background img
banner
banner

Ζωντανή η… ελπίδα για την Οπτική

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΤΜΗΜΑ – «ΜΑΧΗ» ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Θετικά, όπως φαίνεται, θα επηρεάσουν το Αίγιο οι αλλαγές στις σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που περιλαμβάνουν αφομοίωση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πάτρας. Χθες Δευτέρα 22 Απριλίου κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που προβλέπει λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στο Παράρτημα του Αιγίου, ενώ οι ελπίδες για την διατήρηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας διατηρούνται… ζωντανές, εν αναμονή κατάθεσης τροπολογίας συμπληρωματικά στο πολυνομοσχέδιο, από την οποία θα προβλέπεται η διατήρησή της ως ειδικότητα στην κατεύθυνση επιστήμης υλικών.

Αυτή την ώρα το πολυνομοσχέδιο έχει τεθεί σε ψηφοφορία, ενώ υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και με αυτό καταργούνται όλα τα ΤΕΙ και μετατρέπονται διά μιας σε πανεπιστήμια, με καθιέρωση νέου εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δύο ή τέσσερα χρόνια;

Το «παραθυράκι» αυτό είχε αναφερθεί στην σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στο υπουργείο, κάτι που είχε γνωστό από την «ΠΡΩΤΗ της Αιγιάλειας» μέσω σχετικού ρεπορτάζ. Βεβαίως, ακόμη δεν έχει κατατεθεί η εν λόγω τροπολογία από τους βουλευτές που θα είναι συμπληρωματική στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Επίσης, ακόμη δεν είναι γνωστός ο προγραμματισμός για το πώς θα λειτουργήσει ως ειδικότητα και το εάν θα έχει ως έδρα και το Αίγιο και τα τέσσερα χρόνια των σπουδών ή μόνο τα δύο της ειδικότητας. Η ουσία είναι πάντως πως εφόσον κατατεθεί η τροπολογία και ψηφιστεί, το Τμήμα εξακολουθεί να υφίσταται, λαμβάνοντας χαρακτηριστικά πανεπιστημιακού Τμήματος, όπως άλλωστε και το Φυσικοθεραπείας που αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.

Στον δήμο Αιγιαλείας βρίσκονται εν αναμονή, με τον δήμαρχο Θανάση Παναγόπουλο να αρκείται να δηλώσει στο “protionline.gr”: ΄΄Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, είμαστε σε αναμονή, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι΄΄.

Πάντως, εάν όντως «περάσει» η τροπολογία, θα πρόκειται για μία ανέλπιστα θετική εξέλιξη, ενώ όλα έδειχναν πως η Οπτική χανόταν δια παντός, γεγονός που θα έβαζε σε… περιπέτειες και την Φυσικοθεραπεία, δεδομένου ότι Παράρτημα με ένα μόλις Τμήμα, δύσκολα ορθοποδεί. Η σθεναρή αντίδραση όμως δήμου και τοπικών παραγόντων, σε συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές, είναι πολύ πιθανό να δώσει τη λύση και αντί να υποβαθμιστεί το Παράρτημα, να ισχυροποιηθεί…

Οι… αλλαγές της διαβούλευσης

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων με ΤΕΙ, ξεκίνησε χθες εν μέσω πολλών αντιδράσεων, από κόμματα αλλά και φοιτητές Τμημάτων ανά την Ελλάδα. Αυτό προβλέπει πως όλα τα Τμήμα ΤΕΙ εντάσσονται σε Πανεπιστήμια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως στο αρχικό σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση προβλεπόταν διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, κατάργηση της Οπτικής και Οπτομετρίας και εγκατάσταση του Τμήματος Λογοθεραπείας στο Αίγιο. Η αντίδραση της Πάτρας δεν άργησε να έρθει και μετά από… λίγες ώρες υπήρξε αλλαγή του σχεδίου που προέβλεπε διατήρηση της Φυσικοθεραπείας, κατάργηση της Οπτικής και βέβαια λειτουργία της Λογοθεραπείας στην Πάτρα, αφήνοντας το Παράρτημα του Αιγίου… επί ξύλου κρεμάμενο.

Σχολές διετούς φοίτησης με έδρα το Αίγιο

Εκεί ήταν που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να κατευνάσουν τα πνεύματα, στην σύσκεψη που συγκάλεσαν στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, έθεσαν θέμα λειτουργίας στο Παράρτημα του Αιγίου, των διετών σχολών που δημιουργούνται, κάτι που βρήκε μεν σύμφωνο τον δήμο και τους τοπικούς φορείς, επιμένοντας ωστόσο στην διατήρηση και της Οπτικής. Κάπως έτσι, και εφόσον ψηφιστεί, το Αίγιο γίνεται έδρα των σχολών αυτών υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου της Πάτρας, φέρνοντας έτσι μεγάλο αριθμό φοιτητών στο Αίγιο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr