background img
banner
banner

Ο οικονομικός έλεγχος… έφερε επιβολή επιτιμίων

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ – ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ π. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΠΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Ι.Μ. ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Ανακατατάξεις, παραιτήσεις και αντικαταστάσεις έφερε ο οικονομικός έλεγχος που ζήτησε από μονές και εκκλησιαστικά ιδρύματα ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, μετά την παραίτησή του. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών π. Καλλίνικος Πουλής απαλλάχθηκε των καθηκόντων του, ενώ στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγ. Λαύρας π. Ευσέβιο Σπανό επιβλήθηκε αργία και αποχή από κάθε ιεροπραξία μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για… ανυπακοή.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε το πρωί από τον κ. Αμβρόσιο που υπογράφει ως Τοποτηρητής της Μητρόπολης και, όπως ο ίδιος αναφέρει, γίνεται με οδύνη ψυχής. Συγκεκριμένα, κάνει γνωστό πως πριν παραδώσει το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας στον εκλεγέντα διάδοχό του, θεώρησε αναγκαίο να προβεί σε έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης τόσο του Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, όσο και των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων και δραστηριοτήτων, καθώς επίσης και των Ιερών Μονών Μεγάλου Σπηλαίου, Αγίας Λαύρας και Ταξιαρχών.

Όλοι άψογοι πλην δύο…

Μάλιστα, γνωστοποιεί ότι από τις 5 Ιουλίου είχε παρακαλέσει τον συνεργάτη του και πρωτοψάλτη Λογιστή Φώτη Θεοδωρακόπουλο, να ελέγχει τα σχετικά στοιχεία των επί μέρους διαχειρίσεων και να του γνωστοποιήσει το πόρισμα της έρευνάς του. Διαπιστώθηκε έτσι ότι σε όλους τους τομείς της εκκλησιαστικής δραστηριότητας, η διαχείριση αποδείχθηκε άψογη και υποδειγματική. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι δύο Μονές, των Ταξιαρχών και της Αγ. Λαύρας, εκ των οποίων ζητήθηκαν να υποβληθούν ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία της διαχείρισής τους. Η Ιερά Μονή Ταξιαρχών με πολλή προθυμία έσπευσε να υποβάλει τα αιτηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις και παρακλήσεις του, μέχρι σήμερα εμφάνισε μόνο αδιαφορία για να μην πει και… περιφρόνηση προς την προϊσταμένη της Αρχή. Τελευταία υπόμνηση και προτροπή προς τον Καθηγούμενο και πολύ αγαπητό του – όπως τον αναφέρει ο κ. Αμβρόσιος – π. Ευσέβιο, έγινε στις 26 Σεπτεμβρίου οπότε και έλαβε την εξής απάντηση: «Αρχάς της ερχομένης εβδομάδος θα τα αποστείλει όλα μαζί».

«Ποινή» στον Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγ. Λαύρας

΄΄Ματαίως αναμέναμε την πραγματοποίηση της δοθείσης υποσχέσεως μέχρι προχθές Σάββατο 16 Νοεμβρίου! Δυστυχώς, ούτε τα αιτηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία λάβαμε, αλλά ούτε και κάποια άλλη ενημέρωση ή και εξήγηση μας εδόθη δια την μη αποστολήν των ταμειακών παραστατικών. Δυστυχώς, ο αγαπητός μας π. Ευσέβιος μας ετίμησεν, επιδεικνύοντας μίαν πρωτοφανή περιφρόνησιν΄΄, σημειώνει ο Μητροπολίτης προσθέτοντας: ΄΄Προκειμένου λοιπόν να διορθώσωμεν την ειδειχθείσαν παρακοήν και περιφρόνησιν, διά του υπ’ ἀριθμ. Πρωτ. 1113/ 18.11.2019 ημετέρου εγγράφου, επεβάλομεν εις αυτόν το εκκλησιαστικόν επιτίμιον της αργίας και της αποχής από πάσης ιεροπραξίας από της 19ης Νοεμβρίου έως και της 1ης Δεκεμβρίου ε.ε. Το ημέτερων έγγραφον παρεδόθη διά ειδικού απεσταλμένου εις τον π. Ευσέβιον Σπανόν, ο οποίος αντί να σπεύσει να ζητήσει συγγνώμην από τον πνευματικόν του Πατέρα και Επίσκοπον, επιδεικνύων τον εφοφειλόμενον σεβασμόν, μας έδωσε γραπτώς την εξής ασεβέστατη και συνεπώς απαράδεκτον απάντησιν: «Παρέλαβον το υπ’ αριθμ. 1113/18.11.2019 έγγραφον με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος της Ι.Μ. Αγίας Λαύρας  Καλαβρύτων και εμού του ιδίου με τον ιδιότητά μου ως Ηγουμένου»΄΄.

Λογιστικά λάθη και ουχί κατάχρηση χρημάτων στην Ι.Μ. Ταξιαρχών

Αναφορικά με την Ιερά Μονή Ταξιαρχών, σημειώνει πως ο Καθηγούμενος και αγαπητός του π. Καλλίνος Πουλής του υπέβαλε αμέσως τα αιτηθέντα συμπληρωματικά στοιχεία, πλην όμως ο διεξαχθείς έλεγχος διαπίστωσε ουσιώδη λογιστικά λάθη και παραλείψεις, τα οποία αποκαλύπτουν μία πλημμελή οικονομική διαχείριση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη. Ξεκαθαρίζει βέβαια ότι δεν πρόκειται για κάποια κατάχρηση χρημάτων. Παρά ταύτα, επισημαίνει πως η πλημμελής καταγραφή και διαχείριση των της Μονής ιερών χρημάτων συνιστά λάθος, το οποίο κατ’ ανάγκη επιφέρει κυρώσεις…

Ως παράδειγμα, αναφέρει το γεγονός ότι η οικονομική διαχείριση εμφανίζει ένα μη δικαιολογημένο περίσσευμα: Διαχείριση από 01.01 έως 31.08.2019: Έσοδα 52.221,14€. Έξοδα 50.135,29€. Υπόλοιπο 22.704,74€, άρα σύμφωνα με τον κ. Αμβρόσιο, αδικαιολόγητο πλεόνασμα εις χείρας του π. Καλλινίκου το ποσόν των 673,94€.

Επισημαίνει ακόμη πως υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα με την διακίνηση και την διαχείριση του γνωστού προϊόντος «Ροδοζάχαρη» της Μονής και πως κατόπιν αυτών ο π. Καλλίνικος τον παρακάλεσε να τον απαλλάξει από τα καθήκοντα του Καθηγούμενου της Μονής καθόσον επιφορτισμένος με τον πνευματικό και ιεραποστολικό έργο, δεν δύναται να παρακολουθεί επιμελώς τα της καλλιέργειας των κτημάτων της Μονής και τα της οικονομικής διαχείρισης. Έτσι, ανταποκρινόμενος στην επιθυμία του, με το υπ’ αριθμ. 1086/11.11.2019 έγγραφό του, τον απήλλαξε εκ των καθηκόντων του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, ορίζοντας ως προσωρινό Ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο Παπαθανασίου, μοναχό της Μονής.

Προσωρινά ο π. Καλλίνικος Αποστολόπουλος Ηγούμενος στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου

Τέλος, μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας του έως χθες Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου π. Ιερωνύμου Κάρμα, ο κ. Αμβρόσιος όρισε ως προσωρινό Καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο, μοναχό της Μονής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr