background img
banner
banner

Δύο προσαγωγές Ρομά και δικογραφίες για δέκα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Φωτιές, ένταση, επεισόδια, απειλές, επιθέσεις, προπηλακισμοί και αποκλεισμοί δρόμων είναι ίσως οι πιο ήπιες λέξεις για να περιγράψει κανείς την εξέγερση ομάδων Ρομά της περιοχής το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 9/10 στην Αιγιάλεια, ζητώντας την τιμωρία του 63χρονου από την Μεσσηνία που σκότωσε 18χρονο Ρομά.

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του πρώην δημαρχείου Συμπολιτείας, προκάλεσαν τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, αλλά και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όσων για ώρες μπλόκαραν στην κίνηση και δεν μπορούσαν να περάσουν, ενώ παραπέμπονταν στην νέα εθνική οδό.

Η «σπίθα» για την έκρυθμη αυτή κατάσταση προήλθε από μία ψεύτικη ανάρτηση πως ο άνδρας αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του. Εκατοντάδες εξαγριωμένοι Ρομά σε πολλές περιοχές της χώρας βγήκαν στους δρόμους, άναψαν φωτιές, απέκλεισαν οδούς και ζητούσαν από την ελληνική Δικαιοσύνη να μην πέσει στα… μαλακά ο 63χρονος, ο οποίος πυροβόλησε τον 18χρονο, όταν τον βρήκε μέσα στην ιδιοκτησία του. Ωστόσο, ο δράστης κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον Ανακριτή Καλαμάτας, γεγονός που το βράδυ καταλάγιασε κάπως την κατάσταση.

Σε τοπικό επίπεδο, όλα ξεκίνησαν περίπου στις 3.00 το μεσημέρι της Παρασκευής όταν Ρομά έβαλαν φωτιά στον οικισμό Ροδοδάφνης που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο «Κρίνος». Εκεί έσπευσαν άνδρες με δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά και να μην πάρει διαστάσεις. Δέχθηκαν ωστόσο επίθεση από εξαγριωμένους Ρομά που κρατώντας ρόπαλα και ξύλα δεν τους άφηναν να επέμβουν, ωστόσο οι θερμοκέφαλοι συγκρατήθηκαν και η φωτιά έσβησε.

«Νίκο ζεις εσύ μας οδηγείς»…

Την ίδια στιγμή, Ρομά έκαναν κατάληψη στην παλαιά εθνική, πριν από το πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, περίπου εξήντα άτομα κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις, άναψαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων την οποία τροφοδοτούσαν με ξύλα και απαγόρευαν τη διέλευση σε οποιονδήποτε, καταλαμβάνοντας τον δρόμο και φωνάζοντας συνθήματα του τύπου «Νίκο ζεις εσύ μας οδηγείς»! Οι δυνάμεις της Αστυνομίας στάθηκαν στον κόμβο, στη στροφή προς Δημητρόπουλο ζητώντας από τους Ρομά να αποχωρήσουν, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια συμπλοκή. Κάποια στιγμή η φωτιά είχε πάρει τέτοια έκταση όπου οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έτρεμαν για τα σπίτια τους. Κάποιοι είχαν κλειστεί εντός αυτών σε κατάσταση τρομοκρατίας και κάποιοι άλλοι έσπευσαν να τα εγκαταλείψουν μη μπορώντας να εισπνεύσουν τους καπνούς.

Έτοιμη να επέμβει η ΟΠΚΕ

Περίπου στις 5.30 το απόγευμα έκαναν την εμφάνισή τους δυνάμεις της ΟΠΚΕ. Δέκα άνδρες με ασπίδες και ειδικό εξοπλισμό παρατάχθηκαν στον δρόμο, παίρνοντας θέση… μάχης, ώστε να εμποδίσουν την «εστία» των επεισοδίων να επεκταθεί. Οι εξαγριωμένοι Ρομά άρχισαν να τους φωνάζουν και να τους γιουχαΐζουν ζητώντας… δικαίωση. Στη «μάχη» τότε παρατάχθηκαν οι δύο οχήματα της Πυροσβεστικής ώστε να προχωρήσουν στη ρίψη νερού στους διαδηλωτές για να διαλυθούν.

Την ίδια ώρα όμως, προφανώς για αντιπερισπασμό, μία νέα εστία ξέσπασε στον παλιό δρόμο κάτω από τα ΣΕΑ της Εθνικής Οδού, στο ύψος της Παλαιάς Κουλούρας, εκεί όπου Ρομά έκαιγαν λάστιχα. Η φωτιά αυτή έσβησε μετά από λίγη ώρα.

Αμέσως μετά έγινε γνωστή η απόφαση του Ανακριτή Καλαμάτας για την προφυλάκιση του 63χρονου και μέσα σε λίγα λεπτά οι Ρομά αποχώρησαν από το μέτωπο της Ροδοδάφνης, αφήνοντας ωστόσο πίσω τους τη φωτιά να καίει στη μέση του δρόμου, η οποία έσβησε λίγη ώρα αργότερα με τη συμβολή της Πυροσβεστικής. Απολογισμός των ζημιών ήταν δύο καμένοι κάδοι απορριμμάτων.

Δύο προσαγωγές, δικογραφία εις βάρος δέκα για  παρακώλυση συγκοινωνιών

Αποκλεισμός υπήρξε επίσης και στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού Κορινθίας, με τη δημιουργία ουρών έξι χιλιομέτρων, ταλαιπωρώντας πολλούς ταξιδιώτες, μεταξύ των οποίων και Αιγιαλείς. Άλλο μέτωπο στην Αχαΐα ήταν και στο ύψος του Ρίου.

Από την Αστυνομία Αιγίου έγιναν δύο προσαγωγές στο πλαίσιο του αυτοφώρου για πρόκληση φθορών σε ξένη περιουσία, ενώ εις βάρος δέκα ατόμων σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Η ανακοίνωση της αστυνομία για τα συμβάντα της Αιγιάλειας, έχει ως εξής: ‘‘Συνελήφθησαν, χθες (Παρασκευή) το απόγευμα, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγιαλείας και από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας, δυο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παρακώληση συγκοινωνιών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, οι δυο άνδρες, προχθές το βράδυ, σε περιοχή της Αιγιαλείας, μαζί με άλλα άτομα, προβαίνοντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διέκοψαν την κυκλοφορία εναποθέτοντας στο οδόστρωμα κάδους απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διέλευση των διερχόμενων οχημάτων. Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία ακόμα δέκα ατόμων που διέπραξαν τις παραπάνω πράξεις, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου’’.

Αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία

Πέρα από την πράξη του 63χρονου που πυροβόλησε τον 18χρονο Ρομά αφού είχε εισέλθει στην ιδιοκτησία του, η οποία θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη, η συμπεριφορά των Ρομά της περιοχής το απόγευμα της Παρασκευής αποτέλεσε την… κορυφή του παγόβουνου για κατοίκους της Ροδοδάφνης, οι οποίοι βιώνουν χρόνια τώρα τα αποτελέσματα της παραβατικής συμπεριφοράς Ρομά. ΄΄Ζούμε με τον τρόμο ότι θα μπουν στα σπίτια μας. Κλειδωνόμαστε μέσα. Τώρα θα φοβόμαστε και να κυκλοφορήσουμε; Με ποιο δικαίωμα κλείνουν τους δρόμους; Αν χρειαζόταν να περάσει ένα ασφενοφόρο;΄΄, ήταν τα λόγια ενός εκ των διαμαρτυρόμενων κατοίκων που επικοινώνησαν με το protionline.gr

Παλαιολογόπουλος: Δεν γίνεται επειδή είναι Ρομά να μένουν πάντα στο απυρόβλητο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος, μιλώντας στo protionline.gr, μετέφερε την αγανάκτηση των κατοίκων. Τόνισε πως οι ζημιές που προκλήθηκαν από την εξέγερση της Παρασκευής δεν ήταν μεγάλες, ωστόσο είπε πως κανείς δεν περίμενε ότι θα λειτουργούσαν κατ’ αυτό τον τρόπο. Επισήμανε ακόμη πως οι κάτοικοι της Ροδοδάφνης είναι ανάστατοι και έχουν τρομοκρατηθεί. ΄΄Έχουμε κάθε καλή πρόθεση απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μέλη της κοινωνίας μας όμως δεν μπορούμε σε καθημερινή βάση να δεχόμαστε κλοπές και τώρα να κλείνουν τους δρόμους και να βάζουν φωτιές. Μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν ανοίξει 7 – 8 σπίτια στη Ροδοδάφνη. Δεν γίνεται επειδή είναι Ρομά να μένουν πάντα στο απυρόβλητο. Πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθεί η κοινωνία. Δηλαδή εμείς θα έπρεπε να βγαίνουμε στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι για τις κλοπές; Οι Ρομά είναι λαός που δεν μπαίνει σε κανέναν έλεγχο. Από τη μία το κράτος τους δίνει επιδόματα από την άλλη όμως δεν ζητά από αυτούς καλλιεργώντας αυτή την ασυδοσία. Αλήθεια, πληρώνουν το ρεύμα που καταναλώνουν; Το ίδιο το κράτος πρέπει να φροντίσει και να τους δώσει κίνητρα να γίνουν πιο συνεπείς΄΄, ανέφερε ο κ. Παλαιολογόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να τους ζητά να προσφέρουν π.χ. σκουπίζοντας του δρόμους, ώστε να λαμβάνουν επιδόματα. ΄΄Σε διαφορετική περίπτωση αν τα έχουν όλα έτοιμα θα θεωρούν δεδομένο να μπουν στην περιουσία των άλλων και να κλέψουν΄΄, σημείωσε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr