background img
banner
banner

Παράταση στο ΦΕΚ ώστε να «φύγουν» όλα τα απορρίμματα

ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Τροποποίηση της απόφασης του περασμένου Απριλίου, ώστε να δοθεί παράταση πέραν της 8ης Απριλίου 2019 για την μεταφορά των απορριμμάτων στους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, ζήτησε ο δήμος Αιγιαλείας, τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο όσο και προς τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Νίκο Παπαθεοδώρου.

Το πρόβλημα των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους δρόμους τής Αιγιάλειας έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες ενώ μέσα σε αυτούς τους δέκα μήνες έχει μεταφερθεί στους εντεταλμένους ΧΥΤΑ μόλις λίγο περισσότερος από τον προκαθορισμένο όγκο απορριμμάτων…
Ήδη, οι αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και προέδρων κοινοτήτων τής Αιγιάλειας, είναι έντονες, εκφράζοντας παράπονα και για επιλεκτική αποκομιδή.

Οι ΧΥΤΑ δεν δέχονταν όλο τον όγκο λόγω προβλημάτων από τις βροχές

Ερωτηθείς από το Protionline.gr  για τους λόγους που δεν γίνεται η αποκομιδή και δημιουργείται αυτή η κατάσταση, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος επισήμανε ότι υπήρξε από την αρχή δυσκολία, δεδομένου ότι οι ΧΥΤΑ δεν είναι πάντα διατεθειμένοι να δεχθούν ποσότητες απορριμμάτων από άλλους δήμους. Παρατήρησε ακόμη πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγαλύτερη δυστοκία στο να γίνουν δεκτά τα απορρίμματα της Αιγιάλειας από τους πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας, από τη στιγμή που έχουν υποστεί πρόβλημα εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και πρέπει να προβούν σε εργασίες αποκατάστασης. ΄΄Το γεγονός ότι κάποιοι ΧΥΤΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας των βροχών σε συνδυασμό βέβαια και με το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και κάποιοι προσπαθούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, προκάλεσε τις τελευταίες μέρες μία δυστοκία, με τις ποσότητες που μεταφέρονται να είναι λιγότερες από πριν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σκουπίδια στους δρόμους΄΄, σημείωσε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια στο πρόβλημα που τείνει να δημιουργηθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 12.000 τόνους που προέβλεπε το ΦΕΚ της 2ας Απριλίου 2018, έχουν μεταφερθεί, ως ώρας, μόλις 7.000 τόνοι στους πέντε ΧΥΤΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η περιοχή παράγει 55 τόνους απορριμμάτων την ημέρα, τότε είναι αδύνατον ως τις 8 Απριλίου να έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι 5.000 τόνοι. Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο, καθώς για την ώρα δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, κρίνεται επιβεβλημένη η χρονική παράταση εφαρμογής της απόφασης.

Επίσκεψη στον Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων

΄΄Επισκεφθήκαμε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων και τον ενημερώσουμε για περίπου δύο ώρες για την κατάσταση, ζητώντας την παράταση που ευελπιστούμε ότι θα δώσει ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για το σύνολο των απορριμμάτων. Σήμερα -αύριο θα αποστείλουμε και επίσημο έγγραφο με το αίτημά μας και πιστεύουμε ότι θα γίνει η τροποποίηση για να μεταφερθεί σταδιακά και ο υπόλοιπος όγκος΄΄, τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας: ΄΄Είναι γεγονός ότι έχουν μείνει σκουπίδια στους δρόμους, όμως θεωρούμε βέβαιο ότι η κατάσταση θα ομαλοποιεί άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες. Ήδη τα απορριμματοφόρα κάνουν αποκομιδή, καθαρίζουν το κέντρο, έχουμε ξεκινήσει και στα χωριά και καθαρίζονται τα σημεία όπου έχει συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος απορριμμάτων΄΄.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο υπήρξε δυστοκία στην αποκομιδή, είναι η προσωρινή παύση αποκομιδής της ανακύκλωσης, πρόβλημα που ωστόσο λύθηκε και – σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος- από την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε κανονικά.

Αγορά οικοπέδου για κλαδοδέματα και ογκώδη απορρίμματα

Εν τω μεταξύ, λύση προωθείται και για τα κλαδοδέματα καθώς και τα ογκώδη απορρίμματα, τα οποία παραμένουν για πολύ καιρό σε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους που τα έχουν εναποθέσει πολίτες. ΄΄Σιγά – σιγά αντιμετωπίζουμε και αυτό το πρόβλημα και είναι εμφανές ότι έχει μειωθεί ο όγκος τους στους δρόμους΄΄, ανέφερε ο δήμαρχος. Ο δήμος προωθεί την αγορά «πράσινου σημείου» για τα ογκώδη, ενώ για τα κλαδοδέματα προχώρησε σε λήψη απόφασης για αγορά οικοπέδου για την προσωρινή μεταφορά τους. το ακίνητο θα αγοραστεί με δημοπρασία, είναι στη θέση «Νησί» της Τ.Κ. Τεμένης και βρίσκεται πλησίον του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) με σκοπό την επέκτασή του».

Σκοπός είναι, σε αυτή η εναπόθεση κλαδοδεμάτων και λοιπών ογκωδών αντικειμένων. Λόγω του συνεχώς αυξανόμενου όγκου σε κλαδοδέματα και ογκώδη αντικείμενα που καλείται να διαχειριστεί ο δήμος, κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη για την αγορά ακινήτων, συνολικού εμβαδού από 25 έως 30 στρεμ., σε απόσταση όχι περισσότερο του ενός χιλιομέτρου από το ήδη μισθωμένο από τον δήμο ακίνητο που χρησιμοποιείται σαν Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Σκοπός της αγοράς είναι η εναπόθεση του τεράστιου όγκου των κλαδοδεμάτων και των λοιπών ογκωδών αντικειμένων που συσσωρεύονται στον ΣΜΑ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί από αυτά και να γίνει σωστότερη διαχείριση τους, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί και το έργο των υπηρεσιών του δήμου μας.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr