background img
banner
banner

Tα δένδρα είχαν την δική τους ιστορία

-ΤΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  Π. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Τέως Δημάρχου Αιγιαλείας)-

Κλεισμένος λόγω της πανδημίας τον τελευταίο καιρό, δεν είδα έγκαιρα τις αλλαγές που έγιναν στην πλατεία Πολυχρονιάδη. Ότι τα δένδρα, που υπήρχαν γύρω από την πλατεία και προσέφεραν ίσκιο σε πολλούς συμπολίτες μας, ξεριζώθηκαν.

Αυτά τα δένδρα τα είχε φυτέψει προ σαράντα (40) και πλέον ετών ο αείμνηστος καθηγητής μας, Γεώργιος Πριόβολος, Αντιδήμαρχος τότε επί Δημαρχίας Παναγοπούλου.

Όπως έμαθα, τα ξερίζωσαν για να τα μεταφυτέψουν αλλού, εκτός Αιγίου. Στη θέση τους, δε, είπαν ότι θα φυτέψουν άλλα !!!…….Αν είναι δυνατόν…. Γιαν’ αποκτήσουν ίσκιο ύστερα από σαράντα και πενήντα χρόνια…

Στο κάτω μέρος της πλατείας, όμως, μια σειρά δένδρων υπήρχε από παλιά. Εκεί που έχει στηθεί σήμερα το μνημείο πεσόντων. Αυτά τα δένδρα τα είχαν σεβαστεί όλες οι εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Σήμερα, κλείνουμε 77 χρόνια από την ημέρα της 20ης Ιανουαρίου 1944 που οι Γερμανοί είχαν κρεμάσει από αυτά πέντε (5) Αιγιαλείς πατριώτες για παραδειγματισμό προκειμένου να κάμψουν το φρόνημα της αντίστασης. Εκεί έμειναν κρεμασμένοι επί μέρες προκαλώντας τρόμο, θλίψη και πόνο στους συμπολίτες μας.

Ήταν: 1) ο Παναγιώτης Μαρούδας, 2) ο Φώτιος Πουλίτσας, 3) ο Διογένης Πετρόπουλος, 4) ο Διογένης Φαρδέλας και 5) ο Βερσάρας (ίσως Ιωάννης). Εις ανάμνηση δε αυτών έχει στηθεί το ηρώο στο χώρο εκείνο.

Δυστυχώς και αυτά τα δένδρα, που ήταν ιστορικά, ξεριζώθηκαν.

Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι θα σεβαστούν και δεν θα πειραχτεί το μνημείο.

Κύριοι, όσοι εκλέγεστε με σκοπό να διοικήσετε αυτό το Δήμο έχετε χρέος να διαβάζετε, να γνωρίζετε και να σέβεστε την ιστορία αυτού του τόπου που κληθήκατε να διοικήσετε.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr