background img
banner
banner

Κάντο όπως με την ύδρευση

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ “ΕΣΤΕΙΛΕ” ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΔΕΥΑ

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή το μείζον θέμα της άρδευσης που μεταφέρεται από το δήμο στην ΔΕΥΑ.

Την απόφαση είχε πάρει, όπως είχε αποκαλύψει το protionline.gr  το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ στο συμβούλιο της Παρασκευής (ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ), χρειαζόταν όμως η διεύρυνση του σκοπού της Δημοτικής Επιχείρησης, κάτι που επετεύχθη χθες Τρίτη 15 Οκτωβρίου με απόφαση κατά πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας.

Ο δήμαρχος στην εισήγηση του, εξήγησε πως η Υπηρεσία Άρδευσης του δήμου, με τρία άτομα διοικητικό προσωπικό δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει ανταποδοτικά το αντικείμενο που έχει πολλές ιδιομορφίες, όπως αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

“Εχθρός μου είναι η αναβλητικότητα. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Υπάρχει ένα σύννεφο ανησυχίας για τα τέλη, αδικαιολόγητο”, είπε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος εξήγησε ότι από την άρδευση ο δήμος έχει έξοδα 400.000 ευρώ και εισπράττει τα μισά.

 

Ζήτησε διαβούλευση η αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος μίλησε για τις δυνατότητες που έχει η ΔΕΥΑ, όπως αποδείχθηκε και με την επέκταση της ύδρευσης σε όλο το δήμο, δεν κατάφερε όμως να πείσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν διαβούλευση με τους προέδρους των Κοινοτήτων που “πιάστηκαν εξ απήνης” από την απόφαση αυτή του δημάρχου. Παρ’ ότι το χθεσινό θέμα αφορούσε μόνο τη μεταφορά της αρμοδιότητας στη ΔΕΥΑ, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γούτος, όσο και οι επικεφαλής της ελάσσονος Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και Αγγελική Κουρή, δεν πείσθηκαν για τις καλές προθέσεις του δημάρχου, αφού βλέπουν πως με τη διαχείριση από τη ΔΕΥΑ θα αυξηθούν τα τέλη, θέμα που θα έρθει προς συζήτηση μέσα στο Νοέμβριο. Την ανησυχία αυτή είχαν και πρόεδροι Κοινοτήτων που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά όσοι τοποθετήθηκαν συνηγόρησαν με την άποψη, η διαχείριση να πάει σε εμπειρότερα χέρια.

Έτσι, την πρόταση ψήφισαν οι παρατάξεις της συμπολίτευσης (Καλογερόπουλος, Ψυχράμη, Τριανταφυλλόπουλος), με την επικεφαλής της “Ποιοτικής Αιγιάλειας” Βασιλική Ψυχράμη, να ενημερώνει για την αναγκαιότητα, η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μεταφερθεί σε δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης, με νόμο από τον Μάιο του 2017.

Προθεσμία μέχρι το 2021, αλλά…

Η προθεσμία που έχει ο δήμος να ενσωματώσει και την άρδευση στη ΔΕΥΑ, είναι μέχρι το τέλος του 2020, ωστόσο η δημοτική αρχή έδειξε αποφασισμένη να “κλείσει” το θέμα νωρίτερα.
Σύμφωνα με την κ. Ψυχράμη, είχε ανατεθεί η καταγραφή του δημοτικού αρδευτικού δικτύου σε γεωλόγο από την προηγούμενη δημοτική αρχή, ωστόσο προσήλθαν μόλις 567 χρήστες του δικτύου και καταγράφηκαν 1614 αγροτεμάχια έκτασης 4.774 στρεμάτων. Υπάρχει και η περίπτωση των ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) που αν και έχουν ακριβότερο τιμολόγιο, θέλουν να αναλάβει ο δήμος τη διαχείριση, γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος. Βεβαίως, η ΔΕΥΑ αναλαμβάνει την “καυτή πατάτα” χωρίς ακόμα οι υπηρεσίες της να γνωρίζουν τί παραλαμβάνουν και γι αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, προκειμένου η ανάληψη της διαχείρισης να γίνει ομαλά και σε όλα τα επίπεδα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr