το εύρημα και μετά από σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Αντώνη Καπετάνιο, στην οποία συμμετείχε τόσο ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, αλλά και ο προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Νίκος Παπαθεοδώρου, με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνη, αποφασίστηκε ότι θα χρειαστούν συμπληρωματικά έργα. Ο δήμαρχος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή πίστωση 247.000€ , προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες υποδομές, ενώ αποκάλυψε πως ο ΧΥΤΑ πρόκειται να σκεπαστεί με μεμβράνη ώστε τα βρόχινα νερά να μην πέφτουν στον ΧΥΤΑ και να μετατρέπονται σε στραγγίδια, αλλά να οδηγούνται μέσω αυλάκωσης εκτός του κυττάρου ταφής απορριμμάτων.

Ο ίδιος αποκάλυψε επίσης, πως τα έργα συμμόρφωσης του ΧΥΤΑ έχουν κοστίσει περί τις 900.000 ευρώ, αναγκάζοντας ακόμα και την αντιδήμαρχο Έργων Βάσω Ψυχράμη να αντιδράσει, αφού το γαϊτανάκι με τις υποδείξεις από τους ειδήμονες προκειμένου να εκδώσει η Αποκεντρωμένη την ΑΕΠΟ δεν έχει τελειωμό.

Μικρότερος  ο ΧΥΤΑ στα χαρτιά

Ο δήμαρχος όμως αποκάλυψε ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισε και συγκεκριμένα η πρώτη άδεια του ΧΥΤΑ, η οποία έληξε το 2014, ανέφερε πως η έκταση του περιφραγμένου χώρου είναι 40 στρέμματα, εκ των οποίων τα 27 στρέμματα ήταν το κύτταρο ρίψης απορριμμάτων. Αφού βρήκε όλα τα συμβόλαια, από τις ιδιοκτησίες που πουλήθηκαν για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, διαπίστωσε ότι η πρόσθεση έβγαζε 59 στρέμματα.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα άδεια, που αρμόδια για να εκδώσει είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα πρέπει να γράφει 59 στρέμματα, με το νέο τοπογραφικό να βρίσκεται σήμερα στην Πολεοδομία για επικύρωση.

“Άνοιξε” η πρόσκληση για τα δίκτυα αποχέτευσης

Εν τω μεταξύ στην πρωτολογία του ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι άνοιξε η πρόσκληση ενδιαφέροντος στις 6 Δεκεμβρίου, για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του έργου που αφορά τα Εσωτερικά Δίκτυα Αποχέτευσης των παραλιακών κοινοτήτων της Αιγιάλειας, προϋπολογισμού 23.740.000€. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και εντός των ημερών θα κατατεθεί η σχετική μελέτη, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση, που ο δήμαρχος δήλωσε ότι είναι σίγουρη και πολύ γρήγορα το έργο θα δημοπρατηθεί.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr