background img
banner
banner

Ξανά στους δρόμους οι αγρότες

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΠΛΟΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ «ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – ΝΤΡΙΝΙΑΣ»

Σε ρυθμούς κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων, καθώς στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας προχθές Κυριακή, παρουσία και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», αποφασίστηκε το πρόγραμμα των δράσεων τους, το οποίο και αναμένεται να κορυφωθεί προς το τέλος Ιανουαρίου.
Συνολικά εκπρόσωποι εννέα Ομοσπονδιών και πάνω από 70 Αγροτικών Συλλόγων παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που ως στόχο είχε την οργάνωση και το συντονισμό των κινητοποιήσεων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα, στη βάση αιτημάτων – διεκδικήσεων που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Πανελλαδικά και τοπικά αιτήματα

Ειδικότερα, αναφορά έγινε στα ζητήματα των χαμηλών τιμών των προϊόντων, στη νέα αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την φορολογία, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα χαράτσια. Συγκεκριμένα, τονίστηκε η πολύ χαμηλή του βαμβακιού, η τεράστια ζημιά λόγω των καιρικών συνθηκών στην παραγωγή του λαδιού -που σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνει το 70%-καθώς και την ακριβή τιμή του πετρελαίου που αγγίζει το 1,50 ευρώ.
Στην τοποθέτηση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα, καθώς και τα προβλήματα των παραγωγών της Αιγιάλειας, όπως: Οι εξευτελιστικές τιμές σε λεμόνι – εσπεριδοειδή. Οι αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα. Η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς (καιρικές συνθήκες και ελλιπές έως ανύπαρκτο πρόγραμμα δακοκτονίας). Η άμεση ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης όπως ισχύει στα υπόλοιπα αμπελοειδή.

Συνάντηση με τον υπουργό και συμμετοχή στην κινητοποίηση για τον προϋπολογισμό

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι αγρότες σε νέες κινητοποιήσεις απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματα, να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνει το εργατικό κίνημα για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκέμβρη αλλά και να ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τέλος του μήνα. Επίσης, στις αρχές Γενάρη θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων όπου θα συζητήσει και θα κωδικοποιήσει τις εξελίξεις ώστε στα τέλη του Γενάρη να πραγματοποιηθεί Πανελλαδική κινητοποίηση.

Έτσι, με βάση το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων, το επόμενο διάστημα οι αγρότες θα ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη, ώστε να καταθέσουν τα αιτήματα τους, αλλά και πως θα υπάρξει συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις για τον προϋπολογισμό στις 18 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως τα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εισφορές τους στον ΕΦΚΑ, το κόστος της παραγωγής, τα ζητήματα των αποζημιώσεων, την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2016, την κατάργηση του φόρου στο κρασί, αλλά και το ζήτημα που αφορά το ακατάσχετο των λογαριασμών των αγροτών.

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr