background img
banner
banner

Προβληματίζει το κρούσμα κορωνοϊού στο Ρίο…

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Η είδηση επιβεβαίωσης κρούσματος κορωνοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, θορύβησε χθες την τοπική κοινωνία, νιώθοντας την… απειλή πολύ κοντά στην Αιγιάλεια. Οι ειδικοί ωστόσο συνιστούν ψυχραιμία και επαναλαμβάνουν πως οι χώροι συνάθροισης πολιτών μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, ενώ παραθέτουν οδηγίες εστιάζοντας στους απλούς κανόνες υγιεινής.
Σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: “Διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό 2019 nCoV” συμμετείχε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου προχθές Τρίτη 3 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην εκδήλωση, που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών, με τη συμμετοχή τριών λοιμωξιολόγων από την επιτροπή λοιμώξεων του ΠΓΝ Πατρών με επικεφαλής τον Καθηγητή Παθολογίας κ. Γώγο Χαράλαμπο, παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με την επιδημία από τον νέο κορωνοϊό, τους τρόπους περιορισμού αυτής, και τα ενδεικνυόμενα μέτρα από πλευράς ιατρών και πολιτών.

Τονίστηκε η ανάγκη εγρήγορσης από πλευράς των επιστημόνων υγείας, αλλά και η ανάγκη τήρησης στοιχειωδών μέτρων υγιεινής από πλευράς των πολιτών. Σε περίπτωση ύπαρξης ύποπτου κρούσματος οι ιατροί μπορούν να επικοινωνούν σε τηλεφωνικό αριθμό του ΠΓΝΠ για την περαιτέρω διαχείριση του ασθενούς (λήψη εργαστηριακού δείγματος, νοσηλεία, κλπ).

Eπιδημιολογικοί κανόνες

Δόθηκε έμφαση στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους απλούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθήσουν, το σωστό πλύσιμο των χεριών (20 δευτερόλεπτα), τη διαχείριση του βήχα, τη χρήση της μάσκας, το σωστό εξαερισμό των χώρων εργασίας, την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους και την τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 2105212054 για τυχόν απορίες.

Επίσης, βαρύτητα δόθηκε στην ευθύνη των πολιτών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, φαρυγγαλγία, δυσκολία στην αναπνοή) και ταξιδιωτικό ιστορικό, στην τηλεφωνική ενημέρωση του θεράποντος ιατρού πριν την προσέλευση στο χώρο εξέτασης ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι επιδημιολογικοί κανόνες προστασίας κατά της εξάπλωσης της νόσου στο υγειονομικό προσωπικό ή ευάλωτους ασθενείς.

Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν σαφές: “Έχεις συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ΚΑΙ πρόσφατο (τις τελευταίες 14 ημέρες) ταξίδι στην Κίνα, την Ιταλία ή τις χώρες της Μέσης Ανατολής; Μην τρέξεις στο νοσοκομείο, μην πας στο ιατρείο χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ιατρού. Τηλεφώνησε στον ιατρό σου ή στον ΕΟΔΥ, ανέφερε την ανησυχία σου, και θα σε κατευθύνουν στο νοσοκομείο αναφοράς για να υποβληθείς κατόπιν ραντεβού στις κατάλληλες εξετάσεις”.

Ενημέρωση μέσω τηλεφώνου για όλους τους Αχαιούς

Στην ίδια εκδήλωση πάντως έγινε γνωστό πως οι κάτοικοι της Αχαΐας και της ευρύτερης περιφέρειας αποκτούν πρόσβαση σε έναν ακόμα τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας – εκτός από του ΕΟΔΥ – που μπορούν να απευθύνονται στην περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων που παραπέμπουν στον Κορονοϊο και στη λήψη οδηγιών για το τι θα πρέπει να πράξουν. Ο αριθμός είναι 2610-999955 -53.

Στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας μέχρι στιγμής υπάρχει ένα επίσημο κρούσμα κορονοϊού που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα, δεν είναι ενδογενή περιστατικά αλλά προερχόμενο από ταξιδιώτες του εξωτερικού. Το 90% των περιπτώσεων είναι ήπιες.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως το εμβόλιο της γρίπης και λήψη tamiflu δεν προσφέρουν προστασία από τον κορονοϊό. Μάλιστα αναφέρθηκε πως πρόκειται για εξελισσόμενο ιό και πιθανότατα θα καταγραφεί νέα έξαρση τον προσεχή Οκτώβριο…

Για ακόμα μια φορά τονίστηκε η ανάγκη τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό, καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του μέχρι και ένα τέταρτο μετά από στενή επαφή (1 μέτρο) με νοσούντα.
Αναφορικά με τα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα, περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης του Κορωνοϊού, οι ειδικοί επεσήμαναν πως έχει διαπιστωθεί πως ο ιός παραμένει στην επιφάνεια για τρεις ημέρες, κατά συνέπεια δεν υπάρχει φόβος για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Το κρούσμα νοσηλεύτηκε στην Παθολογική του Ρίου για δύο ημέρες

Ο άνδρας που βρέθηκε θετικός στο νέο ιό, νοσηλεύεται εκεί από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας και η αρχική διάγνωση ήταν λοίμωξη του αναπνευστικού. Ο ασθενής που είναι από την Αμαλιάδα είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο και το Σινά, όπου είχε μεταβεί με οργανωμένη εκδρομή. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λοίμωξη δεν είχε συσχετισθεί με το ταξιδιωτικό του ιστορικό, καθώς η Αίγυπτος δεν περιλαμβάνεται στις χώρες αναφοράς του κορωνοϊού.

Ήδη τέσσερα άτομα από το προσωπικό της κλινικής, όπου νοσηλευόταν ο άνδρας, έχουν μπει σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών που είχε ο άνδρας, τόσο με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην εκδρομή, όσο και με τους ασθενείς, συνοδούς και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς ο άνδρας είχε μεταβεί αρχικώς στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και στη συνέχεια διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου.

Εν τω μεταξύ, η πληροφορία που ήθελε ύποπτο κρούσμα να μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Αιγίου και από εκεί στο Πανεπιστημιακό του Ρίου, δεν επιβεβαιώνεται.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr