background img
banner
banner

Δεν… χάθηκαν τα seatrac

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕ ΙΔΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΕΔΕΙΞΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΝΕΚΡΙΘΗ

Την ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα σε παραλίες του Δήμου Αιγιαλείας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» κατάφερε ο δήμος Αιγιαλείας, παρά την καθυστέρηση που προέκυψε την τελευταία στιγμή, καθώς δεν είχε ληφθεί η απαιτούμενη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι υπεύθυνοι του δήμου… έτρεξαν τις διαδικασίες καταθέτοντας εκ νέου πρόταση με την «ντρίπλα» της λήψης απόφασης μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, για να καταφθάσει χθες η έγκριση για χρηματοδότηση της Πράξης από το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Δεκεμβρίου, η δημοτική αρχή ζήτησε την ένταξη του θέματος για εξουσιοδότηση του δημάρχου να υπογράψει για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για το πρόγραμμα, ωστόσο η αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει την ένταξη του θέματος, διαμαρτυρόμενη γιατί δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημά της για συζήτηση θεμάτων που οι σύμβουλοί της είχαν φέρει προς συζήτηση στο Συμβούλιο.

Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων της δημοτικής αρχής, ο δήμος βρέθηκε αντιμέτωπος με την απώλεια του προγράμματος και κατ’ επέκταση της χρηματοδότησης του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 240.000 ευρώ.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις πολιτών, συλλόγων και φορέων ΑΜΕΑ αλλά και εκατέρωθεν δηλώσεις.

Βασ. Χριστόπουλος: «Θα ήταν άδικο να χαθεί το πρόγραμμα για τους δημότες της Αιγιάλειας»

Παράλληλα όμως εκ μέρους της δημοτικής αρχής βρέθηκε η «χρυσή τομή» να γίνει χρήση του νόμου που επιτρέπει στην Οικονομική Επιτροπή τη λήψη απόφασης κι έτσι υπεβλήθη εκ νέου πρόταση ώστε να μην χαθεί το πρόγραμμα. Μιλώντας στο protionline.gr, ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου για θέματα έργων και προγραμμάτων Βασίλης Χριστόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική έκβαση του θέματος, λέγοντας: ΄΄Λειτουργήσαμε άμεσα, χωρίς χρονοτριβές και αφού η αντιπολίτευση δεν επέτρεψε να ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, θέσαμε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή από την οποία ενεκρίθη και μάλιστα ομόφωνα. Προχωρήσαμε σε εκ νέου υποβολή πρότασης και η έγκριση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων κατέφθασε σήμερα (χθες). Θα ήταν άδικο να χαθεί για τον δήμο μας το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί η προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα σε παραλίες του δήμου μας΄΄.

Πού στοχεύει ο δήμος με την παρέμβαση

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Χριστόπουλος, ΄΄η πράξη αφορά την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ σε επιλεγμένες παραλίες του Δήμου. Στόχος του δήμου αποτελεί η διευκόλυνση της προσπελασιμότητας των ΑμΕΑ σε τέσσερις παραλίες καθώς επίσης και ο προσανατολισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα προσβασιμότητας στις ακτές. Οι περιοχές παρέμβασης/παραλίες οι οποίες επελέγησαν είναι :
1. Παραλία Αβύθου,
2. Παραλία Νικολαιΐκων,
3. Παραλία Ελαιώνα και
4. Παραλία Ακράτας.
Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία των εξής μη μόνιμων υποδομών: Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα – ντουζ, διάδρομοι που θα συνδέουν όλες τις δομές και θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα, wc, αποδυτήρια, χώροι σκίασης , ενημερωτικές πινακίδες – σήμανση. Οι υπό προμήθεια υποδομές θα είναι κατασκευασμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη μεταφορά τους και εγκατάσταση κατά την καλοκαιρινή περίοδο και η εύκολη αποθήκευσή τους κατά τη χειμερινή’’.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος, καλύπτονται τα εξής: Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων διατάξεων αυτόνομης πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα (ενεργειακά ανεξάρτητη με φωτοβολταϊκό στοιχείο, αρθρωτούς σιδηρόδρομους – ράγες, χειρολισθήρα, φορείο κίνησης, φωτεινή σηματοδότηση, ασύρματο τηλεχειρισμό, φωτοσυναγερμό και πακέτο τηλεμετρίας. ii. Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων ξύλινων διαδρόμων πρόσβασης ΑμΕΑ πλάτους 1,70 μ. και συνολικού μήκους 60,10 μ. iii. Προμήθεια και εγκατάσταση ξύλινου πατώματος συνολικά 134,06 τ.μ. iv. Διαμόρφωση εννιά χώρων στάθμευσης και πλατωμάτων με την απαιτούμενη διαγράμμιση στο οδόστρωμα. v. Προμήθεια και εγκατάσταση 16 ενημερωτικών πληροφοριακών πινακίδων. vi. Προμήθεια και εγκατάσταση οκτώ κινητών χημικών τουαλετών για ΑμΕΑ vii. Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων αποδυτηρίων για ΑμΕΑ viii. Διαμόρφωση τεσσάρων χώρων ντους με μεταφορά παροχών ύδρευσης. ix. Μεταφορά τεσσάρων παροχών ρεύματος και φωτιστικών σωμάτων και x. Προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων ξύλινων ομπρελών σκίασης για ΑμΕΑ.
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 11/01/2021 και η ημερομηνία λήξης της η 31/10/2021 ωστόσο, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου, θα γίνει προσπάθεια ώστε να έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση ως το καλοκαίρι, προκειμένου να δοθεί στους πολίτες.

Και ιδία συμμετοχή…

Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος έκανε γνωστό ότι στην αρχική πρόταση, ο δήμος είχε ζητήσει 282.464,81 ευρώ, ποσό που χρειάζεται για την παρέμβαση βάσει της μελέτης, ωστόσο εγκρίθηκαν μετά τη δεύτερη κατάθεση 240.000 ευρώ, γεγονός που αναγκάζει τον δήμο να συμβάλλει στο έργο με 42.464,81 ευρώ από δημοτικούς πόρους. ΄΄Ίσως εάν είχε προχωρήσει η διαδικασία και δεν είχε χρειαστεί εκ νέου υποβολή αιτήματος, να είχε εγκριθεί όλο το ποσό΄΄, σχολιάζει ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr