background img
banner
banner

«Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση»

ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΖΗΤΑ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ

Αδυναμία υλοποίησης του θεσμού του οικογενειακού ιατρού διαπιστώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, με δεδομένο το γεγονός ότι το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάσχει, με την περιοχή να… μετρά τεράστιες ελλείψεις. Ο τοπικός σύλλογος συντάσσεται με άλλους Ιατρικούς Συλλόγου Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, καταγγέλλει την διαδικασία υποχρεωτικής εγγραφής σε οικογενειακό ιατρό και ξεκαθαρίζει πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση…

΄΄Την ώρα που οι πολίτες πιέζονται να εγγραφούν υποχρεωτικά στον οικογενειακό ιατρό, το σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πάσχει. Το προτεινόμενο από το Υπουργείο Υγείας σύστημα, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Στην Αιγιάλεια, τα πράγματα είναι ανησυχητικά: δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί στα ΤΟΜΥ, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ είναι ανύπαρκτοι. Αποτέλεσμα, για να φανεί κάπως «καλή» η εικόνα, το Υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «οικογενειακούς ιατρούς» τους παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους των κέντρων υγείας΄΄, αναφέρει ο Ι.Σ. Αιγίου, ξεκαθαρίζοντας τα εξής: ΄΄Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου δεν είναι αντίθετος σε μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας, και στον σημαντικό ρόλο που θα πρέπει να έχει ο οικογενειακός ιατρός, αλλά αυτό να γίνει με πρόγραμμα και κατόπιν συζήτησης, για να υλοποιηθεί ορθά ο θεσμός αυτός. Ο Ι.Σ. Αιγίου καλεί τους ασθενείς και τους ιατρούς σε ψυχραιμία, και να περιμένουν νεότερες εξελίξεις΄΄.

Καταγγέλλουν… επιστράτευση των πολιτών

Οι 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και ο Ι.Σ.Α., καταγγέλλουν τη διαδικασία… επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

΄΄Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές΄΄, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αιγίου, Αιτωλοακαρνανίας, Αμαλιάδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πατρών & Πύργου-Ολυμπίας. Τονίζουν ακόμη ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας.

Επισημαίνουν ακόμη την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης τους όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής, χαρακτηρίζοντας στρεβλό τον τρόπο με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, καθώς «οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού».

Ζητούν αναμόρφωση του τρόπου με τον οποίο το υπουργείο προσεγγίζει τον θεσμό

΄΄Όλοι οι γιατροί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας΄΄ διαβεβαιώνουν οι γιατροί και καλούν το Υπουργείο Υγείας, «συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ελεύθερη επιλογή».


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr