background img
banner
banner

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας

 

Στιγμές συγκίνησης και υπερηφάνειας έζησαν οι Αιγιώτες κατά την αποψινή έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας. Δεκάδες αναβιωτές από όλη την Ελλάδα πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις μαζί με το αντίστοιχο σωματείο της Αιγιάλειας και τοπικούς χορευτικούς συλλόγους, ενώ εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, τόσο στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό όσο και στους δρόμους και την πλατεία Αγ. Λαύρας.

Παρά την πρόβλεψη για δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ο καιρός… συνθηκολόγησε, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες Αιγιαλείς να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Αρχικά, συγκεντρώθηκαν έξω από το εμβληματικό αρχοντικό Παναγιωτόπουλου όπου έγινε ένα τελετουργικό για την υποδοχή των αρμάτων του στρατηγού Βασιλείου Πετμεζά και του Ανδρέα Ζαΐμη από τους απογόνους τους. Στη συνέχεια, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, ξεκίνησε παρέλαση αρματωμένων με κάθοδο της οδού Μητροπόλεως. Κάθε παραδοσιακή φορεσιά της ένδοξης εποχής του ’21 παρέλασε απόψε στο Αίγιο, δίνοντας εικόνα στους θεατές, ενώ τα άρματα σκόρπισαν θαυμασμό και δέος.

 

Με πολεμικά λάβαρα στα χέρια, με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ήρωες για την Ελευθερία και το πάθος και την αφοσίωση που άρμοζε στη στιγμή, αναβιωτές από όλη τη χώρα, μαζί με τα Σωματεία «Βοστίτσα 1821» του Αιγίου και «Άρατος» και χορευτικοί όμιλοι, εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα για την προσπάθειά τους, να μην σβήσουν αυτές οι ιστορικές μνήμες και να δώσουν το έναυσμα για ένα καλύτερο μέλλον. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που έφτασαν στο Δημαρχείο Αιγιαλείας, με τον δήμαρχο και μέλη της δημοτικής αρχής, μαζί με τον προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Φανερωμένης Αιγίου, εφημέριο π. Αθανάσιο Λιακόπουλο να τους αναμένουν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

Στην συνέχεια κατέληξαν στην πλατεία όπου ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. ΄΄Σήμερα το Αίγιο τιμά την Ιστορία του. Αναβιώνουμε μοναδικές ιστορικές στιγμές, στιγμές που μας θυμίζουν ότι αυτός ο τόπος είναι ιερός. Εδώ έζησαν σπουδαίοι και ηρωικοί άνθρωποι που πολέμησαν για την Ελευθερία και την Πατρίδα μας. Είναι η καλύτερη αφορμή για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε έτσι την πόλη μας με την δόξα που της αξίζει. Από απόψε να ξέρετε ότι η πόλη μας, έχει αποκτήσει ιστορική ταυτότητα. Ταυτότητα για όλους εμάς. Αποτελεί μία παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές. Θεωρώ καθήκον, εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως κοινωνία και ως χώρα, τις στιγμές της Ιστορίας μας, θα πρέπει να τις φέρνουμε πολλές φορές στο νου μας΄΄, επισήμανε ο δήμαρχος. Επίσης, ανέφερε και τα εξής: ΄΄Μια προσπάθεια τουλάχιστον 15 ετών ευοδώθηκε τον Δεκέμβρη του 2017, και δεν ήταν εύκολο γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε την γραφειοκρατία. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούσαν να βοηθήσουν και γι’ αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και δημόσια. Όλοι εμείς έχουμε την υποχρέωση από εδώ και πέρα να τιμήσουμε την πόλη μας για ένα και μοναδικό λόγο. Για να μάθουμε να αγαπάμε τον τόπο μας. Αν το κατορθώσουμε θα έχουμε αποκτήσει Πολιτισμό, Ιστορία και κουλτούρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους προσκεκλημένους μας που ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας, γιατί η συμμετοχή τους μας δίνει και τιμή και αίγλη στον τόπο μας. Ζήτω η Βοστίτσα!΄΄.

Στην συνέχεια, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου και Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσίασαν παραδοσιακούς και κλέφτικους χορούς στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Λίγη ώρα αργότερα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και παραδοσιακών φορεσιών και αρμάτων στο κτίριο Παναγιωτόπουλου, εκεί που τα εκθέματα εντυπωσιάζουν σε ισόγειο  και δεύτερο όροφο. Αμέσως μετά την κοπή της κορδέλας από τον δήμαρχο, στον εξωτερικό χώρο του Παναγιωτοπουλέικου, όλη μαζί τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή», στέλνοντας ηχηρό μήνυμα από το Αίγιο…

Σε συνδιοργάνωση με την ιστορική οικογένεια Πετμεζά και τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών, ακολούθησε σύντομη τιμητική εκδήλωση για τον στρατηγό Βασίλειο Πετμεζά με ομιλητή τον πρόεδρο του ομίλου Κ. Πλαπούτα.

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως και την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr