background img
banner
banner

Πρόστιμο για κοπή δέντρου στην Αλυκή…

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΕΥΡΩ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Ο κανονισμός Πρασίνου του δήμου προβλέπει ρητά την επιβολή προστίμου για το κόψιμο δέντρων σε κοινόχρηστους χώρους, από πολίτες. Σε πολλά σημεία παρατηρείται μέσα σε μία νύχτα να… εξαφανίζονται δέντρα κυρίως γιατί εμποδίζουν τη θέα σε ιδιοκτήτες ή γιατί θέλουν να επωφεληθούν του σημείου που βρίσκεται το δέντρο.

Προσφάτως, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου συνεδρίασε εξετάζοντας την επιβολή προστίμων σε δύο περιπτώσεις. Η μία περίπτωση αφορούσε την προστασία του δήμου από αυθαίρετη κλάδευσης δέντρου επί της παραλιακής οδού στην Αλυκή της Δ.Κ Αιγίου. Κατά την διαδικασία ελέγχου των παραλιών πριν την έναρξη της κολυμβητικής 2019, από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας, διαπιστώθηκε η αυθαίρετη κλάδευση ενός δέντρου (αλμυρίκι) έμπροσθεν παραλιακού καταστήματος, στην περιοχή της παραλίας Αιγίου, στην Αλυκή, προκειμένου να τοποθετηθούν κατασκευές (ομπρέλες) της επιχείρησης. Για την συγκεκριμένη ενέργεια ουδέποτε ερωτήθηκε η Υπηρεσία, ούτε κατατέθηκε κάποια αίτηση προκειμένου να ελεγχθούν τα εν λόγω δέντρα για τυχόν ύπαρξη κάποιου προβλήματος. Με βάση τον Κανονισμό Πρασίνου, για την για την αυθαίρετη κλάδευση δένδρου ή θάμνου ή φθορά αυτού, το πρόστιμο ανέρχεται σε ποσοστό 50% του προστίμου ολικής καταστροφής ή κοπής.

Το πρόστιμο για την ολική κοπή είναι 700 ευρώ. Επίσης ο κανονισμός προβλέπει ότι σε περίπτωση αυθαίρετης κοπής δέντρων ή ξήρανσης (με χρήση χημικών μέσων) τεκμαίρεται ότι την κοπή ή την φθορά την έχει πραγματοποιήσει ο ιδιοκτήτης, μισθωτής ή νομέας της ιδιοκτησίας που γειτνιάζει με το κατεστραμμένο φυτικό υλικό. Έτσι με βάση τα παραπάνω θεωρήθηκε ότι η κοπή του δέντρου (αλμυρίκι) ηλικίας άνω των δέκα ετών το πρόστιμο υπολογίζεται συνολικά, με την αυθαίρετη κλάδευση του δέντρου (350€) και στη συνέχεια με την αυθαίρετη κοπή του δέντρου (700€) επιβαρύνεται με πρόστιμο 1.050€. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος στον οποίο έχει επιβληθεί το πρόστιμο έχει καταθέσει προσφυγή μέσω του δικηγόρου του.

Κοπή δέντρου στην Δ.Κ. Ροδοδάφνης γιατί ήταν μέσα  στην παιδική χαρά

Αντίθετα, δε επιβλήθηκε πρόστιμο στο πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Ροδοδάφνης Γιώργο Παλαιολογόπουλο για αυθαίρετη (σύμφωνα με το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας) κοπή δέντρου στην Δ.Κ. Ροδοδάφνης. Συγκεκριμένα, κατά την διαδικασία ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 05/06/2019, με τον ανάδοχο της παροχής υπηρεσίας κλαδέματος ψηλών δέντρων με χρήση γερανοφόρου οχήματος στις Δ.Ε. Συμπολιτείας και Ερινεού, προκειμένου να του υποδειχθούν τα δέντρα που πρόκειται να κλαδευτούν, διαπιστώθηκε από τη γεωπόνο του Τμήματος η αυθαίρετη κοπή ενός δέντρου (πεύκου) στο άλσος που βρίσκεται στην Δ.Κ. Ροδοδάφνης.

Επίσης, διαπιστώθηκε η αυθαίρετη κοπή δύο επιπλέον δέντρων (βραχυχιτώνων) επί της οδού 25ης Μαρτίου στην ίδια τοπική κοινότητα. Ο ανάδοχος της ανωτέρω εργολαβίας προέβη όπως είπε στην κοπή των τριών δέντρων κατόπιν υποδείξεως του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί η γεωπόνος της υπηρεσίας. Σε παλαιότερα έγγραφα ο πρόεδρος της Δ.Κ. Ροδοδάφνης είχε ζητήσει την κοπή όλων των δέντρων στην εν λόγω οδό και η υπηρεσία Πρασίνου απάντησε ότι η αποκατάσταση του πεζοδρομίου στην οδό 25ης Μαρτίου στην Άβυθο Συμπολιτείας θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης μελέτης αποκατάστασης, με εξασφαλισμένη την άρδευση των νέων φυτών καθώς και η πλακόστρωση.

Ο πρόεδρος της Δ.Κ Ροδοδάφνης δήλωσε ότι το δέντρο ήταν μέσα στην παιδική χαρά και ήταν επικίνδυνο, και προέβη στην κοπή του μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την Γεωπόνο του τμήματος περιβάλλοντος & πρασίνου του Δήμου η οποία του είπε ότι θα ανατεθεί η κοπή σε επόμενη εργολαβία. Έτσι, αποφασίστηκε να μην επιβληθεί το πρόστιμο στον πρόεδρο της εν λόγω Κοινότητας διότι ενήργησε χωρίς δόλο και για την ασφάλεια των παιδιών και των κατοίκων της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr