background img
banner
banner

50 εκ. ευρώ για αρχή ο νέος προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ

Συνεδρίασε προχθές το βράδυ το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Αιγιαλείας με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2020.

Μετά τις αναμορφώσεις στο τιμολόγιο της ύδρευσης που μειώνει ελαφρώς τα τέλη στο Αίγιο και τ’ αυξάνει στις άλλες πέντε Δημοτικές Ενότητες, αλλά και τη νέα τιμολόγηση στην άρδευση που πέρασε στη ΔΕΥΑ, το συμβούλιο ψήφισε και το προϋπολογισμό που περιλαμβάνει έργα μείζονος σημασίας για την Αιγιάλεια.

Συγκεκριμένα ο νέος προϋπολογισμός είναι ιδιαίτερα υψηλός για το 2020 αφού πλησιάζει τα 50 εκ. ευρώ, 49.905.470 ευρώ για την ακρίβεια.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό που καλείται να εκτελέσει η ΔΕΥΑ από την ίδρυσή της και περιλαμβάνει έσοδα από την ύδρευση που φτάνουν τα 5.470.000 ευρώ, αυξημένα κατά 1 εκ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση προέρχεται από τον εξορθολογισμό του τιμολογίου αλλά κυρίως από την αύξηση των υδρομέτρων που σήμερα φτάνουν στις 42.000.
Από την άρδευση τα έσοδα που έχουν υπολογισθεί φτάνουν τα 1,2 εκ. ευρώ, πολύ αυξημένα σε σχέση με τα έσοδα που είχε ο δήμος από αυτή την λειτουργία, με την Υπηρεσία Αρδευσης, δείχνοντας και το μέγεθος του προβλήματος που κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή προκειμένου να εξυγιανθεί ο τομέας αυτός.

Από 50 εκ. πολύ σύντομα στα 70 εκ. ευρώ.

Στην αποχέτευση τα έσοδα ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ με τον κύριο όγκο να σηκώνουν οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο των παραλιακών οικισμών της Αιγιάλειας, αμφίβολο βεβαίως εάν θα εισπραχθούν τα χρήματα αυτά το 2020, αφού το έργο των εσωτερικών δικτύων δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί.
Στο προϋπολογισμό για το συγκεκριμένο έργο που θα ολοκληρωσεί το Ενιαίο Αποχετευτικό της Αιγιάλειας έχουν εγγραφεί τα χρήματα των επιχορηγήσεων από δύο προγράμματα ύψους 27.361.810 ευρώ.

Επίσης για τ’ άλλα έργα που τρέχει η ΔΕΥΑ έχουν εγγραφεί έσοδα από επιχορηγήσεις της τάξεως των 6 εκ. ευρώ και αφορούν τον έλεγχο των διαρροών και αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης, ενώ για το μεγάλο έργο που αφορά το διυλιστήριο νερού στον Σελινούντα, 19.5 εκ. ευρώ, έχει ανοίξει κωδικός και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης θα εγγραφεί με αναμόρφωση στον προϋπολογισμό. Δηλαδή πολύ σύντομα ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ θα φτάσει τα 70. εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η ΔΕΥΑ πλέον γιγαντώνετε και ξεπερνάει ακόμη και τον δήμο σε μέγεθος με τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση, προκειμένου σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, η δημοτική επιχείρηση να σηκώσει το βάρος της ανάπτυξης χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Σκέψεις και για τον ηλεκτροφωτισμό

Σύμφωνα με πηγή κοντά στο δήμαρχο, φαίνεται πως ο Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει καταλήξει πως οι ανταποδοτικές υπηρεσίες εκτελούνται καλύτερα από την ΔΕΥΑ, έτσι έχει πέσει στο τραπέζι του διαλόγου με τα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την άρδευση, να μεταφερθεί και ο ηλεκτροφωτισμός από το Δήμο στη ΔΕΥΑ.

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο δήμαρχος προκειμένου η ΔΕΥΑ να λειτουργήσει ως αναπτυξιακή εταιρία, απαλλάσσοντας το δήμο από κοστοβόρες υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί ν’ ανταποκριθεί, δείχνει και τη φιλοσοφία για ταχύτατη απαλλαγή από την φθίνουσα κατάσταση των προηγουμένων μηνών.
Αυτό θα γίνει βεβαίως μόνο με την εξυγίανση των οικονομικών και εφόσον το βάρος πέφτει στους πολίτες, το στοίχημα για τη δημοτική αρχή είναι ν’ αποδείξει την ανταποδοτικότητα των ενεργειών της.

Εξάλλου ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος με τα έξοδα να προέρχονται από τα έργα προς εκτέλεση 40.558.232 ευρώ και τα λειτουργικά να φτάνουν τα 9.114.000 ευρώ (Αμοιβές προσωπικού- τρίτων – αγορές πρώτων υλών, αποσβέσεις).


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr