background img
banner
banner

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ: Πάγιο αίτημα η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Η αναγκαιότητα αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, κατασκευασμένου από αμιαντοσωλήνες, αποτελεί μόνιμη όσο και επιτακτική διεκδίκηση των κατοίκων της Κοινότητας Κουλούρας που φοβούνται για το νερό που καταναλώνουν, ενώ ταυτόχρονα καλούνται να το πληρώσουν και πιο ακριβό. Σε γενικές γραμμές η συνολική εικόνα του χωριού κυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα. Μάλιστα, τοπικοί φορείς αναφέρουν πως αν η δημοτική αρχή ¨σκύψει¨ λίγο περισσότερο στα προβλήματα, σύντομα θα είναι μια από τις πιο ¨απροβλημάτιστες¨ κοινότητες στην Αιγιάλεια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η ονομασία ¨Κουλούρα¨ προέρχεται είτε από την παλαιά τοπική πρακτική του να ¨χωρίζουν¨ το νερό σε «κουλούρες» δηλαδή κύκλους, ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τα ύδατα του ποταμού για την άρδευση των καλλιεργειών, είτε από την ύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή ενός μεγάλου πηγαδιού σε ανάλογο σχήμα, ώστε να υδρεύονται οι γύρω περιοχές. Η κεντρική εκκλησία της κοινότητας είναι ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού. Σήμερα, απαριθμεί περίπου 1000 μόνιμους κατοίκους. Μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται η τοποθεσία, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Αιγίου.

Κουλούρα VS σκουπίδια

Το ευαίσθητο κομμάτι της καθαριότητας και των σκουπιδιών στην κοινότητα, ήταν μέχρι πριν από λίγο καιρό το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο τόπος. Όμως η άψογη συνεννόηση και συνεργασία που υπάρχει με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Καθαριότητας αλλά και με τον ίδιο τον δήμαρχο, δίνει σταδιακή λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα των απορριμμάτων. Σήμερα, η εικόνα κρίνεται απολύτως ικανοποιητική και δεν προκύπτουν ιδιαίτερα θέματα. Η αντικατάσταση και η απολύμανση των παλαιών κάδων, η συντήρηση των καινούριων κάδων απορριμμάτων, έχει γίνει το “μεγάλο στοίχημα” της κοινοτικής ομάδας, δημιουργώντας ταυτόχρονα ¨πράσινο σημείο¨ στο χωριό, με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο παλαιός όγκος των σκουπιδιών. Η ανακύκλωση που γίνεται, βρίσκεται σε καλό επίπεδο, ενώ η βοήθεια αντιδημάρχου και υπαλλήλων του δήμου κρίνεται καθοριστική.

Κουλούρα και κορωνοϊός

Η επιδημία του κορωνοϊού δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τοπική Κοινότητα της Κουλούρας. Το παγκόσμιο αυτό φαινόμενο προβληματίζει όλους. Οι κάτοικοι ενημερώνονται συνεχώς και λεπτομερώς από όλους τους φορείς, για το πώς να αντιμετωπίζουν το ζήτημα και κυρίως για την σωστή και πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων που ανακοινώνονται από το υπουργείο, καθώς υι εκτός από συχνή ενημέρωση διενεργούνται και έλεγχοι στις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτές όμως… πλήττονται ραγδαία από τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας και δεν είναι κρυφό πως υπάρχει πάντα η… ανησυχία των εξελίξεων για την δημόσια υγεία και το πόσο θα επηρεάσει την οικονομία της περιοχής. Ο κίνδυνος να κλείσουν επιχειρήσεις είναι πιο ορατός από ποτέ. Το σημαντικότερο όλων όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα covid-19.

Με προβλήματα το οδικό δίκτυο

Υπάρχουν δρόμοι που έχουν αρκετές διαβρώσεις και λακκούβες και πολλά κομμάτια χρίζουν άμεσης ασφαλτόστρωσης, σε αρκετά σημεία επί συνόλου. Το οδικό δίκτυο της κοινότητας παρουσιάζει φθορές. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αποστόλης Σωτηρόπουλος, αναφέρει στo protionline.gr για το θέμα: «Υπάρχει ανταπόκριση για τα προβλήματα του οδικού δικτύου. Η κ. Γιδά, ως αναπληρώτρια του δημάρχου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία. Έχουν μπει σε μια σειρά τα περισσότερα προβλήματα της οδοποιίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύουμε ότι θα δοθεί λύση» επισημαίνει ο “άρχοντας” της κοινότητας.

Η Κουλούρα στο… μικροσκόπιο

* Ο ¨αεικίνητος¨ Πολιτιστικός Σύλλογος της Κουλούρας, βοηθά έμπρακτα και σε κάθε βήμα τους ανθρώπους του Τοπικού Συμβουλίου. Υπάρχει μια εξαίσια συνεργασία μεταξύ της πρόεδρου, αλλά και από όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου με την τοπική ηγεσία. Επίσης, απολύτως ενεργός, υπάρχει υφίσταται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου και όπου και όποτε χρειαστεί, οι φορείς αυτοί γίνονται μια ενιαία ¨γροθιά¨ προκειμένου να ανταπεξέρχονται στα θέματα του τόπου που απαιτούν λύση ή απαιτούν άμεσες ενέργειες.
* Για το κομμάτι του συνολικού ηλεκτροφωτισμού της περιοχής, η συνεργασία κρίνεται άψογη με την αρμόδια αντιδήμαρχο αλλά και την τεχνική υπηρεσία του δήμου. Το ευτυχές αποτέλεσμα αυτού… είναι οι τυχόν βλάβες που ανακύπτουν ή τα όποια θέματα φωτισμού, να αποκαθίστανται έγκαιρα και με μεγάλη αποτελεσματικότητα.
* Το κοιμητήριο ανήκει στην κοινότητα Κουλούρας και η δημιουργία του Ιερού Ναού εντός του κοιμητηρίου, έγινε με έξοδα της κοινότητας. Η συντήρησή του δε, γίνεται από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση.
* Όσον αφορά τις παιδικές χαρές και τις αθλοπαιδιές γενικώς… δεν υπάρχει καμία παιδική χαρά και κανένας οργανικός χώρος για να ψυχαγωγηθούν τα παιδιά της κοινότητας της Κουλούρας. Η μόνη ¨διαθέσιμη¨ μεριά, είναι εκ των πραγμάτων στον χώρο του κεντρικού ναού, στο προαύλιο. Το πρόβλημα έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή στον δήμαρχο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην αναζήτηση ενός κατάλληλου χώρου, ώστε να δώσει μια ουσιαστική λύση σε βάθος χρόνου.

Αύξηση στο τιμολόγιο της ύδρευσης

Αναφερόμενος ο κ. Σωτηρόπουλος για το τι ακριβώς συμβαίνει με το δίκτυο ύδρευσης, επισημαίνει: «Το τελευταίο διάστημα μας προβλημάτισε όλους τους κατοίκους, η αύξηση που σημειώθηκε στο τιμολόγιο της ύδρευσης. Μετά από επαφές που είχαμε ως Τοπικό Συμβούλιο με τον δήμαρχο και την διοίκηση της ΔΕΥΑ και αναφέροντας το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε, (δεχόμενος ο δήμαρχος ότι πράγματι υπήρξε αύξηση) μας διαβεβαίωσε ότι το τιμολόγιο της ύδρευσης θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα τιμών, με μια μικρή αύξηση περίπου 10%. Δυστυχώς, το δίκτυο είναι με αμίαντο και έχει ζητηθεί η επιβεβλημένη αλλαγή του, διότι προκαλεί σοβαρές βλάβες και ενέχει κινδύνους για την υγεία των κατοίκων. Ωστόσο, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντικατασταθεί άμεσα αυτό το προβληματικό δίκτυο, όχι μόνο στην τοπική κοινότητα Κουλούρας αλλά και σε άλλες περιοχές» αναφέρει ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σε άλλη ερώτηση του protionline.gr για το ποια είναι η εκτίμησή του για το έως τώρα έργο της δημοτικής αρχής Καλογερόπουλου στον τόπο, τονίζει: «Είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν μπορώ να έχω ένα μέτρο σύγκρισης από προηγούμενους δημάρχους, ως πρόεδρος, για να συγκρίνω. Ως πολίτης όμως, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή μεριμνά και μάχεται για τα προβλήματα που αφορούν τις κοινότητες όλης της Αιγιάλειας».

Να σημειωθεί, ότι ο Αποστόλης Σωτηρόπουλος είναι για πρώτη φορά πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Η μεγάλη αγάπη του για τον τόπο, αλλά και η παρότρυνση φίλων του, τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατά το παρελθόν είχε συμμετοχή επί σειρά ετών, ως μέλος στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Υπαπαντής αλλά και στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Κουλούρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr