background img
banner
banner

Καλής ποιότητας ελαιόλαδο αλλά με τι τιμή;

ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ – ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δειλά – δειλά ξεκινά φέτος η συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Μετά από την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων χρόνων για το ελαιόλαδο, θα έλεγε κανείς ότι η φετινή χρονιά θα λειτουργούσε ως… βάλσαμο για την «λαβωμένη» τοπική οικονομία. Πλην όμως, οι πρώτες ενδείξεις για την τιμή του προϊόντος μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι, γεγονός που προξενεί έντονο προβληματισμό τόσο στους παραγωγούς όσο και στις τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τυποποίηση του ελαιολάδου.

Με τιμή κάτω από τα 2,5 ευρώ το κιλό και τα μεροκάματα πάνω από 35 ευρώ, η καλλιέργεια κρίνεται ασύμφορη και η οικονομική επιβίωση των αποκλειστικά απασχολούμενων με την ελαιοκαλλιέργεια, μέγα ζητούμενο. Οι τιμές πέφτουν, με τον πιο… αδύναμο κρίκο της αλυσίδας, τον παραγωγό, να καλείται ταυτόχρονα να καλύψει ένα σωρό έξοδα που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα τον βαραίνουν.

Σωτηρόπουλος: Καλή η ποιότητα, χαμηλή η τιμή

Οι εκτιμήσεις αναφορικά με την φετινή ελαιοπαραγωγή και το ελαιόλαδο, από πλευράς του Θανάση Σωτηρόπουλου, προέδρου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, που ως γνωστόν συσκευάζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο «Ελίκη», είναι ενδεικτικές. Όπως αναφέρει στo protionline.gr, ΄΄αν και είναι νωρίς καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς, φαίνεται πως φέτος η χρονιά θα είναι καλή ως προς την ποιότητα του ελαιολάδου εν αντιθέσει με πέρυσι καθώς οι οξύνσεις θα είναι ελάχιστες. Αντίστοιχα και η ποσότητα που θα παραχθεί θα είναι ικανοποιητική. Δυστυχώς όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τιμή θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κι αυτό λόγω της παραγωγής ελαιολάδου διεθνώς. Συγκεκριμένα, η Ισπανία διαθέτει στην διεθνή αγορά αποθέματα λαδιού από πέρυσι, γεγονός που μειώνει την ζήτηση για το ελληνικό ελαιόλαδο΄΄.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ε.Σ., την πορεία του ελαιολάδου επηρεάζει και η ζημιά στην Κρήτη που στρέφει το ενδιαφέρον στην Πελοπόννησο. Η περσινή ζημιά της Πελοποννήσου εξαιτίας του μύκητα του γλοιοσπορίου που κατέστρεψε την παραγωγή στην Αιγιάλεια, φέτος… μετοίκησε στην Κρήτη καταστρέφοντας την παραγωγή του νησιού.

Όψιμη χρονιά λόγω καιρού

Παρόλα αυτά, σε ό,τι αφορά την περιοχή, ο κ. Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει πως είναι νωρίς ακόμη για προσδιοριστεί η ακριβής εικόνα. Πού οφείλεται όμως το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ε.Σ. ΄΄φέτος η χρονιά είναι γενικά όψιμη σε όλα τα προϊόντα της Αιγιάλειας, δηλαδή πήγε σχετικά πίσω δέκα με δεκαπέντε ημέρες και στην σταφίδα και το λεμόνι και τις ελιές, γεγονός που απορρέει από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν όλο το φθινόπωρο΄΄.

Κούσκουρης: Στα 2,30 ευρώ το κιλό η τρέχουσα τιμή

Στους παράγοντες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου απέδωσε την φετινή χαμηλή τιμή ο Σωτήρης Κούσκουρης, ιδιοκτήτης της αιγιώτικης εταιρείας ΕΛΦΑ που ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και την τυποποίηση ελαιολάδου. ΄΄Η τιμή του ελαιολάδου είναι ένα διεθνές… χρηματιστήριο. Ισπανία, Τυνησία και Ιταλία βγάζουν στην αγορά φέτος πολύ μεγάλες ποσότητες και η προσφορά είναι μεγαλύτερη της ζήτησης, ενώ υπάρχουν και τα περσινά αποθέματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών διεθνώς γεγονός που θα αγγίξει και το ελληνικό ελαιόλαδο΄΄, τόνισε ερωτηθείς από τo protionline.gr, προσθέτοντας: ΄΄Γενικά, είναι μία δύσκολη χρονιά γιατί δεν υπάρχει η χαρά του επαγγέλματος και ο κόπος του παραγωγού δεν μπορεί να πληρωθεί όσο πραγματικά θα έπρεπε΄΄.

Αναφορικά με το πού θα κυμανθεί η τιμή, ο κ. Κούσκουρης είπε πως με την τρέχουσα κατάσταση δεν θα ξεπεράσει τα 2,30 ευρώ το κιλό. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι που το προς βρώση ελαιόλαδο ήταν ελάχιστο στην περιοχή, η τιμή είχε ξεκινήσει στα 2,50 ευρώ με το 90% της παραγωγής ωστόσο να μην πωλείται πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό γεγονός που έπληξε σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές του προϊόντος να προμηθευτούν λάδια από άλλες περιοχές.

Διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει η κατρακύλα…

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιόλαδου, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των τιμών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής, που έχει επιδεινώσει την αγορά του προϊόντος. Ειδικότερα, η προσφυγή στην ιδιωτική αποθεματοποίηση με κοινοτική χρηματοδότηση αφορά τους παραγωγούς της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Η ανακοίνωση αφορά την πραγματοποίηση τεσσάρων διαγωνισμών όπου οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους καλούνται να διαθέσουν ελάχιστη ποσότητα 50 τόνων για 180 ημέρες, ενώ το ύψος της κοινοτικής βοήθειας ανέρχεται σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό 2016/2040 σε 50 ευρώ/τόνο. Η ενίσχυση αφορά: το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, το παρθένο και το λαμπάντε.
Οι περίοδοι των διαγωνισμών είναι μεταξύ 21-26 Νοεμβρίου η πρώτη, 12-17 Δεκεμβρίου η δεύτερη, 22-27 Ιανουαρίου η τρίτη και 20-25 Φεβρουαρίου η τέταρτη προσφορά. Όπως επισήμανε χθες ο Ιρλανδός επίτροπος, τους τελευταίους μήνες η αγορά ελαιόλαδου γνωρίζει μια σοβαρή ανισορροπία και η ενεργοποίηση του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα συνεισφέρει στην αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον Οκτώβριο, η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2,1 εκατ. τόνους και είναι υψηλότερη κατά 7% από τη μέση ετήσια παραγωγή των τελευταίων 5 ετών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr