background img
banner
banner

Στα… χέρια του Περιφερειάρχη η παράταση της έκτακτης ανάγκης

ΕΣΤΑΛΗ Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Βαθιά… ανάσα για τον δήμο Αιγιαλείας αναμένεται να αποτελέσει η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται εδώ και ενάμιση χρόνο εξαιτίας του προβλήματος εναπόθεσης των απορριμμάτων, που μπορεί να δείχνει πως έχει ομαλοποιηθεί, πλην όμως δεν έχει επιλυθεί, με την μεταφορά στην Μακεδονία να είναι ιδιαιτέρως επιζήμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr, η απόφαση έκτακτης ανάγκης ελήφθη από την Πολιτική Προστασία και έχει σταλεί για υπογραφή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, η έκτακτη ανάγκη έληξε την περασμένη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ωστόσο ο δήμος Αιγιαλείας, προκειμένου να μην βρεθεί… προ εκπλήξεως μερίμνησε και έστειλε το αίτημα για ανανέωση πολύ νωρίτερα.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το πρόβλημα εναπόθεσης δεν έχει επιλυθεί, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς υπέγραψε την παράταση για έξι μήνες.
Η απόφαση εστάλη αμέσως στην Περιφέρεια, βρίσκεται στα… χέρια του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και αναμένεται η υπογραφή του ώστε να τεθεί σε ισχύ.
Σημειώνεται ότι η έκτακτη ανάγκη δεν επηρεάζει την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη, διαδικασία που συνεχίζεται κανονικά, δεδομένου ότι όταν είχε εκδοθεί το ΦΕΚ, η «έκτακτη ανάγκη» ήταν σε ισχύ.

Ωστόσο, για την υπάρχουσα κατάσταση είναι απαραίτητη για τον δήμο, δεδομένου ότι διευκολύνεται διαδικαστικά στην αποκομιδή και μεταφορά απορριμμάτων από ιδιώτες, με απευθείας αναθέσεις. Επιπλέον, ενισχύει το αίτημα του δήμου για την έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που έχει αιτηθεί προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο τεράστιο κόστος της μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ισχύει πλέον η σύμβαση για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κοζάνη με το μικρότερο κόστος που επιτεύχθηκε σε σχέση με το παρελθόν, δηλαδή 69 ευρώ (από 81 ευρώ) ανά τόνο, αφού ο δήμος διενήργησε διαγωνισμό και αναδείχθηκε νέος ανάδοχος. Ο ανάδοχος που μέχρι τώρα διενεργούσε την μεταφορά κατέθεσε ένσταση η οποία θα εξεταστεί στις 31 Οκτωβρίου από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Από αύριο «ραντεβού για την ανακύκλωση» και στο Αίγιο

Την ίδια στιγμή, από τον δήμο Αιγιαλείας εντατικοποιούνται και διευρύνονται οι προσπάθειες για την ανακύκλωση, με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο να εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτών των τοπικών κοινοτήτων στο «ραντεβού». Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου με την καθοδήγηση του αντιδημάρχου, υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, κατάφερε σε λιγότερο από ένα μήνα να συγκεντρώσει τον συσσωρευμένο όγκο των απορριμμάτων και να επαναφέρει την κανονικότητα στη διαχείρισή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως μετέφερε στo protionline.gr ο κ. Καραΐσκος, ότι οι ποσότητες που συγκεντρώνονται στις κοινότητες αυξάνονται σημαντικά κάθε εβδομάδα.

Όπως τονίζει, ΄΄μοναδική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η άμεση εφαρμογή της ανακύκλωσης στην πηγή και προς αυτή και μόνο την κατεύθυνση κινείται κάθε προσπάθεια του Δήμου. Είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής με τις επιλογές της να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για οριστική λύση του προβλήματος΄΄.

Ο κ. Καραίσκος, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου καθώς και άλλους φορείς της πόλης, εκπόνησε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα Ανακύκλωσης μέσω του θεσμού «Ραντεβού», επιδιώκοντας να καλύψει το μεγαλύτερο δυνατό μέρος του αστικού ιστού της πόλης και ενημερώνει τους πολίτες ότι το πρόγραμμα θα είναι κυλιόμενο – επαναλαμβανόμενο, θα αφορά μόνο οικιακά ανακυκλώσιμα, ξεκινάει από αύριο Τρίτη 22/10/2019 στα παρακάτω οριζόμενα σημεία και στο μέλλον θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Τρίτη: 14.00-16.00 Στην Εκκλησία Αγίου Ιωάννη (Καλλιθέα)
16.00-18.00 Στα Γυμνάσια Αιγίου επί της οδού Παύλου Μελά
18.00-20.00 Στην Πλατεία Δεξαμενής
Πέμπτη: 14.00-16.00 Στην Κουλούρα (στο parking της Εκκλησίας)
16.00-18.00 Στον Συνοικισμό (στην Εκκλησία Αγίας Άννας)
18.00-20.00 Στην αρχή της οδού Διγελιωτίκων (στην γεώτρηση)

Η διαδικασία

Οι πολίτες θα παραδίδουν στον υπάλληλο καθαριότητας που θα παραλαμβάνει και θα εναποθέτει στο όχημα, όλα τα οικιακά ανακυκλώσιμα εκτός από το γυαλί, το οποίο πρέπει να τοποθετείται μόνο στους ειδικούς κώδωνες γυαλιού. ΄΄Μόνο αν κινηθούμε όλοι με αίσθημα συνευθύνης, αλλά και με σεβασμό και αγάπη στον τόπο μας και το περιβάλλον θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Μαζί θα φτιάξουμε την Αιγιάλεια που μας αξίζει και θα αναδείξουμε τις μοναδικές ομορφιές της΄΄, προσθέτει ο αντιδήμαρχος.

Ξεκίνησε η αποκομιδή κλαδιών – Απαγορεύεται ρητά η εναπόθεσή τους

Την ίδια στιγμή, η Υπηρεσία Καθαριότητας προχωρά τις τελευταίες μέρες και στην αποκομιδή κλαδοδεμάτων που είχαν εναποτεθεί στους δρόμους, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, ΄΄γίνεται μία προσπάθεια να καθαρίσουν και αυτά τα σημεία, ωστόσο οι δημότες θα πρέπει να γνωρίζουν πως βάσει του κανονισμού Καθαριότητας, απαγορεύεται η εναπόθεση κλαδιών στους δρόμους και σε κοινόχρηστους χώρους. Οι δημότες θα πρέπει να προχωρούν σε καύση αυτών μόνο βέβαια τις περιόδους που επιτρέπεται και εφόσον δεν δημιουργούν κινδύνους. Μάλιστα, από το 2021 είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν οικόπεδα και βγάζουν κλαδιά, να έχουν δικό τους τεμαχιστή΄΄. Σημειώνεται ότι τα κλαδιά που μαζεύονται από τον δήμο, μεταφέρονται στο οικόπεδο (πρώην Ορφανίδη) που έχει αγοραστεί παραπλεύρως του Σελινούντα, εκεί όπου έχει εγκατασταθεί ο τεμαχιστής. Μόλις τεμαχίζονται προκύπτει το πριονίδι που πρόκειται να διανεμηθεί σε πολίτες για καύση με σκοπό τη θέρμανση.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr