background img
banner
banner

Θα δρομολογηθούν οι διοικητικές ενέργειες για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Την πρόθεσή του να κάνει ό,τι προβλέπει ο νόμος για το θέμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας, έκανε γνωστή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, στους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας που πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Άπαντες έδειξαν να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος που φανερώνουν βεβαρημένο τον υδροφόρο ορίζοντα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας, αναμένοντας ωστόσο την επίσημη έκθεση των επιστημόνων.
Περισσότεροι από εξήντα κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας, έδωσαν δυναμικό «παρών» απαιτώντας να συζητηθεί το θέμα στα προ ημερησίας διάταξης, κάτι που τελικά επετεύχθη με πολλές πιέσεις και διαμαρτυρίες. Η δυναμική παρουσία των κατοίκων και η απαίτηση των περιφερειακών παρατάξεων επέβαλε την (επί τρίωρο) προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος. Ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος να κάνει δεκτό το αίτημα και δόθηκε ο λόγους στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, ενάντια στην λειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας, οι οποίοι παρουσίασαν το πώς έχει η κατάσταση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσει αμέσως ο ΧΥΤΑ. Εστίασαν δε στο περιεχόμενο της έκθεσης του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που παρουσιάζει μόλυνση στον υδροφόρο ορίζονται εξαιτίας της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τονίζοντας πως και στις τρεις γεωτρήσεις εντοπίζεται σοβαρή μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, σε μια δε – εκείνη που άφριζε κατά τη διαδικασία διάνοιξής της – οι τιμές ρύπων είναι οκτώ φορές μεγαλύτερες του επιτρεπτού ορίου.

Διαθέσιμα κονδύλια ανεκμετάλλευτα

Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Μπαλαμπάνης ανέφεραν πως δεν είναι στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας να λάβει απόφαση παύσης λειτουργίας του ΧΥΤΑ τονίζοντας πως ο δήμος είναι αρμόδιος για τη λειτουργία του. Όταν δε ρωτήθηκαν τι μέλλει γενέσθαι, ανέφεραν πως η Περιφέρεια έχει διαθέσιμα κονδύλια για την διαχείριση των απορριμμάτων, ωστόσο κανένας δήμος της Αχαΐας δεν έχει φροντίσει να καταθέσει εμπεριστατωμένες προτάσεις διεκδίκησής τους…
Οι κάτοικοι ανέφεραν ωστόσο πως από την πλευρά του Εισαγγελέα που έχει δώσει την εντολή για άνοιγμα και λειτουργία του ΧΥΤΑ για λόγους δημόσιας υγείας, τους έχει καταστεί σαφές ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει πίσω την εντολή, εκτός κι αν η Περιφέρεια αποφασίσει αναστολή λειτουργία του, με τον κ. Κατσιφάρα να σημειώνει πως ΄΄το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας δεν είναι λύση΄΄ και ότι ΄΄η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, στα πλαίσια δικαιοδοσίας της και στα όσα ο νόμος προβλέπει για το συγκεκριμένο θέμα΄΄.

Πιέσεις από περιφερειακούς συμβούλους

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι επί του θέματος τοποθετήθηκαν και αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ζητώντας από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση και προτείνοντας αναστολή λειτουργία του ΧΥΤΑ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ – αν τελικά καταφέρει να πάρει άδεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα η Επιτροπή Αγώνα μεταφέρει, υπέρ της αναστολής λειτουργίας τάχθηκαν ο Δ. Σιαμπλής ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ανδρέας Κατσανιώτης μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας», ο Β. Χατζηλάμπρου ως εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αντίσταση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας», ο Ε. Σώκος εκπρόσωπος του συνδυασμού «Δυτική Συμπολιτεία», ο Κ. Κοτσιλίάνος εκπρόσωπος του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας», ο Χ. Ρήγας εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ελληνική Αυγή για τη Δυτική Ελλάδα», ο Β. Κουμπούρας εκπρόσωπος του συνδυασμού «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» η Κ. Χαμηλάκη εκπρόσωπος του συνδυασμού «Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση» και ο Κ. Κούστας Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου. ΄΄Δηλώθηκε έτσι ξεκάθαρα η πολιτική βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, κάτι που όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας δεν είναι στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά θα δρομολογηθούν οι διοικητικές ενέργειες λαμβάνοντας υπόψη τη πολιτική βούληση του Συμβουλίου΄΄, αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Θα αναμείνουν την επίσημη έκθεση

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της έκθεσης, ο Περιφερειάρχης είπε ότι θα αναμένει την επίσημη έκθεση και βέβαια τις προτάσεις των επιστημόνων για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Συμβολική κινητοποίηση πριν τις γιορτές και δυναμική… επιστροφή μετά

Οι κάτοικοι, μετά και από την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζουν ότι από την στιγμή και μόνο που επίσημα στοιχεία παρουσιάζουν τόσο μεγάλη μόλυνση, δεν έχουν το… δικαίωμα πλέον να αδρανήσουν ή κάνουν τα… στραβά μάτια «στο έγκλημα που συντελείται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Προτίθενται έτσι, το επόμενο διάστημα να επισκεφθούν εκ νέου τον Εισαγγελέα αλλά και τον γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελο Καπετάνιο στον οποίο (όπως και στον δήμο Αιγιαλείας) έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της έκθεσης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Στις προθέσεις της Επιτροπής είναι να προχωρήσει σε μία συμβολική κινητοποίηση (αποκλεισμό) του ΧΥΤΑ λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Σκοπεύει ωστόσο να επανέλθει με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές…

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Ανατολικής Αιγιάλειας, του οικολογικού Συλλόγου «Ιριδα» του Αιγίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελοκήπων, του Θεατρικού Εργαστηρίου Αιγείρας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας και του Ανθρωπιστικού Συλλόγου Κραθίου.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr