background img
banner
banner

«Άξιος» ο νέος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος! | ΦΩΤΟ

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ

Μία νέα εποχή ανέτειλε για την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας με την εκλογή του νέου Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα Κυριακή 13 Οκτωβρίου η χειροτονία του, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, εκεί όπου παρέστησαν πολλοί Αιγιαλείς με σκοπό να ευχηθούν στον νέο Ποιμενάρχη για τα νέα του καθήκοντα και να μοιραστούν μαζί του αυτή την όμορφη στιγμή!

Κατά κοινή παραδοχή, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος που είναι σχετικά νέος στην ηλικία (53 χρόνων), έχει θεολογική παιδεία και αγιοπνευματική εμπειρία ώστε να οδηγήσει το ποίμνιό του. Είναι αρεστός και μπορεί να γίνει ο οδηγός και ο εμπνευστής των πιστών στο δρόμο προς το Θεό!

Η εκλογή του έγινε σε πανηγυρικό κλίμα το πρωί της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ), από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε στη Μονή Πετράκη. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ως είθισται σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Στην πρώτη τριπρόσωπη ψηφοφορία (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ) έλαβαν: Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κάρμας 76, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής 14, Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος 7. Ακολούθησε η μυστική ψηφοφορία μεταξύ των Αρχιμανδριτών Ιερωνύμου Κάρμα και Καλλινίκου Πουλή, με τον πρώτο να εκλέγεται τελικά Μητροπολίτης, λαμβάνοντας 74 ψήφους έναντι 3 ψήφων που έλαβε ο έτερος υποψήφιος.

Μία συγκινητική στιγμή «πατέρα και τέκνου»

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία όλοι οι Μητροπολίτες φώναξαν “Άξιος”, σπεύδοντας, όπως ήταν φυσικό, να συγχαρούν τον νεοεκλεγέντα. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος πλησίασε τον κ. Ιερώνυμο, αμέσως τον ασπάστηκε και του ευχήθηκε κι όταν ο νέος Μητροπολίτης έσκυψε να του φιλήσει το χέρι, εκείνος το τράβηξε και τον χάιδεψε τρυφερά με πατρική στοργή!

Αμέσως μετά ο νεοεκλεγείς ανέγνωσε το Μικρό Μήνυμα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Συνόδου και ακολούθως μετέβη στο Καθολικό της Μονής, όπου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου αλλά και αρκετών Μητροπολιτών, μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα φωνάζοντας “Άξιος”!

Λαμπρή η χειροτονία

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε η χειροτονία του σε Μητροπολίτη. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Σπάρτης Ευστάθιος, Σάμου Ευσέβιος, Βεροίας Παντελεήμων, Πειραιώς Σεραφείμ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Σύρου Δωρόθεος, Σερρών Θεολόγος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κοζάνης Παύλος, Ζιχνών Ιερόθεος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μεσογαίας Νικόλαος, Κορίνθου Διονύσιος, Πατρών Χρυσόστομος, Λευκάδος Θεόφιλος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος, Ιλίου Αθηναγόρας, Γλυφάδος Αντώνιος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Ιερισσού Θεόκλητος, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, Περιστερίου Κλήμης, Τρίκκης Χρυσόστομος, Σταγών Θεόκλητος, Καβάλας Στέφανος, Μάνης Χρυσόστομος, Φθιώτιδος Συμεών, Λαρίσης Ιερώνυμος και Σιατίστης Αθανάσιος.

Να αναφερθεί ότι πλήθος κληρικών, μοναχών, μοναζουσών και πιστών συνέρρευσαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, να φωνάξουν το “Άξιος” και να του ευχηθούν μία καλλίκαρπη Αρχιερατεία. Για το λόγο αυτό μάλιστα, είχε ναυλωθεί πούλμαν που αποχώρησε τα ξημερώματα από το Αίγιο, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης.

Μεταξύ αυτών που παρέστησαν στην τελετή, τα συγγενικά πρόσωπα του νέου Μητροπολίτη, αλλά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, οι βουλευτές Αχαΐας της Ν.Δ. Ιάσονας Φωτήλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Η εκλογή του συμβολίζει την ενότητα της Εκκλησίας!

«Η εκλογή σου έχει ένα σημασιολογικό στοιχείο για την Εκκλησία, όχι για σένα προσωπικά αλλά ούτε για τους Επισκόπους. Εξελέγης παμψηφεί, αυτό δείχνει ότι η εκλογή σου ένωσε την Ιεραρχία» – ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε: «Να θυμάσαι πάντα ότι η εκλογή σου, συμβολίζει την ενότητα της Εκκλησίας. Επίσης είναι βαριά η ευθύνη που φέρεις, διότι πρέπει να συνεχίσεις το μεγάλο έργο του προκατόχου σου κ. Αμβροσίου».

Και βέβαια είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος αναλαμβάνει μία ιστορική Μητρόπολη αλλά και το «βάρος» να συνεχίσει το σημαντικό έργο του Μητροπολίτη Αμβροσίου που επί 41 συναπτά έτη υπηρέτησε την Εκκλησία και τον άνθρωπο από την Ιερά Μητρόπολη.

Λαμβάνοντας την μέγιστη χάρη της αρχιεροσύνης

Την αμέριστη ευγνωμοσύνη και ευχαριστία του προς τον Θεό εξέφρασε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο νέος Μητροπολίτης. Με περίσσια συγκίνηση αλλά και ταπεινότητα, επικαλέστηκε την Παναγία την Μεγαλοσπηλαιώτισσα, την προστάτιδα της Μονής του, χαρακτηρίζοντάς την ως «φιλόστοργο μητέρα της ζωής του. Ευχαρίστησε τους αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου με ιδιαίτερη αναφορά στον προκάτοχό του Μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο, τον οποίο χαρακτήρισε ως πολυσέβαστο αγωνιστή, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντάς του πως όσα διδάχθηκε κοντά του όλα αυτά τα χρόνια θα αποτελούν γι’ αυτόν πολύτιμα πνευματικά εφόδια για την ταπεινή αρχιερατική και ποιμαντορική διακονία του. Επίσης, μνημόνευσε και τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθώς και σε άλλα πρόσωπα που χάραξαν την πορεία του.

Ποιος είναι ο νέος Ποιμενάρχης

Ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος (κατά κόσμον Νικόλαος Κάρμας) του Δημητρίου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1966 στο Αίγιο και είναι γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Ορθοδόξου Πατριαρχικής Σχολής Βελιγραδίου, ενώ ομιλεί Αγγλικά και Σερβικά. Εκάρη Μοναχός στις 12 Αυγούστου 1989 στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 22 Ιουλίου 2002 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Αμβρόσιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αιγίου, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου.

Επίσης διετέλεσε: α) Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, από το  2001 έως το 2010, β) Β΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 17-3-2016 έως 13-3-2019 και γ) Α΄ Γραμματεύς – Πρακτικογράφος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από 13-3-2019 έως σήμερα.

Ακόμη, υπήρξε εθελοντής παραγωγός στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Οκτώβριο του 2007. Τέλος, από το 2003 έως σήμερα ήταν ο Καθηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα στην εκ βάθρων ανακαίνισή της. Είναι γνωστός για τον πράο χαρακτήρα, την εργατικότητα και την εχεμύθειά του σε θέματα που το απαιτούν. Με την ψυχική του ευγένεια, την αφοσίωσή του στις εκκλησιαστικές αρχές και αξίες, με την παιδεία και τις θεολογικές του γνώσεις καθώς και με την άοκνη δράση του, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανταποκριθεί στα νέα του ποιμαντικά καθήκοντα.

Ευχές από την «Ποιοτική Αιγιάλεια»

Από την δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια» εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση: ΄΄Συγχαίρουμε τον νέο Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, κ.κ. Ιερώνυμο για την πανηγυρική εκλογή του και του ευχόμαστε ακυμάτιστη και λαοφιλή ποιμαντορία. Τον απερχόμενο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ.κ. Αμβρόσιο τον ευχαριστούμε για την μακρόχρονη προσφορά του και του ευχόμαστε καλή ξεκούραση΄΄.

Στην χειροτονία ο Σύλλογος Αλυκής

Το Δ.Σ. του συλλόγου Αλυκής, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Νίκο Παπαδόπουλο, τον Αντιπρόεδρο Γιάννη Κάρμα και τον Ταμία Πάνο Γεωργακοπουλο την Κυριακή το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου έγινε η χειροτονία του Νέου Μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμου Κάρμα, από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Από όλο το Δ.Σ., εις πολλά έτη Δέσποτα!

 

 


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ · ΠΡΟΣΩΠΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr