background img
banner
banner

Το… «μπαλάκι» στα δικαστήρια

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΠΡΙΝ ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ

Στις δικαστικές αίθουσες θα επιλυθεί, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα της αποζημίωσης του άτυχου υπαλλήλου του δήμου, Κωνσταντίνου Ξηρού, ο οποίος το 2016 είχε υποστεί εργατικό ατύχημα που του δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα υγείας, αδυνατώντας σήμερα να εργαστεί και να συντηρήσει την οικογένειά του. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, στην τελευταία συνεδρίασή του, απέρριψε το αίτημα εξωδικαστικού συμβιβασμού, περιμένοντας να ορίσουν τα δικαστήρια εάν πρέπει να δοθεί αποζημίωση και το ύψος αυτής…

Ήταν Απρίλιος του 2016 όταν ο 48χρονος τότε δημοτικός υπάλληλος Κωνσταντίνος Ξηρός, τραυματίστηκε σοβαρά στον χώρο τού πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας Αιγίου, όταν μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του πήγαν στο χώρο προκειμένου να κόψουν δέντρα που δημιουργούσαν πρόβλημα. Ως εξειδικευμένος στον χειρισμό του ανυψωτικού μηχανήματος, ήταν εκείνος που βρισκόταν στο καλάθι του οχήματος την ώρα των εργασιών. Όταν το όχημα ήταν σε ύψος περίπου τριών μέτρων, ένα από τα δέντρα σχίστηκε με αποτέλεσμα να χτυπήσει τη βάση του καλαθιού, το οποίο τραντάχθηκε, ο υπάλληλος έπεσε στο έδαφος και τραυματίστηκε σοβαρά. Το σοκ ήταν μεγάλο για την οικογένεια του παθόντα ενώ συγκλονισμένοι ήταν και οι άνθρωποι του δήμου. Από την πρώτη στιγμή, από τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση ώστε να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο άτυχος υπάλληλος, που ήταν μόνιμος στον δήμο, νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να παρουσιάσει βελτίωση, με αποτέλεσμα σήμερα, περίπου ενάμιση χρόνο μετά το συμβάν, να παραμένει καθηλωμένος και σε καμία περίπτωση να μην μπορεί να εργαστεί.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που δεν έγινε δεκτός από τον δήμο

Η σύζυγος του παθόντα Αναστασία Βούλγαρη κατέθεσε πριν ένα χρόνο αγωγή αποζημίωσης 350.000 ευρώ στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών. Στη συνέχεια ήρθε σε επικοινωνία με τον δήμο Αιγιαλείας – εργοδότη του συζύγου της, προτείνοντας μέσω του δικηγόρου της, εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς. Η πρόταση της νομικής υπηρεσίας του δήμου για οικονομικό συμβιβασμό ύψους 250.000 ευρώ, βρήκε σύμφωνη την δικαστική συμπαραστάτη του παθόντα, δεδομένου ότι ο άτυχος υπάλληλος έχει σταματήσει να πληρώνεται από τον περασμένο Μάιο και τα έξοδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του αλλά και για την οικογένειά του, είναι υπερβολικά.

Επί του θέματος εισηγήθηκε θετικά και η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και την περασμένη Τετάρτη έφτασε στο Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση ή μη του αριθ.7648/26.03.2018 αιτήματος εξωδικαστικής επίλυσης διαφοράς/συμβιβασμού που αφορά τον τραυματισμό του και την από 18.12.2017 αγωγή αποζημίωσης που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πατρών η σύζυγός του.
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του δημάρχου και προς την δημοτική του ομάδα μία ημέρα πριν, όπου είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσο πρέπει να αποδεχθεί το Σώμα την εξωδικαστική επίλυση, δεδομένου τα χρήματα που αξιώνει η οικογένεια αφορούν ηθική βλάβη, την ώρα που δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια του εργατικού ατυχήματος και δεν υπάρχει ακόμη υπαιτιότητα. Αναλόγως και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος τόνισε πως πρέπει πρώτα να γίνουν ασφαλιστικά μέτρα από την οικογένεια και να είναι το δικαστήριο αυτό που θα ορίσει τα περί αποζημίωσης. Δήλωσε πως ο δήμος πρέπει να συμπαρασταθεί στην οικογένεια γνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει, πλην όμως για οποιαδήποτε αποζημίωση θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας.
Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, της περασμένης Τετάρτης, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και συμβούλους της συμπολίτευσης να τάσσονται υπέρ του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ξεχωριστή πρόταση έκανε ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος, που πρότεινε μέχρι να εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ο δήμος να καταβάλει 2.500 ευρώ μηνιαίως στον παθόντα, ωστόσο η πρόταση δεν έγινε δεκτή, αφού η εισήγηση του δημάρχου ήταν έγκριση ή μη του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα και με παρούσα την κ. Βούλγαρη και το δικηγόρο της κ. Φάρο, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής και όλα θα κριθούν πλέον στις δικαστικές αίθουσες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr