background img
banner
banner

Κόπηκε για προληπτικούς λόγους

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΛΕΟΜΕΝΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Πρώτος στη λίστα της Υπηρεσίας Πρασίνου για κοπή, βρισκόταν από καιρό ο πλάτανος απέναντι στην Εθνική Τράπεζα, με τους γεωπόνους της υπηρεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, να ήθελαν να προλάβουν τα χειρότερα.

Ο πλάτανος είχε φυτευτεί επί δημαρχίας Στάθη Θεοδωρακόπουλου, όταν ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση της ανάπλασης στην Κλ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το δέντρο φυτεύτηκε χωρίς να προηγηθεί τεχνική μελέτη, με αποτέλεσμα τώρα που μεγάλωσε να αποτελεί κίνδυνο τόσο για το κράσπεδο, όσο και για τα παρακείμενα καταστήματα.

Η αγάπη του τ. δημάρχου για τα πλατάνια είναι γνωστή και τότε είχε φροντίσει να φυτευτούν δέντρα και στην Ευθυμίου Γάτου, με τεχνική μελέτη σε αυτή την περίπτωση.

Όπως σημειώνει Γεωπόνος στο “protionline.gr” αργά ή γρήγορα όμως και αυτά θα πρέπει να κοπούν, αφού τα πλατάνια δεν πρέπει να φυτεύονται μέσα στην πόλη εξαιτίας της πολύ μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνουν οι ρίζες όσο τα δέντρα μεγαλώνουν, απειλώντας πεζοδρόμια, αποχετεύσεις και σωλήνες ύδρευσης.

Έτσι, η υπηρεσία Πρασίνου, παρά την αρνητική γνώμη του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου, εισηγήθηκε από τις 25 Οκτωβρίου 2018 προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, να κοπεί ο πλάτανος, που μόνο ομορφιά πρόσφερε στο κέντρο της πόλης.

Η Ε.Π.Ζ. έκανε δεκτό το αίτημα και το πλατάνι κόπηκε από τη ρίζα δημιουργώντας θλίψη και οργή στην τοπική κοινωνία.

Τα πλατάνια της παραλίας και το έλκος στα ορεινά

Η αλήθεια είναι ότι τα δέντρα αποτελούν όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα πρέπει να προτιμούνται κυρίως στην παραλιακή ζώνη, όπως συνηθίζεται. Επιπλέον, όταν τα δέντρα φεύγουν ψηλά υπάρχει κίνδυνος να σχιστούν στα δύο από τους δυνατούς ανέμους και αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πλάτανος στο φάρο, που πέρσι άνοιξε στα δύο, με την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και το Λιμενικό Ταμείο να προσπαθούν με συνεχές κλάδεμα να αποφύγουν να χαθεί και άλλο τέτοιο δέντρο.

Προβλήματα υπάρχουν και στον πλάτανο του Παυσανία, με ένα κομμάτι του να έχει νεκρωθεί και υπάρχει προγραμματισμός να κοπεί άμεσα. Εν τω μεταξύ, στο χάρτη με τις “κόκκινες” περιοχές που έχει προσβληθεί από καρκινογόνο μύκητα βρίσκονται το Αίγιο και τα Καλάβρυτα.

Το πρόβλημα με το Αίγιο εντοπίζεται κυρίως στα ορεινά και όχι στα πεδινά και αρμόδιο είναι το Δασαρχείο για τον εντοπισμό των δέντρων που έχουν ασθενήσει. Από το μύκητα έχει προσβληθεί και ο πλάτανος που στεγάζει το εκκλησάκι της Παναγίας στον κορμό του, στην Πλατανιώτισσσα και αναζητείται τρόπος διάσωσης του ιστορικού προσκυνήματος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr