background img
banner
banner

Αντιπαράθεση για την έκπτωση 1%

ΣΤΗΝ ΔΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΝΕΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Με απόφασή της χθες το μεσημέρι, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου Αιγιαλείας, κατοχύρωσε την προσφορά της ΔΙΟΝ Α.Ε. ως τη μοναδική νόμιμη με την εταιρία να αναλαμβάνει τη μεταφορά 50.000 τόνων απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας για τρία χρόνια.

Για τον διαγωνισμό, με ανοιχτή διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ για τα έτη 2020 – 2023, είχαν ενδιαφερθεί αρχικά τρεις εταιρίες, εκ των οποίων η μία κόπηκε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού για διαδικαστικά θέματα, έτσι αναμετρήθηκαν με τις οικονομικές τους προσφορές η ΔΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., εταιρία που μετέφερε τα σκουπίδια στην Κοζάνη επί δημαρχίας Παναγόπουλου και η Περιβαλλοντική Μεταφορική Α.Ε., εταιρία που μεταφέρει τα σκουπίδια σήμερα, με απευθείας αναθέσεις στους ΧΥΤΑ της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας.
Η Περιβαλλοντική Μεταφορική μειοδότησε όταν η δημοτική αρχή, είχε ζητήσει πρόχειρες προσφορές για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη στην οποία βρίσκεται ο δήμος Αιγιάλειας, δηλαδή μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Το ποσό που δεσμεύτηκε για τον διαγωνισμό ήταν 1.590.000€ κατ’ έτος, έτσι ΔΙΟΝ και ΠΕΡ.ΜΕ., αναμετρήθηκαν με τις οικονομικές τους προσφορές, με την πρώτη να δίνει έκπτωση 1% και τη δεύτερη 30%. Προ διμήνου το θέμα είχε έρθει πάλι στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία πήρε απόφαση υπέρ της ΠΕΡ.ΜΕ., με τη ΔΙΟΝ να ζητά η μειοδότρια εταιρία να δικαιολογήσει την ικανότητά της να υλοποιήσει το έργο, κάτι που δεν ελήφθη τότε υπόψιν.

Η ΔΙΟΝ προσέφυγε στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, η ΠΕΡ.ΜΕ δεν παρουσίασε αντιρρήσεις, έτσι η Αρχή δικαίωσε τη ΔΙΟΝ αναγκάζοντας χθες την Οικονομική Επιτροπή να συμμορφωθεί και με πλειοψηφία 5-4 να δώσει τη δουλειά στην ΔΙΟΝ που με 1% έκπτωση θα εκτελέσει το έργο της μεταφοράς μέχρι του ποσού των 4.722.300€.

Φωτό Αρχείου

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η αιτιολόγηση του δημάρχου

Η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Οικονομικής Επιτροπής που ελέγχεται από τον δήμαρχο Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλο, έφερε αντιδράσεις από τα μέλη της μειοψηφίας με τους Περικλή Παπαγιαννακόπουλου, Βασίλη Τομαρά, Βάσω Ψυχράμη και Γιώργο Κουβαρά να ζητούν την ακύρωση του διαγωνισμού..

Μάλιστα ζήτησαν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν με το νέο διαγωνισμό, να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των τελών, με τον δήμαρχο να μη συμμερίζεται τις απόψεις τους, αφού δεν γνωρίζει που θα πηγαίνουν τα σκουπίδια του χρόνου και αν οι κοντινοί ΧΥΤΑ είναι πρόθυμοι να δεχτούν περισσότερα σκουπίδια.
Δηλαδή ο δήμαρχος προτιμά να έχει δεσμευμένα 4.722.230€ που είναι το ανώτερο ποσό που θα μπορούσε να λάβει η ΔΙΟΝ ΑΕ μετά την έκπτωση 1%, με δεδομένο ότι η προσφορά μεταφορικού έργου αφορά το τονοχιλιόμετρο (0,197€). Είναι επιλογή δηλαδή της δημοτικής αρχής να έχει χρήματα στο ταμείο για παν ενδεχόμενο και εφόσον δε χρειαστεί τελικά ολόκληρο το ποσό, τότε να διατεθεί αλλού.

Ο δήμος βεβαίως είχε δικαίωμα να ακυρώσει το διαγωνισμό, ελπίζοντας ότι στο νέο θα πετύχει το 30% που έδινε η ΠΕΡ.ΜΕ. που με τη στάση της όμως στην ΑΕΠΠ, έδειξε ότι ίσως η τιμή της ΔΙΟΝ να αποτελεί και βάση, εκεί και κάτω ίσως να ήταν ασύμφορη τελικά για τον ανάδοχο.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πάντως, εφόσον ο δήμος ακύρωνε τον διαγωνισμό, τότε η ΔΙΟΝ θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση γιατί η τιμή της είναι χαμηλότερη από αυτή που απολαμβάνει σήμερα η ΠΕΡ.ΜΕ με τις απευθείας αναθέσεις.

Όπως και να έχει η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής θα την φέρει άλλη μία φορά αντιμέτωπη με την αντιπολίτευση, που θεωρεί πως δεσμεύονται αχρείαστα χρήματα σε κωδικούς, την ώρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση των δημοτών, ενώ κρίνει μη συμφέρουσα την προσφορά της ΔΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ.

Μάλιστα προτάθηκε με γραπτό αίτημα από την Βάσω Ψυχράμη, ο διαγωνισμός να γίνει εξαρχής για ένα χρόνο, εκμεταλλευόμενος ο δήμος τους κοντινούς προορισμούς που μεταφέρονται τα σκουπίδια, ανοίγοντας τον διαγωνισμό και σε περισσότερους μεταφορείς εξοικονομώντας έτσι 600.000€ τουλάχιστον.

Επειδή έχουν μεταβληθεί οι τεχνικές και οι οικονομικές παράμετροι του μεταφορικού έργου, στην πρόταση συμφώνησαν τα μέλη της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο» Παπαγιαννακόπουλος και Τομαράς, με το μέλος της παράταξης «ΜΠΡΟΣΤΑ» Γιώργο Κουβαρά να ζητά για το θέμα να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr