background img
banner
banner

«Έτσι θα κάνουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων, ευκαιρία για τον δήμο»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 14 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΥΣ ΑΝΕΛΥΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  ΤΥΠΟΥ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ

Από την πρώτη του κιόλας επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση… βούτηξε στα βαθιά. Ανέλαβε την αντιδημαρχία Καθαριότητας σε μία εποχή που η Αιγιάλεια «πνιγόταν» στα σκουπίδια για να «ανασάνει» σταδιακά. Ακολουθώντας τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής, τόλμησε την ανακύκλωση προωθώντας την έξυπνα, ασχολούμενος με τη διαχείριση όχι μόνο απορριμμάτων αλλά και συμπεριφορών δημοτών.

Πλέον, αποσκοπεί στη μείωση του όγκου των αποβλήτων για να περιοριστεί το κόστος, εκμεταλλευόμενος ταυτόχρονα κάθε χρηματοδοτικό «εργαλείο» που θα συντελέσει στην επίτευξη του στόχου: Βιώσιμος δήμος με πράσινο αποτύπωμα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραΐσκος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης του αντικειμένου του, το μεσημέρι της Παρασκευής, αξιοποιώντας τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης και μάλιστα για πρώτη φορά σε επικοινωνία με τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής, ώστε από τη μία να αποφευχθεί συνωστισμός σε κλειστή αίθουσα λόγω της πανδημίας και από την άλλη να δοθεί ευκαιρία και σε δημοσιογράφους από την αχαϊκή πρωτεύουσα να συμμετάσχουν.

Η κατάσταση του Σεπτεμβρίου του 2019

Μιλώντας για τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν ανέλαβε καθήκοντα, επισήμανε: ΄΄Η οικονομική κατάσταση του δήμου, λόγω του προβλήματος των απορριμμάτων ήταν πολύ δύσκολη και δεν έδινε στη δημοτική αρχή τον απαραίτητο «χώρο» να προχωρήσει σε ενέργειες που θα διευκόλυναν την προσπάθεια. Ο στόλος των απορριμματοφόρων του δήμου είναι πολύ παλιός και από αυτά λειτουργικά είναι μόνο 8 οχήματα, με πολλά προβλήματα. Η Υπηρεσία Καθαριότητας ήταν κυριολεκτικά εξουθενωμένη λόγω της κατάστασης και βρισκόταν σε μια συνεχή υπερπροσπάθεια, με τους εργαζομένους να υπερβαίνουν εαυτόν με ζήλο και υπευθυνότητα στο έργο τους. Μεγάλος αριθμός κάδων είχαν καεί και καταστραφεί, με αρκετά δύσκολη την αντικατάστασή τους΄΄.
Ενδεικτικά, ανέφερε κάποια οικονομικά στοιχεία. Όπως είπε, ΄΄υπήρχαν παρελθόντα χρέη που βάραιναν τον δήμο. Έχουμε αποπληρώσει μέχρι τώρα 1.440.895 ευρώ και οφείλουμε ακόμα για τα απορρίμματα περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για μεγάλα ποσά που έχουν δημιουργήσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στον δήμο μας΄΄.

Τα βήματα που ακολουθήθηκαν

΄΄Για να μπορέσουμε άμεσα και αποτελεσματικά να μαζέψουμε τους όγκους των απορριμμάτων, από τις γειτονιές ζητήσαμε τη βοήθεια εργολάβων της περιοχής, ώστε να συνδράμουν με φορτηγά και εκσκαφείς αφιλοκερδώς, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και ανταποκρίθηκαν. Η συμβολή τους στο αποτέλεσμα ήταν καθοριστική και είναι το πρώτο σημάδι προσφοράς στον νέο δήμο Αιγιαλείας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Καταφέραμε τότε να μαζέψουμε τα απορρίμματα από τους δρόμους σε λιγότερο από ένα μήνα΄΄, είπε.

Σε ό,τι αφορά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, ο κ. Καραΐσκος είπε πως ΄΄η δημοτική αρχή εργάζεται με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα για να μειώσει το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης και το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό με τη μεταφορά σε οικονομικότερους αποδέκτες, μεταφέροντας μέχρι σήμερα 29.400 τόνους σε διάφορους ΧΥΤΑ εκτός Αχαΐας΄΄.

Αύξηση της ανακύκλωσης στο 18% των ανακυκλώσιμων

Για την ανακύκλωση, ο αντιδήμαρχος τόνισε: ΄΄Η ανακύκλωση είναι το δεύτερο σημαντικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η μείωση του όγκου των απορριμμάτων δεν είναι απλά ένας στόχος, είναι στρατηγική επιλογή ώστε μεταξύ άλλων να μειωθεί το κόστος μεταφοράς καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σήμερα το ποσοστό εναπόθεσης των ανακυκλώσιμων υλικών στον μπλε κάδο (συσκευασίες) και στον κώδωνα (γυαλί) στον Δήμο Αιγιαλείας, έχει αγγίξει τον μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2019 συλλέχθηκαν 319 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (γυαλί 154,57 τόνοι) και το 2020 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, 903 τόνοι (γυαλί 103,55 τόνοι). Θεαματική αύξηση, που αναμένεται να κλιμακώνεται όσο περνά ο καιρός, με τη συνεργασία των δημοτών. Είναι πολύ σημαντικό να το εμπεδώσουν όλοι ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μειώσουμε τα σύμμεικτα απορρίμματα. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό της ανακύκλωσης είναι στο 18% επί των ανακυκλώσιμων όταν στις αρχές που αναλάβαμε ήταν στο 5%΄΄.

Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα «Ραντεβού»: ΄΄Το πρόγραμμα μπήκε σε εφαρμογή στην περιφέρεια του δήμου Αιγιαλείας, με αποτέλεσμα το οικιακό ανακυκλώσιμο να είναι καθαρό και από 0% στις πρώτες 25 ημέρες να φτάσει το 5%. Η συμμετοχή των συμπολιτών στο πρόγραμμα «Ραντεβού» είναι ικανοποιητική και έχει διαρκώς συνεχώς αυξητικές τάσεις. Λόγω της πανδημίας το πρόγραμμα σταμάτησε, ο δήμος είναι έτοιμος να το ενεργοποιήσει ξανά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν΄΄.

Σ.Μ.Α. και Χ.Α.Δ.Α.

Στα επιτεύγματα της ως τώρα θητείας του και ο καθαρισμός του Σ.Μ.Α. Όπως τόνισε, ΄΄ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Νησί Τεμένης έχει επανέλθει πλέον στην κανονικότητα. Τονίζεται πως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές μας είχαν «κληροδοτήσει» χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που για χρόνια βρίσκονταν και σάπιζαν εκεί, δημιουργώντας μια επικίνδυνη υγειονομική «βόμβα». Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να σβηστούν παθογένειες παρελθόντων ετών στο σημείο΄΄. Επίσης, έκανε γνωστό ότι ΄΄εντάχθηκε για χρηματοδότηση η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγείρας και προχωρά η διαδικασία οριστικού κλεισίματος του γειτονικού ΧΥΤΑ, κατόπιν εκπεφρασμένης πολιτικής μας βούλησης. Η διαχείριση του ζητήματος ανήκει στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας΄΄.

Το… στοίχημα περνά μέσα από τη Μονάδα Προδιαγεγραμμένου Οργανικού Υπολείμματος

Το μεγάλο «στοίχημα» της δημοτικής αρχής όμως είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που… περνά μέσα από τη Μονάδα Προδιαγεγραμμένου Οργανικού Υπολείμματος. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καραΐσκου, ΄΄η δημοτική αρχή εργάζεται σκληρά για την ολοκλήρωση μιας ρεαλιστικής πρότασης με στόχο τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, συντάσσοντας το σχετικό τοπικό σχέδιο πάντα βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ακολουθώντας τον Εθνικό και Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Αποβλήτων, σε απόλυτη συμβατότητα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως προέβλεπε προεκλογική δέσμευση της δημοτικής αρχής, υπεβλήθη για χρηματοδότηση, πρόταση για την κατασκευή μονάδας προδιαλεγμένου οργανικού υπολείμματος (μετατροπή υπολειμμάτων τροφών σε ένα άριστης ποιότητας κομπόστ που μπορεί να αξιοποιηθεί σε αγροτικές καλλιέργειες). Έτσι, θα μειωθεί κατά 50% ο όγκος των απορριμμάτων της Αιγιάλειας. Ο προϋπολογισμός της Μονάδας μαζί με τον εξοπλισμό της είναι στα 5 εκατ. ευρώ΄΄.

Σε μία διετία ο όγκος των απορριμμάτων θα μειωθεί στο 50%

Μάλιστα, σε ερώτηση του protionline.gr για το πότε ο δήμος Αιγιαλείας θα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει το θέμα των απορριμμάτων έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μεταφέρει απορρίμματα, γεγονός που έχει τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία του δήμου και στους δημότες, ο αντιδήμαρχος είπε: ‘‘Θεωρώ πως αν κινηθούμε γρήγορα, σε μία διετία θα μπορούμε να έχουμε μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων στο 50%. Οπότε η ποσότητα που θα απομένει για εναπόθεση θα είναι πολύ μικρή και αυτό θα μας εξασφαλίσει πολλούς πόρους.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον είμαστε μέλη σε μία μεγάλη οικογένεια αυτή του ΣΥΔΙΣΑ, εκεί όπου γίνεται ένας κεντρικός συνδυασμός και προσπαθούμε κι εμείς από την πλευρά μας, το τοπικό μας σχέδιο να είναι απολύτως ρεαλιστικό και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες δήμους να μπορέσουμε να φτιάξουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό έτσι που να πληροί τις ανάγκες και να δίνει δυνατότητες τέτοιες που θα προσφέρουν βιωσιμότητα και ένα πράσινο αποτύπωμα στη διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά’’.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr