background img
banner
banner

Εντυπωσιακή η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Ταλθύβιος είναι γνωστός ένας από τους κήρυκες – αγγελιοφόρους του Αγαμέμνονα κατά τον Τρωικό Πόλεμο.

Το Ταλθύβιος επέζησε από τον Τρωικό Πόλεμο και πέθανε στο Αίγιο. Το όνομα αυτό έφερε η χθεσινή άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Τ.Μ. Αιγίου) και εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία, αποδεικνύοντας υψηλό βαθμό ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της εφαρμογής των Επιχειρησιακών Σχεδίων Εκτάκτων Αναγκών «Σώστρατος» και «Περσέας» του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ) που πραγματοποιούνται κατά διαστήματα σε όλα τα Νοσοκομεία τη χώρας, χθες Τετάρτη 3 Απριλίου, έγινε έλεγχος επιχειρησιακής ετοιμότητας και άσκηση μερικής εκκένωσης του Νοσοκομείου Αιγίου.

Για την επίτευξη και την επιτυχή υλοποίηση της άσκησης, συμμετείχαν Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία και Στρατός Ξηράς, ενώ παρόν ήταν το προσωπικό του Νοσοκομείου, διοικητικό, ιατροί, παραϊατρικό, νοσηλευτικό κ.λπ., με πολλούς εργαζόμενους να λαμβάνουν ενεργά μέρος στην άσκηση, υποδυόμενοι μάλιστα τους ασθενείς που έπρεπε να μεταφερθούν εκτός Νοσοκομείου…

Το «σενάριο»…

Το… σενάριο της άσκησης, ήταν το εξής: Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, στις 11.00 το πρωί σημειώνεται σεισμική δόνηση 7 R με επίκεντρο την περιοχή του Αιγίου. Στο κτίριο του Νοσοκομείου παρατηρούνται σοβαρές καταστροφές και ο υπεύθυνος ιατρός εφημερίας Πέτρος Μαρσέλος, ενημερώνει τηλεφωνικά την διοικήτρια Παναγούλα Μαμμή. Η διοικήτρια καταφτάνει στον χώρο του Νοσοκομείου, αφού προηγουμένως έχει στείλει sms στην Επιτροπή Εκκένωσης με κωδικό ετοιμότητας κίτρινο, να προσέλθουν στο Νοσοκομείο.

Την Επιτροπή Εκκένωσης, αποτελούν: Μαμμή Παναούλα Διοικήτρια, Λέτσας Κωνσταντίνος Γενικός Συντονιστής Ιατρός, Νικολόπουλος Δημήτριος Προϊστάμενος Διαχειριστικής Υποστήριξης, Κρανιδιώτη Μαρία Προϊσταμένη Σχεδιασμού, Κατσιβάλη Παναγιώτα Προϊσταμένη Οικονομικού, Πετράτου Παναγιώτα Υπεύθυνος Ασφαλείας, Αθανασοπούλου Τρισεύγενη Επικεφαλής Φαρμακείου. Αναμένοντας την προσέλευση της Επιτροπής Εκκένωσης, ο υπεύθυνος ιατρός εφημερίας Πέτρος Μαρσέλος και η υπεύθυνη νοσηλεύτρια εφημερίας Ανδρονίκη Βραχωρίτη, κάνουν μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και ενημερώνουν την Επιτροπή αμέσως μόλις αυτή καταφθάσει.

Στήθηκε ένα υπαίθριο νοσοκομείο!

Στο πλαίσιο της άσκησης, στήθηκε καταυλισμός, οι σκηνές εξοπλίστηκαν με μηχανήματα και υλικά κλινικών και μονάδων του Νοσοκομείου. Γρήγορα, στο προαύλιο του Νοσοκομείου στήθηκαν σκηνές για επείγοντα περιστατικά, για την παθολογική και την χειρουργική κλινική. Οι γιατροί βρίσκονται στις θέσεις τους και το προσωπικό βοηθά τους ασθενείς να εξέλθουν ή τους μεταφέρει με φορεία αλλά και με κάθε τρόπο, στα πρόχειρα κρεβάτια που έχουν στηθεί. Τα πάντα λειτουργούν… ρολόι. Στα επείγοντα κάποιοι προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, άλλοι καταγράφουν τα περιστατικά.

Φωτιά με επέμβαση Πυροσβεστικής

Σε λίγη ώρα, το προαύλιο θα γεμίσει φορεία και η εκκένωση του Νοσοκομείου προχωράει όταν θα γίνει αντιληπτό πως εξαιτίας της ισχυρής σεισμικής δόνησης, έχει προκληθεί φωτιά στην κουζίνα του Νοσοκομείου. Με απόλυτη αληθοφάνεια, πυκνοί κόκκινοι καπνοί βγαίνουν από τα παράθυρα! Τότε είναι που αναλαμβάνει δράση η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου όπου απεγκλωβίζει ανθρώπους και ταυτόχρονα σβήνει τη φωτιά προκειμένου να μην επεκταθεί στο υπόλοιπο κτίριο. Στην άσκηση έλαβαν μέρος τρία οχήματα της Π.Υ. Αιγίου με δέκα άνδρες και με επικεφαλής τον διοικητή Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο.

Οι ασκήσεις αυτού του είδους, με διάφορα σενάρια καταστροφής, άρχισαν στα ελληνικά νοσοκομεία το Νοέμβριο του 2015 και αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στο τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Το θέαμα ήταν άκρως εντυπωσιακό όπως άλλωστε και η συνέπεια και η ετοιμότητα που έδειξαν όλοι οι συμμετέχοντες, με άπαντες ωστόσο να εκφράζουν την ελπίδα ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί όσα έμαθαν χθες να τα εφαρμόσουν στην πράξη…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr