background img
banner
banner

Σκουπίδια… ώρα μηδέν

«ΣΤΕΡΕΨΕ» Ο ΚΩΔΙΚΟΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Επί… ξύλου κρεμάμενη φαίνεται πως βρίσκεται η Αιγιάλεια στο θέμα των απορριμμάτων. Δεν φτάνει που απ’ άκρη σ’ άκρη ο δήμος έχει μετατραπεί σε μία απέραντη χωματερή, νέα αδιέξοδα φαίνονται στον ορίζοντα, με κίνδυνο να… βουλιάξει οικονομικά η περιοχή μέσα στο καλοκαίρι και κυρίως να πληγεί η δημόσια υγεία. Στην άρνηση των εντεταλμένων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να δεχθούν τα απορρίμματα της Αιγιάλειας, προστίθεται τώρα η υποφαινόμενη αδυναμία του δήμου Αιγιαλείας να αντεπεξέλθει οικονομικά στην υποχρέωση της μεταφοράς…

Η χθεσινή μέρα σηματοδότησε πολλές εξελίξεις στο θέμα «απορρίμματα» που πλέον απασχολεί τον κάθε πολίτη αυτού του δήμου και είναι σαφές πως άπαντες πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Καθοριστική ως προς αυτό, στάθηκε η επίσκεψη πέντε δημοτικών συμβούλων στο γραφείο του δημάρχου, αναμένοντάς τον να τους ενημερώσει για το πώς έχει η κατάσταση. Η Μαρία Τσουκαλά, που από την προηγούμενη εβδομάδα πήρε την πρωτοβουλία συγκεντρώνοντας υπογραφές 11 συμβούλων για τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο ορίστηκε για την Παρασκευή αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ ελλείψει απαρτίας. Ενδεχομένως γιατί κάποιοι γνωρίζουν ήδη τις εξελίξεις ή ετοιμάζονταν για το τριήμερο που ακολουθούσε… Χθες προσήλθε εκ νέου στο γραφείο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου με νέο αίτημα, το οποίο υπέγραφαν οι ίδιοι σύμβουλοι ενώ προστέθηκαν και ακόμη δύο, οι Γιώργος Μεντζελόπουλος και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο αίτημα είχαν υπογράψει οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαρία Τσουκαλά, Βάσω Ψυχράμη, Γιώργος Ντίνος, Χρήστος Σπηλιωτόπουλος Δημήτρης Καλαμίδας, Στράτος Βαρδάκης, Παναγιώτης Μαρινόπουλος, Δημήτρης Μπούρδος, Διαμάντω Βασιλακοπούλου, Βασίλης Γ. Χριστόπουλος και Φάνης Σταυρόπουλος.
Η κρίσιμη έκτακτη- κατεπείγουσα συνεδρίαση ορίστηκε για σήμερα Τετάρτη στις 2.00 το μεσημέρι με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό της «Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Αιγιαλείας», όπως αναγράφεται στη σχετική πρόσκληση.

“Αναμένουμε από τον δήμαρχο να μας ενημερώσει, η κατάσταση είναι τραγική και δεν παίρνει άλλο. Το σίγουρο είναι ότι θα ζητηθεί παράταση της μεταφοράς και αύξηση του όγκου των απορριμμάτων που θα δεχθούν, δεδομένου ότι υπολείπονται μόνο 2.800 τόνοι, ενώ τα απορρίμματα που ήδη υπάρχουν στους δρόμους είναι περισσότερα΄΄, επισήμανε στo “protionline.gr” η κ. Τσουκαλά. Όπως φαίνεται, η σημερινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί και υπό το βάρος των εξελίξεων οι σύμβουλοι θα παρευρεθούν ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία.

«Απόβαση» δημοτικών συμβούλων στο γραφείο δημάρχου

Αμέσως μετά την κατάθεση της αίτησης, η κ. Τσουκαλά, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Βάσω Ψυχράμη, Δημήτρη Καλαμίδα, Στράτο Βαρδάκη και Παναγιώτη Μαρινοπουλο ζήτησαν ενημέρωση από τον δήμαρχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμος βρίσκεται σε ένα ακόμη αδιέξοδο, αυτό της αδυναμίας κάλυψης του κόστους μεταφοράς, αφού στον εν λόγω κωδικό από τον οποίο μπορεί να αντλήσει χρήματα γι’ αυτό, βρίσκονται μόνο 200.000 ευρώ… Αδυναμία υπάρχει και στην προμήθεια πακετοποιητή που είχε προαναγγείλει ο δήμαρχος την προηγούμενη εβδομάδα για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, αφού το κόστος λειτουργίας του είναι δυσβάσταχτο για το ταμείο του Δήμου.

Στις… σκέψεις ξανά άνοιγμα του ΧΥΤΑ Αιγείρας…

Κάπως έτσι, φαίνεται πως προσανατολίζεται σε επίσκεψη στον Εισαγγελέα Καλαβρύτων ζητώντας στο… όνομα της έκτακτης ανάγκης στην οποία ο δήμος βρίσκεται ως τις 20 Οκτωβρίου, να ανοίξει για ένα διάστημα ξανά τον ΧΥΤΑ Αιγείρας…

Επίσης, υπάρχει πρόθεση να αποτανθούν και στις εισαγγελικές αρχές των κατά τόπους εντεταλμένων ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας για την εφαρμογή της απόφασης.
Ερωτηθείς από τo “protionline.gr” ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος για το κατά πόσο είναι εφικτό να ανοίξει έστω και προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας και να δεχθεί απορρίμματα, απάντησε πως δεν μπορεί να γίνει μετά την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που ήταν απαγορευτική και χωρίς τη σχετική άδεια. Την ίδια στιγμή, ίσως… προαισθανόμενοι τις εξελίξεις, οι κάτοικοι της Αιγείρας κινητοποιούνται και πάλι. Συγκεκριμένα, μετά τη θετική έκβαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων και τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους κατοίκους της Ανατολικής Αιγιάλειας σε Λαϊκή Συνέλευση σήμερα Τετάρτη και ώρα 20:30 στον πεζόδρομο στην παραλία Αιγείρας με θέμα τη συνέχιση του αγώνα μέχρι το τελικό και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας…

Επικοινωνία προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου με τον Γ.Γ. του υπουργείου

Πάντως, ο Δικηγορικός Σύλλογος διαμέσου του προέδρου του, επικοινώνησε χθες με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιο. Σύμφωνα με τα όσα ο κ. Μπέσκος μετέφερε στo “protionline.gr”, δεν έχει την παραμικρή όχληση το τελευταίο διάστημα από τον δήμο Αιγιαλείας για το θέμα των απορριμμάτων! ΄΄Εκείνο που χρειάζεται πλέον είναι να ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για να κατατεθεί αίτημα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να υπάρξει αναμόρφωση της απόφασης για να δέχονται οι ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας τα απορρίμματα της Αιγιάλειας και να σταλεί προς υπογραφή στο υπουργείο΄΄, σημείωσε ο κ. Μπέσκος, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο με την υπάρχουσα κατάσταση ο δήμος να μην έχει απευθυνθεί στο υπουργείο για λύση…

Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας: Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για το πρόβλημα των απορριμμάτων

Εν τω μεταξύ, στην απελπισία τους πολίτες που βλέπουν τα απορρίμματα να σχηματίζουν βουνά έξω από τα παράθυρά τους, τα… βάζουν, εσφαλμένα βέβαια, με τους υπαλλήλους καθαριότητας. Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Αιγιαλείας, ΄΄την Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, συνάδελφος οδοκαθαρίστρια, μέλος του Συλλόγου μας που εργαζόταν στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου στο Αίγιο, δέχτηκε απρόκλητα επίθεση από «αγανακτισμένο» πολίτη ο οποίος την εξύβριζε χυδαία για αρκετή ώρα, όταν δε, η συνάδελφος του απεύθυνε το λόγο ρωτώντας τον γιατί την βρίζει, ο «αγανακτισμένος» πολίτης της επιτέθηκε πιάνοντας την από το λαιμό με σαφή σκοπό να της προκαλέσει ασφυξία. Για όλα τα ανωτέρω έχει γνώση και η αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνα΄΄.
΄΄Θέλουμε να ενημερώσουμε και να υπενθυμίσουμε στους συνδημότες μας, ότι καταλαβαίνουμε πλήρως την κατάσταση ψυχικής φόρτισης την οποία βιώνουν, λόγω του γνωστού θέματος της ΜΗ αποκομιδής των στερεών αστικών απορριμμάτων με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αυτών, με όποιον κίνδυνο συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Τον ίδιο κίνδυνο, ως δημότες αυτού του Δήμου βιώνουμε και εμείς οι ίδιοι και τα παιδιά μας. Εμείς δε, που πραγματοποιούμε την αποκομιδή τους, είμαστε πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους (σωματικούς, βιολογικούς, χημικούς) απ’ ό,τι οποιοσδήποτε άλλος (δημότης ή Αιρετός) κάτοικος αυτού του Δήμου΄΄, αναφέρει ο Σύλλογος και προσθέτει: ΄΄Δηλώνουμε δε ότι εμείς, ως υπάλληλοι του Δήμου Αιγιαλείας, ως οδοκαθαριστές, κ.λ.π. αν και είναι σε όλους γνωστό ότι, δεν έχουμε ΚΑΜΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ για το θέμα των σκουπιδιών που βασανίζει εδώ και δεκαετίες τους Αιγιαλείς αλλά είναι θέμα που δεν φρόντισαν να το λύσουν οριστικά, όλες οι έως τα σήμερα, ΕΚΛΕΓΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «εξιλαστήριο θύμα» κανένας συνάδελφός μας. Βρείτε τους υπεύθυνους και συζητήστε μαζί τους. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε απειλές και σωματική βία από κανέναν΄΄. Και καταλήγει: ΄΄ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τέτοιες συμπεριφορές εκδικητικού χαρακτήρα και με αίσθημα ευθύνης έναντι των συναδέλφων θα πράξουμε τα δέοντα δυναμικά και όσα ο νόμος ορίζει΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr