background img
banner
banner

«Η Κυρά του Αιγίου»

ΈΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΙΟ

-Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ, Φιλόλογος – Δημοσιογράφος-

Δεν είναι πολλά εκείνα τα οποία είμαστε περήφανοι και είμαστε δεμένοι ψυχικά και συναισθηματικά. Η πίστη και τα μνημεία της είναι οπωσδήποτε ένα από αυτά. Κι εδώ στο Αίγιο το βιώνουμε όλοι σαν μια μεγάλη ευλογία που ίπταται πάνω από την πόλη μας, τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Μιλάω φυσικά για την Παναγία Τρυπητή. Την εμβληματική αυτή εκκλησία που αποτελεί το Θρησκευτικό στολίδι του τόπου και ακτινοβολεί σε πανελλήνια και όχι μόνο κλίμακα.

Πεντακόσια χρόνια ιστορίας για την Πολιούχο του Αιγίου σε καμία περίπτωση δεν περνούν απαρατήρητα. Από το φως που είδε μεσοπέλαγα στον Κορινθιακό ο ναυαγός και σώθηκε μέχρι την εύρεση της Αγίας Εικόνας και από την ανέγερση του πρώτου ναού ως τη δημιουργία του Μοναστηρίου και τη σημερινή, υπό ανακαίνιση, μορφή η Τρυπητή διαγράφει μια θαυμάσια πορεία γεμάτη ιστορία, πνευματικότητα και θαύματα.

Πέντε αιώνες λοιπόν που η σπουδαία αυτή εκκλησία βαδίζει χέρι- χέρι με την ιστορία του τόπου μας. Κι αν σκεφτεί κανείς ότι το χέρι αυτό το κρατά η ίδια η Παναγιά μας, τότε δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε τυχεροί και ασφαλείς κοντά της. Ο σεισμός του 1995 αλλά και πολλά άλλα γεγονότα διαχρονικά μας το επιβεβαιώνουν αυτό. Η ομπρέλα προστασίας που απλώνεται πάνω από την περιοχή μας είναι διακριτική, συνεχής και φανερή για όσους φυσικά τη βλέπουν με τα μάτια της καρδιάς και της πίστης τους.

Είναι λοιπόν αναγκαίο η μακραίωνη πορεία της Τρυπητής να συνεχιστεί και στο μέλλον με τις καλύτερες προδιαγραφές. Τα έργα στήριξης και ανακαίνισης θα βάλουν γερά θεμέλια για τους επόμενους αιώνες… Έτσι, το προσωρινό κλείσιμο του χώρου είναι απαραίτητο για να γίνει ότι καλύτερο χρειάζεται. Δεν στερούμαστε όμως την Αγία Εικόνα. Έχει «μετακομίσει» στο προσωρινό της σπίτι, που είναι ο φιλόξενος χώρος της Μητρόπολης Αιγίου. Κι εκεί θα παραμείνει, ευβλαβικό προσκύνημα για όλους, όσο χρειαστεί. Είναι βέβαιο ότι λείπει σε όλους μας ο μοναδικός ιερός χώρος, η σπηλιά της Παναγίας μας, ακόμα και αυτό το ανέβασμα με τα πολλά σκαλιά. Υπάρχει όμως ο κρίκος σύνδεσης με το παρελθόν, που κρατάει ζωντανή την ιστορία της εκκλησίας και του τόπου μας.

Πριν από τέσσερα χρόνια η μαθητική ομάδα «Πράσινοι Φίλοι» από το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, ετοίμασε ένα μοναδικό δίωρο σχεδόν, ντοκιμαντέρ για την Παναγία. Τίτλος του «Η Κυρά του Αιγίου».
Τα παιδιά, σε συνεργασία με τη χορωδία του σχολείου, δούλεψαν για έναν ολόκληρο χρόνο καταγράφοντας όλες τις εκδηλώσεις με αναφορά στην Τρυπητή. Την προσπάθειά τους βοήθησαν ο Αιγιώτης φωτογράφος και άνθρωπος του πολιτισμού Βασίλης Μανουηλίδης, η καθηγήτρια μουσικής Μαρία Παπαγεωργίου, ο αείμνηστος μουσικός και ιεροψάλτης Ανδρέας Τασόπουλος και πολλοί άλλοι που συνέβαλαν στο τελικό αποτέλεσμα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε δυο φορές στον κινηματογράφο «Απόλλων», όπου γέμισε την αίθουσα και απέσπασε κολακευτικά σχόλια και μεγάλη συγκίνηση από τους θεατές.

Η πορεία αυτού του κινηματογραφικού υλικού που αποτυπώνει όλη την ιστορία της Τρυπητής, υπήρξε από εκεί και πέρα εντυπωσιακή. Ο τότε Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος τύπωσε ένα βιβλίο με το ντοκιμαντέρ και τα μοίρασε στους πιστούς σε εκατοντάδες αντίτυπα. Προβάλλεται επίσης σε τακτά χρονικά διαστήματα από το τηλεοπτικό κανάλι «Λύχνος», ενώ παρουσιάζεται και στο Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Τουριστικό γραφείο της περιοχής μας το προβάλλει σε Θρησκευτικές εκδρομές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πριν από λίγο καιρό, κατά τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής και μετά από ειδική επεξεργασία του κ. Μανουηλίδη, το ντοκιμαντέρ «ανέβηκε» στο διαδίκτυο (You Tube με τον τίτλο «Η Κυρά του Αιγίου») αλλά και μέσα από την ιστοσελίδα της ΔΗΚΕΠΑ όπου το έχουν δει μέχρι στιγμής χιλιάδες άνθρωποι. Και στο εξωτερικό όμως η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Κατά τις μέρες του εορτασμού της Παναγίας μας, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε περιοχές του Καναδά αλλά και των Σκανδιναβικών χωρών, με πρωτοβουλία Ελλήνων ιερωμένων, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Και δεν ήταν τυχαίο. Η εικόνα, οι αφηγήσεις, τα θαύματα, η ιστορική πορεία της Τρυπητής αποτυπώνονται με πρωτοτυπία, με σεβασμό και με υπέροχες μουσικές που έγραψε ο Ανδρέας Τασόπουλος αλλά και με ύμνους που έψαλλε, εντός του ναού, η χορωδία.

Εκείνες τις μέρες παρακάλεσα τον κ. Μανουηλίδη να ανεβάσει στο You Tube τη Λειτουργία της Απόδοσης που πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής του Θωμά, στην Τρυπητή. Έτσι και έγινε. Πρόκειται για μια συγκλονιστική Λειτουργία με τους Χαιρετισμούς προς την Παναγία Τρυπητή, με την περιφορά της Αγίας Εικόνας και με όλη την τελετή τοποθέτησης στην αρχική της θέση. Το εκπληκτικό αυτό βίντεο είχε διάρκεια μια ώρα και με σπάνιο τρόπο μεταφέρει στο θεατή την αίσθηση, τη συγκίνηση και τη μυσταγωγία μιας ξεχωριστής ιερής στιγμής.

Η «Κυρά του Αιγίου» είναι ένα ντοκιμαντέρ σταθμός όχι μόνο για την τοπική μας εκκλησία αλλά για όλους τους πιστούς. Παρουσιάζεται μέσα από τα μάτια των παιδιών και είναι η μοναδική καταγραφή της ιστορίας της Τρυπητής. Για τους τωρινούς αλλά και για τους μελλοντικούς προσκυνητές είναι ένα κινηματογραφικό υλικό που μπορεί να προβάλλεται σε όσους μας επισκέπτονται. Έτσι, η μνήμη και η πίστη παραμένουν ζωντανές για όσο χρόνο είναι κλειστή η εκκλησία αλλά θα μας συνοδεύουν και τα επόμενα χρόνια, μέσα από τη σύγχρονη τεχνολογία. Η ίδια άλλωστε η παρουσία της Αγίας Εικόνας αποτελεί τη μεγαλύτερη ευλογία για όλους μας. Μια ευλογία που ελπίζω και εύχομαι να μας συνοδεύει για πάντα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr