background img
banner
banner

Να γίνουν κέντρα ελέγχου κορωνοϊού

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΓΙΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ) ΚΑΙ ΑΚΡΑΤΑΣ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία και κυρίως τα νοσοκομεία αναφοράς βρίσκονται σε κατάσταση συμφόρησης, γεγονός που εντείνει την ανησυχία του κόσμου ένεκα της τρομακτικής εξάπλωσης του COVID-19, η ανάγκη κάλυψης των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου, έχοντας προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των προβλημάτων στον τομέα της Υγείας στην περιοχή ευθύνης του, απέστειλε υπόμνημα προς την 6η ΥΠΕ, επισημαίνοντας την ανάγκη συστράτευσης όλων των φορέων για την αντιμετώπιση των κινδύνων της πανδημίας, καταθέτοντας ταυτόχρονα και ουσιώδεις προτάσεις.

Το περιεχόμενο του υπομνήματος, που έχει αποδέκτη τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, κοινοποιείται τόσο προς τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) όσο και προς την υποδιοικήτρια της Μονάδας Καλαβρύτων. Όπως τονίζεται από το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, ΄΄η πανδημία του COVID-19 δοκιμάζει τις αντοχές των συστημάτων υγείας και όλοι μαζί πρέπει να στρατευτούμε στην αντιμετώπισή της. Οι δημόσιες μονάδες υγείας που επωμίζονται το κύριο βάρος, έχουν ανάγκη έστω και καθυστερημένα, να ενισχυθούν περισσότερο με υγειονομικό, φαρμακευτικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, πρωτίστως όμως πρέπει να στελεχωθούν με όλο εκείνο το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι στοιχειωδώς απαραίτητο για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του όλου συστήματος υγείας, με ταχείες διαδικασίες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, άνοιγμα νέων μονάδων ΜΕΘ και όποιων άλλων υποστηρικτικών τμημάτων κρίνονται αναγκαία΄΄.

Στην περιοχή ευθύνης του, ο Ι.Σ. Αιγίου, θεωρεί ότι το Κέντρο Υγείας Αιγίου και το Κ.Υ. Ακράτας πρέπει και μπορούν να γίνουν κέντρα ελέγχου για κορωνοϊό, ΄΄προκειμένου αφενός να ελέγχουμε καλύτερα τον πληθυσμό για τα πιθανά κρούσματα, αφετέρου να προφυλάξουμε τον υπόλοιπο πληθυσμό από την εξάπλωση της επιδημίας΄΄, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Στελέχωση με προσωπικό

Το Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας και η Μονάδα Καλαβρύτων ζητά να στελεχωθούν με όλο εκείνο το προσωπικό που προβλέπεται έστω και από αυτούς τους ελλιπείς οργανισμούς λειτουργίας, ενώ επιτέλους να αξιοποιηθεί πλήρως και ο υπάρχων εξοπλισμός όπως για παράδειγμα ο αξονικός τομογράφος του Αιγίου. Όπως τονίζει, ΄΄ακτινολόγοι είναι σε τραγική έλλειψη. Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί με 3 μόνο γιατρούς απαιτώντας από αυτούς και διακομιδές αφήνοντας έκθετο το νοσοκομείο σε επείγοντα περιστατικά. Τα ιατρεία επειγόντων περιστατικών πρέπει να οργανωθούν στα πρότυπα των ΤΕΠ. Ο παιδιατρικός πληθυσμός όλης της Αιγιάλειας εξυπηρετείται από έναν μόνο παιδίατρο στον δημόσιο τομέα΄΄.

Αναφορικά με την ανάγκη εξοπλισμού του Νοσοκομείου Αιγίου με μηχανήματα αιμοδιαδιήθησης και PCR realtime, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου, επισημαίνει πως ΄΄μπορεί να δώσει τεράστια βοήθεια στην πιο ολοκληρωμένη λειτουργία του νοσοκομείου, αποσυμφορώντας και τα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας από άσκοπες μετακινήσεις. Τα Rapidtest είναι πλέον ένα μέσο που πρέπει να διαθέτει σε αφθονία κάθε δημόσια δομή΄΄.

Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Σε ό,τι αφορά την εφημέρευση σημειώνει πως ΄΄ήδη είναι οριακή σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές και η ενίσχυσή τους κύρια με ανθρώπινο δυναμικό κάθε ειδικότητας, δεν παίρνει καμιά αναβολή. Ο ΙΣ Αιγίου θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας στην απευκταία πιθανότητα μιας μεγάλης εξάπλωσης της πανδημίας, αρκεί βέβαια και η πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες΄΄.

΄΄Σε κάθε περίπτωση πρέπει και τα συνήθη και τακτικά περιστατικά και χειρουργεία να εξυπηρετούνται στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όσο αυτό βέβαια επιτρέπεται από την εξάπλωση της πανδημίας΄΄, καταλήγει ο Ι.Σ.Α.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr