background img
banner
banner

“Γόρδιος δεσμός” η αύξηση δημοτικών τελών

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΨΑΧΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ένα δύσκολο γρίφο καλούνται να λύσουν στην Ανδρέου Λόντου με αφορμή το δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται στον οικονομικό τομέα, εξαιτίας του κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων. Την κατάσταση περιέγραψε με μελανά χρώματα την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ, ανοίγοντας έτσι δρόμο για μεγάλη αύξηση των τελών εάν δεν βρεθεί εναλλακτική.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αλλά και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν σε σχέση με την κοστοβόρα μεταφορά απορριμμάτων στην Κοζάνη, τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη που φτάνουν τα 5.000.000 ευρώ περίπου, δεν αρκούν για να ισοσκελίσει ο προϋπολογισμός.

Στη δημοτική αρχή βλέπουν ένα άνοιγμα της τάξεως των 3 εκ. ευρώ για το 2020, αν η Κοζάνη παραμείνει η μόνη επιλογή εναπόθεσης απορριμμάτων. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος δέχεται εισηγήσεις, αν δε βρεθεί λύση για αύξηση τελών που φτάνουν και το 70% για να καλυφθεί ο προϋπολογισμός, κάτι βεβαίως που θα σηκώσει θύελλα αντιδράσεων αν συμβεί.
Με αυτά τα δεδομένα, το ποσοστό επιτυχίας του προγράμματος της ανακύκλωσης που “τρέχει”, θα λειτουργήσει αντίστροφα για το ύψος της αύξησης των δημοτικών τελών, σενάριο που έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι.

Ψάχνει εναλλακτικές η δημοτική αρχή

Στη δημοτική αρχή βλέπουν ότι ο χρόνος πιέζει και πριν κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός με τα δημοτικά τέλη για το 2020, θα πρέπει να έχουν βρεθεί εναλλακτικές.

Πρώτη εναλλακτική είναι να πεισθούν οι πέντε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να ανοίξουν τις πόρτες τους και να υπογράψουν συμβάσεις όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη, δηλαδή μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να πιέζει για παράταση.

Η δεύτερη εναλλακτική είναι να γίνει δεκτό το αίτημα προς του υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση 2,3 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς και της προγραμματικής σύμβασης με τη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κοζάνη (155 € ο τόνος χ 15.000 τόνοι).

Η τρίτη εναλλακτική είναι το δάνειο που εισηγήθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών προκειμένου η αύξηση των δημοτικών τελών να γίνει σε λογικά πλαίσια.
Βεβαίως, πάντα υπάρχει και ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας, που ο δήμαρχος έχει αποκλείσει, δεν παύει όμως εφόσον αδειοδοτηθεί να αποτελέσει διέξοδο προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών που θα δημιουργήσει γκρίνια σε όλο το δήμο.

Προς το παρόν η μεταφορά στην Κοζάνη έχει σταματήσει ελέω Ελεγκτικού Συνεδρίου, την ώρα που ο Τομέας Καθαριότητας έχει συγυρίσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση με τ’ απορρίμματα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Λήψη μέτρων για να μην… βουλιάξει το πλοίο του δήμου


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr