background img
banner
banner

«Πολυπρόσωπο» το INTERREG καθυστερεί την έναρξη των εργασιών

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΥΠΗΤΗΣ – ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο γεγονός ότι χρηματοδοτείται μέσω δυσκίνητου προγράμματος με την συμμετοχή πολλών εταίρων αποδίδεται από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η καθυστέρηση που σημειώνεται ως προς την έναρξη του έργου ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Τρυπητής. Σχετικές απαντήσεις έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατόπιν επερώτησης του Αιγιώτη Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Σπηλιόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι το προσκύνημα έχει κλείσει από τον περασμένο Μάιο καθώς αναμενόταν άμεσα υπογραφή της σύμβασης και έναρξη εργασιών τον Σεπτέμβριο. Κάπως έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες κι ενώ η Ιερά Εικόνα είχε μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, η πόλη έχασε ένα σημαντικό σημείο επισκεψιμότητας. Το γεγονός έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία καθώς παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών και κατά συνέπεια και στην παράδοση του προσκυνήματος.

Η επερώτηση Σπηλιόπουλου

Όπως τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος, ΄΄ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια και τον τότε Περιφερειάρχη ότι το έργο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής που αφορά την ανακαίνιση, αναβάθμιση, συντήρηση, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα και πως άμεσα ξεκινούν οι εργασίες. Μάλιστα, ο πρώην Μητροπολίτης ανακοίνωσε ότι ξεκινούν αμέσως οι εργασίες και γι’ αυτό μεταφέρθηκε η Ιερά Εικόνα στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου και έκλεισε το Προσκύνημα. Έκτοτε πέρασαν αρκετοί μήνες και ο κόσμος δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα. Το ερώτημα είναι, υπάρχει πρόγραμμα; Τι προϋπολογισμό έχει; Έχει εκπονηθεί μελέτη; Ποιος έχει συντάξει τη μελέτη; Πώς θα γίνει το έργο; Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πότε θα ολοκληρωθούν; Θέλουμε ενημέρωση ώστε να υπάρξει ενημέρωση και στους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται γι’ αυτό το ζήτημα’’.

Ζητήθηκε επιτάχυνση των διαδικασιών

Ο κ. Μπονάνος απαντώντας, σημείωσε τα εξής: ΄΄Απευθύνθηκα στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών και εξάντλησα το όλο θέμα έχοντας μία συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Κουμούση. Σε ό,τι αφορά το εάν έχει ενταχθεί το έργο σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και με ποιο προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ είναι ενταγμένο στο διακρατικό πρόγραμμα θεματικού τουρισμού ευρωπαϊκής συνεργασίας INTERREG Greece – Italy 2014-2020. Το πρόγραμμα υλοποιείται από ένα εταιρικό σχήμα που επικεφαλής του είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και συμμετέχουν και όλες οι Περιφέρειες που είναι επιλέξιμες στο Διακρατικό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG 2014-20. Δηλαδή, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια Απουλίας. Από τη φύση του είναι ένα δυσκίνητο πρόγραμμα από τη στιγμή που χρειάζεται η συνεργασία τόσων Περιφερειών. Στο πρόγραμμα συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και θα εκτελέσει κατ’ αποκλειστικότητα το έργο΄΄.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, ΄΄το έργο θα εκτελεστεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σύμφωνα με την αρχαιολογική νομοθεσία. Η υποβολή του Τεχνικού Δελτίου Πράξης έγινε στις 14 Μαΐου 2019 και το εταιρικό συμφωνητικό υπεγράφη στις 4 Οκτωβρίου 2019. Η έγκριση δηλαδή της σχετικής πρότασης πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 οπότε και είχαν ζητηθεί συμπληρωματικά στοιχεία από τη γραμματεία προκειμένου να καλυφθούν οι προϋποθέσεις ένταξης. Ο leader που ανέλαβε τις σχετικές ενέργειες για την υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Το έργο έχει πλήρη εγκεκριμένη οριστική μελέτη από το Μάρτιο του 2019 κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου΄΄.

Αναφορικά με το πότε προβλέπεται να γίνει το έργο και το χρονοδιάγραμμά του, ο κ. Μπονάνος είπε ότι έχει ορίζοντα υλοποίησης 36 μήνες. ΄΄Σε ερώτημά μου προς στον Προϊστάμενο Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Καραβίδα, αν μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία είπε πως θα εξαρτηθεί από το πώς θα το διαχειριστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων΄΄, κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις

Σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, υπενθυμίζεται πως είναι οι εξής: Ασανσέρ στην δυτική πλευρά του ναού καθώς και ασανσέρ από το κάτω μέρος, Επί της οδού Ζωοδ. Πηγής, θα γίνει μία εσοχή που θα παρκάρουν τα οχήματα και θα γίνεται άνοδος με ασανσέρ στον επάνω χώρο. Θα αναπλαστούν τα παρτέρια, όλη η εξωτερική όψη των κήπων καθώς και ο ναός εξωτερικά με βαψίματα, στερεώσεις όπου χρειάζεται, ενώ στο εσωτερικό θα συντηρηθούν αγιογραφίες, πατάρια, σκεπές που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Στο κάτω μέρος του ναού θα γίνουν πασαλομπήξεις, ώστε με τα χρόνια να μην υπάρχει πρόβλημα στατικότητας ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στον βράχο, θα τσιμεντωθεί, θα μπει πλέγμα ώστε να μην πέφτουν πέτρες και αντιμετωπίζεται πρόβλημα με τα χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr