background img
banner
banner

Το «θαύμα» της Παναγίας Τρυπητής παίρνει «σάρκα και οστά» | ΦΩΤΟ

ΑΥΤΟΨΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΑΜΒΡΟΣΙΟ – ΜΕ ΕΝΤΑΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ

Ήταν ένα όνειρο ζωής του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου που πραγματώνεται επί των ημερών του νυν Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου. Ήταν όμως και μία βαθιά επιθυμία όλων των Αιγιαλέων που νιώθουν το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής σαν το σπίτι τους, που χρειάζεται φροντίδα και που πρέπει να είναι προσβάσιμο και ανοιχτό για όλους. Το «θαύμα» συντελείται και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο, αφού την ανακαίνιση έχει αναλάβει η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διαθέτοντας την εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία ώστε το Ιερό Προσκύνημα της Πολιούχου του Αιγίου να ανακαινιστεί και να πάρει την μορφή που του αρμόζει.

Το Ιερό Προσκύνημα παραμένει κλειστό για το κοινό λόγω των εργασιών, ενώ – ως γνωστόν – η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Τρυπητής έχει μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου. Χθες οι δύο Μητροπολίτες κ.κ. Ιερώνυμος και Αμβρόσιος καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, επισκέφθηκαν το εργοτάξιο της Παναγίας Τρυπητής, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών.

Βεβαίως και τους παρέχεται τακτικά ενημέρωση από την διευθύντρια της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση όμως ενημερώθηκαν χθες και από τους επιβλέποντες μηχανικούς Κωνσταντίνα Καραΐνδρου και Κωνσταντίνο Μούσιο, αποχωρώντας με τις καλύτερες εντυπώσεις και πεπεισμένοι πως το έργο θα παραδοθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Ικανοποίηση και ευχαριστίες από τον κ. Ιερώνυμο

To protionline.gr ήταν παρών στην αυτοψία καταγράφοντας τα λεγόμενα των δύο Μητροπολιτών με τους επιβλέποντες του έργου και την δικαιολογημένη ικανοποίησή τους καθώς παρά το γεγονός ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει μόλις εδώ και δύο μήνες, έχουν προχωρήσει αρκετά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αποκάλυψη των τοιχογραφιών του κυρίως ναού που για πολλά χρόνια είχαν καλυφθεί από τις εξωτερικές συνθήκες και δεν διακρίνονταν. Οι συντηρητές κάνουν άψογα τη δουλειά τους, αποκαλύπτοντας υπέροχες εικόνες!

΄΄Όλα πηγαίνουν βάσει χρονοδιαγράμματος και όλα βαίνουν πολύ καλά. Είναι η πρώτη φορά που επισκεφθήκαμε τον χώρο. Αποφασίσαμε να έρθουμε να δούμε από κοντά τις εργασίες που γίνονται, σε κάτι τόσο σημαντικό που συνδέει το Αίγιο και τους Αιγιώτες με την θρησκεία μας. Την Παναγία μας την Τρυπητή. Οι εργασίες συνεχίζονται με γοργό ρυθμό και αυτό είναι πολύ ικανοποιητικό. Με την βοήθεια της Παναγίας, ελπίζουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιωθεί η ανακαίνιση της Κυράς της Τρυπητής μας, της Μητέρας μας… και συνάμα να μας αξιώσει να φέρουμε πάλι την εικόνα από την εκκλησία της Φανερωμένης΄΄, ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας: ΄΄Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σεβαστό μας γέροντα, τον κύριο Αμβρόσιο, ο οποίος πρωτοστατεί και είχε την ιδέα να ανακαινιστεί το Σπίτι της Παναγιάς. Λίγο πριν παραδώσει την… σκυτάλη αξιώθηκε να μπορέσει να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, να μετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Εγκρίθηκε το κονδύλιο, με την αμέριστη βοήθεια του πρώην Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα και έτσι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό. Μεγάλη συμβολή έχει και ο νέος Περιφερειάρχης, ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος κατάφερε και αυτός να ξεκινήσουν πριν δύο μήνες αυτές οι εργασίες παρ’ όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που υπήρξαν΄΄.

΄΄Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν και εργάζονται για αυτή την προσπάθεια. Είναι ένας ιερός χώρος και του αξίζουν οι μεγαλύτερες τιμές. Η ευλογία της Παναγίας, είναι βέβαιο πως θα ¨σκεπάζει¨ όλους τους ανθρώπους που εργάζονται και μοχθούν για την αποπεράτωση των εργασιών αυτών. Αυτό που ακούγεται σε κάθε λειτουργία, είναι και η αλήθεια, πως το νόημα είναι η ευπρέπεια του Οίκου. Παρακαλούμε τον Θεό να στέλνει την Θεία Φώτιση στους πιστούς που ενδιαφέρονται να βρίσκεται ο Οίκος του Θεού πάντα σε καλή κατάσταση. Η Μητέρα μας, είναι αυτή που γέννησε τον Ιησού Χριστό μας. Εύχομαι καλή δύναμη και η Παναγιά να δίνει σε όλο τον κόσμο κουράγιο και δύναμη. Να μεταφέρω τέλος και τις θερμές ευχαριστίες μας στην κυρία Κουμούση΄΄, κατέληξε ο σεπτός Ποιμενάρχης.

Συγκινημένος ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος μίλησε για τον σύνδεσμό του με την Παναγία

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος. Μάλιστα, μοιράστηκε με τους λιγοστούς παριστάμενους την προσωπική του ιστορία και την βαθιά του πίστη πως η Παναγία είναι αυτή που τον έφερε στο Αίγιο και του ανέθεσε την ποιμαντορία του τόπου για σαράντα και πλέον έτη.

Επισήμανε δε τα εξής: ΄΄Στην Παναγία οφείλω την έλευσή μου στον τόπο αυτόν, ως Μητροπολίτης. Ο τελευταίος κατανυκτικός Εσπερινός γινόταν στην Παναγία την Τρυπητή, πολλά χρόνια τώρα. Το 1976, ο προκάτοχός μου είχε καλέσει τον τότε Μητροπολίτη Ροδών και μετέπειτα Πειραιώς, να έρθει να χοροστατήσει στον τελευταίο κατανυκτικό Εσπερινό και να μιλήσει. Λόγων συγκυριών δεν μπόρεσε να παραστεί όμως. Έτσι, προέκυψε η παρουσία μου. Κατεβαίνοντας στην Εικόνα της Παναγίας να προσκυνήσω, ύστερα από τον εσπερινό, βγαίνει ο Γεώργιος (τότε Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας) από το ιερό και μου λέγει: ¨Σας παρακαλώ, βγάλτε το καλυμμαύκι σας¨. Εγώ σάστισα. Έβγαλε από το στήθος του το εγκόλπιο του και μου το φόρεσε. Έπειτα από αυτό δεν εμφανίστηκε πάλι στην εκκλησία και θα ξαναπήγαινε μια βδομάδα αργότερα, την Κυριακή των Βαΐων. Τότε ήταν που έπαθε ρήξη αορτής. Και δυστυχώς, έφυγε από την ζωή. Έτσι, έφυγε παραδίδοντας μου ουσιαστικά το Αίγιο. Μπροστά στην εικόνα της Παναγιάς. Ήταν μια απίστευτη ιστορία που όποτε την θυμάμαι συγκινούμαι και είμαι πάντοτε συναισθηματικά φορτισμένος με αυτό το γεγονός. Τελέσθηκε η κηδεία του και εγώ δεν μίλησα για να μην δώσω στόχο. Τότε ήταν που ήρθε ο Σεραφείμ και μου είπε ¨έχουμε την Μητρόπολη στο Περιστέρι στην Αθήνα και των Καλαβρύτων, που θα ήθελες να πας;¨ Έτσι προέκυψα σε ετούτον τον τόπο. Αγωνίστηκα πολλά χρόνια για αυτήν την ανακαίνιση. Το οφείλω στην Παναγιά΄΄.

Εφικτός ο στόχος των 26 μηνών

Όπως ενημέρωσε το protionline.gr η μηχανικός κ. Καραΐνδρου ερωτηθείσα σχετικά, ΄΄αυτή την στιγμή εργάζονται ένας πολικός μηχανικός, μια αρχαιολόγος, τρεις εξειδικευμένοι εργάτες και τέσσερις συντηρητές. Εργαζόμαστε εννέα άτομα καθημερινά. Έχουμε δύο σημεία που ασχολούμαστε, η μια ομάδα ασχολείται με τον καθαρισμό των οροφογραφιών του κτηρίου, η άλλη ομάδα με τον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχει άλλη ομάδα συντηρητών και μια τέταρτη ομάδα που είναι υπεύθυνη για την αναστύλωση’’.

Μιλώντας στo protionline.gr, η διευθύντρια της Εφορείας κ. Κουμούση, επισήμανε: «Το τέλος του έργου της ανάπλασης του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Τρυπητής έχει οριστεί για το τέλος του 2022. Εμείς είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο. Έχουμε την συντήρηση των τοιχογραφιών, έχουμε την αναστύλωση του ίδιου του κτηρίου, έχουμε τον περιβάλλοντα χώρο και τέλος τις εργασίες των πρανών. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μέσα στην στέγη, οι συντηρητές εργάζονται στο βραχώδες μέρος του ναού με τις τοιχογραφίες, δουλεύουμε στον νεότερο ναό την οροφή και τα ξυλόγλυπτα που πρόκειται για έργα τέχνης και ταυτόχρονα γίνεται καθαρισμός των χώρων, που είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι. Ετοιμάζουμε τον διαγωνισμό για την στήριξη των πρανών, που θα διεξαχθεί κατά πάσα πιθανότητα αρχές του νέου χρόνου΄΄.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας: ΄΄Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη. Γίνεται πολύ συντονισμένη και κοπιαστική δουλειά από όλους ανεξαιρέτως. Αυτό το πρόγραμμα αρχικά είχε 36 μήνες πρόβλεψη για να διεκπεραιωθεί. Για κάποια προβλήματα που δεν ήταν δικής μας αρμοδιότητας, μετατράπηκε σε 26 μήνες για την παράδοσή του. Γίνεται και θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να συμπτυχτεί ο χρόνος έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος μας. Δουλεύουμε σε πολλά σημεία ταυτόχρονα, η πορεία και τα αποτελέσματα των εργασιών μας ικανοποιούν βαθύτατα».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr