background img
banner
banner

Προτεραιότητα η ανάδειξη του πολιτιστικού μας θησαυρού

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΦΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Υψηλούς στόχους θέτει η νέα δημοτική αρχή ώστε η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Αιγιάλειας να είναι η «γέφυρα» που «ενώνει» ώστε να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Αυτό ήρθε να αποδείξει η εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 1η Νοεμβρίου στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου για την διεξαγωγή του τριετούς ερευνητικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών, στην Αρχαία Αίγειρα.
Η επιστημονική προσέγγιση των ερευνητών, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο, που περιελάμβανε εκλεκτούς προσκεκλημένους μεταξύ των οποίων ο Περιφερειάρχης δυτικής Ελλάδος και βουλευτές του νομού που με τις τοποθετήσεις τους έδωσαν το «μήνυμα» για την επόμενη μέρα.

Φαρμάκης: «Φύση και ιστορία, η μεγάλη μας προίκα»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης παρακολούθησε από την αρχή της εκδήλωσης την παρουσίαση του σπουδαίο ερευνητικού έργου που πραγματοποιείται στην Αρχαία Αίγειρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο έργο και τη συνεργασία Περιφέρειας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, κατά τη βράβευση της διευθύντριας της Εφορείας κας Αναστασίας Κουμούση.
«Να είστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε το συντομότερο δυνατό ο πολιτιστικός θησαυρός της Αιγιάλειας να λάμψει δυνατά στο Πανελλήνιο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων από το βήμα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δίδοντας το έναυσμα στον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να αναφερθεί από το βήμα στη «βαριά» υποχρέωση που νιώθει ως δήμαρχος για την ανάδειξη του σπουδαίου έργου που επιτελείται στην περιοχή και κάλεσε τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές που παρίσταντο στην εκδήλωση να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Αιγιάλεια στην επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου. Ο Δήμαρχος -που απεδείχθη εξαιρετικός οικοδεσπότης για τα τιμώμενα πρόσωπα- αναφέρθηκε στην συμβολή του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών στις έρευνες, βραβεύοντας την διευθύντρια Dr. Birgitta Eder.

Πολιτιστική κληρονομιά: η «γέφυρα» που μας ενώνει

Το στίγμα και τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής, με τη σύσταση της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κατέδειξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στην εξαιρετική δράση από πλευράς Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας που συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την ενοποίηση των υπηρεσιών (Στ`Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών – 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων) με την κα Κουμούση στο «τιμόνι» της ΕΦΑ να ανταποκρίνεται επάξια στον σπουδαίο ρόλο της Εφορείας και τα αποτελέσματα σε όλο το εύρος του δήμου να είναι πλέον εμφανή. Ο κ΄.Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της συναίνεσης της τοπικής κοινωνίας που έχει «αγκαλιάσει» την προσπάθεια των ερευνητών και στο πλαίσιο αυτό για πρώτη φορά τιμήθηκαν οι ιδιοκτήτες που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση των ερευνών στην περιοχή.

-Για το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων ευρύτερα στην Αιγιάλεια μίλησε η διευθύντρια κα Κουμούση κάνοντας εκτενή αναφορά στις ενέργειες που έχουν γίνει για την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου και το ρόλο που θα κληθεί να παίξει στο μέλλον δεδομένης της ανάδειξης του σπουδαίου ερευνητικού έργου στους αρχαιολογικούς χώρους της Αιγιάλειας και τις σημαντικές ανασκαφές που έχουν να επιδείξουν σπουδαία ευρήματα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε δε η κα Κουμούση για το έργο της Παναγίας Τρυπητής που ξεκινά άμεσα αλλά και τα έργα που ολοκληρώθηκαν στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών, κάνοντας ειδική μνεία στη συνεργασία της με την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας.

-Από την πλευρά της η νέα διευθύντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Dr. Birgitta Eder μιλώντας στα ελληνικά, εμφανώς συγκινημένη για την τιμητική μεγαλειώδη εκδήλωση, αναφέρθηκε στο βάρος που ρίχνει στην περιοχή το Αυστριακό Ινστιτούτο Αθηνών και μίλησε για το ερευνητικό έργο και τη σοβαρή επιστημονική δουλειά που προωθεί στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τον αρχαιολογικό πλούτο της Αιγιάλειας.

-Την παρουσίαση του ερευνητικού προγράμματος έκαναν οι αρχαιολόγοι που αποτελούν και τη «ψυχή» των ερευνών: Χριστίνα Κατσαρού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαϊας) και Walter Gauss.
«Η έρευνα διεξήχθη για 3 εβδομάδες και ολοκληρώθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η αρχαιολόγος υπεύθυνη στην Ανατολική Αιγιάλεια κα Κατσαρού τονίζοντας ότι: «Είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα για τη μελέτη της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας της αρχαίας πόλης ανά τους αιώνες. Για την επιτυχία των στόχων του ερευνητικού προγράμματος, συμμετέχουν πεπειραμένοι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος, συνεργάζονται μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας παρατηρήσεις και δεδομένα».

Ο κ΄. Gauss. μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την τεράστια βοήθεια και την υποδειγματική συνεργασία. «Η πλαγιά του λόφου που αποτελεί την προνομιακή γεωγραφική θέση στην οποία αναπτύσσεται η αρχαία πόλη, προέκυψε μέσα από μία μακρά ιστορία κατοίκησης που ξεκίνησε κατά τη Μέση Νεολιθική εποχή, γύρω στο 5300π.Χ.» ανέφερε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι παρά τις αναφορές των αρχαίων πηγών και τις περιγραφές των πρώτων σύγχρονων περιηγητών η αρχαιολογική έρευνα στην Αιγείρα ξεκίνησε κάπως αργά, μόλις το 1916. Ήταν τότε που ο Otto Walter, Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών ξεκίνησε την πρώτη ανασκαφή στην περιοχή του θεάτρου.

Βραβεύτηκαν για το επιστημονικό τους έργο

Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή των βραβεύσεων των επιστημόνων αλλά και των συμπολιτών που συναίνεσαν στην πραγματοποίηση ερευνών στις ιδιοκτησίες τους.
Πιο συγκεκριμένα για το έργο τους βραβεύτηκαν:
1) η κα Αναστασία Κουμούση Δ/ντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας (που βραβεύτηκε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ΄. Φαρμάκη)
2) η Dr. Birgitta Eder Δ/ντρια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
(βραβεύθηκε από τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κ΄. Δημήτρη Καλογερόουλο).
3) ο Georg Landstatter: τέως Διευθυντής του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και επί σειρά ετών Δ/ντης του προγράμματος στην αρχαία Αίγειρα (βραβεύτηκε από την επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» και αντιδήμαρχο κα Βάσω Ψυχράμη)
4) Ηλίας Κριτάκης, Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αιγών (βραβεύτηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Αιγιαλέων Πόλις», πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του δήμου Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο
5) Μιχάλης Ντούρος από τις Αιγές (βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ΄.Παναγιώτη Ανδριόπουλο.
6) Μαρία Μακρή – Οικονόμου από την Αιγείρα (βραβεύτηκε από την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά).
7) Νικόλαος Σκαρίμπας από τις Αιγές (βραβεύτηκε από την υπεύθυνη επικοινωνίας της δημοτικής αρχής, Μαρία Γιδά).
*Οι συμπολίτες που λαμβάνουν τιμητική πλακέτα αλλά για σοβαρούς λόγους δεν ήταν δυνατό να παραστούν στην εκδήλωση είναι ακόμα οι: Γεώργιος Τσοκανάς (Ροζενά Κορινθίας), Κυριάκος Κολέτσος (Αιγές), Παναγιώτης Κορδούλης (Άνω Αιγιαλός Κορινθίας).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρθηκε στην διάρκεια της εκδήλωσης ήδη έχουν δώσει την συναίνεσή τους ώστε να γίνουν έρευνες στο μέλλον στις ιδιοκτησίες τους οι κάτωθι συμπολίτες: Γεωργόπουλος Λεωνίδας (Αιγές), Καφές Αργύρης (Αιγές), Παπαγιαννακόπουλος Ανδρέας (Αιγείρα), Ζηρογιάννης Βλάσσης (Αιγείρα), Ροβίλος Βλάσσης (Αιγές), Παπανδρέου Γιώργος (Αιγείρα), Gjuni Arif (Αιγείρα).

Εκλεκτές παρουσίες στο μουσείο

Ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε το αίθριο του αρχαιολογικού μουσείου, ξεχώρισαν ακόμα οι παρουσίες: του πανοσιολογιότατου π.Ιωακείμ Βενιανάκη ως εκπροσώπου της Ι.Μ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη, των κυβερνητικών βουλευτών Αχαϊας Άγγελου Τσιγκρή και Ιάσωνα Φωτήλα, του π.υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου, του προέδρου του Νομ.Προσώπου του δήμου Παναγιώτη Ανδριόπουλου, των αντιδημάρχων Βάσως Ψυχράμη, Νίκου Καραϊσκου, Βασίλη Χριστόπουλου, Στράτου Βαρδάκη, της προέδρου της ΔΗΚΕΠΑ Μαρίας Τσουκαλά, των δημοτικών συμβούλων Μαρίας Γιδά, Διαμάντως Βασιλακοπούλου, Γιώργου Φραγκονικολοπουλου, του αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Αχαϊας Αρίστου Τηλιγάδα, της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Μαίρης Χρονοπούλου, της προέδρου της ΙΛΕΑ Βάνας Μπεντεβή και πλήθους εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr