background img
banner
banner

Έπεσαν… πρόστιμα για έλλειψη αδειών κατάληψης χώρων στην πλατεία

ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αναστάτωση έχει επέλθει στην πλατεία Αγ. Λαύρας, με τους επαγγελματίες να διαμαρτύρονται για την επιβολή προστίμων επειδή δεν έχουν άδεια, τη στιγμή που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και η άδεια δεν έχει εκδοθεί ακόμη από τον δήμο. Από πλευράς δημοτικής αρχής ωστόσο, τονίζεται πως οι έλεγχοι και κατ’ επέκταση η επιβολή προστίμων, έγιναν από τη δημοτική αστυνομία, κατόπιν καταγγελιών πολιτών που εξαιτίας της κατάληψης χώρων δεν μπορούν να περάσουν…

Αναφέροντας ότι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επλήγησαν οικονομικά εξαιτίας της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου της πλατείας και πως πλέον προσπαθούν να ορθοποδήσουν πλην όμως δέχθηκαν… ψυχρολουσία από τα πρόστιμα, οι επαγγελματίες περιμένουν από τη δημοτική αρχή να «παγώσει» τα πρόστιμα και να επισπεύσει τη διαδικασία έκδοσης αδειών.

Κάνουν δε λόγο για… θέατρο του παραλόγου από τη στιγμή που μόλις ειδοποιήθηκαν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά, ανέμεναν τις άδειες ωστόσο τους επεβλήθησαν πρόστιμα για έλλειψη αδειών.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην πλατεία Αγίας Λαύρας , αυτό που προέχει είναι οι επιχειρηματίες και η δημοτική αρχή να έχουν κοινό προσανατολισμό και να συνεργαστούν για την ανάδειξη του κέντρου της πόλης και το κοινό καλό. Αυτό που προτάσσουν είναι η ανάγκη κατανόησης, ώστε και να επιτευχθεί η σωστή, νόμιμη λειτουργία των χώρων, χωρίς ταυτόχρονα να “πληγεί” κάποιος επιχειρηματίας λόγω ελλείψεως χώρου και βέβαια χωρίς να κληθεί να πληρώσει πρόστιμα.

Από τη… χαλαρότητα παλαιότερων χρόνων, στα πρόστιμα

Όπως υποστηρίζουν, έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν… εκατέρωθεν – και από την πλευρά της δημοτικής αρχής αλλά και από πλευρά των ίδιων – και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αναμονή στο να δοθούν οι νέες άδειες για τα τραπεζοκαθίσματα από τη στιγμή που το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Πώς όμως η κατάσταση έφτασε στα πρόστιμα; Τα παλιότερα χρόνια και μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της πλατείας, ήταν εμφανές ότι υπήρχε μία ανοχή γεγονός που επέτρεπε σε πολλούς επαγγελματίες να… ξεφεύγουν, δημιουργώντας μία άναρχη κατάσταση με την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων. Πλέον όμως είναι σαφές ότι επιχειρείται να μπει μία τάξη, καθώς τα δεδομένα στη χρήση της πλατείας έχουν αλλάξει με τμήματα των οδών Ζαΐμη και Γερμανού να έχουν παραδοθεί προς χρήση.

Ειδοποίηση και προσκόμιση δικαιολογητικών

Έτσι πριν από περίπου δύο μήνες, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, έστειλε έγγραφο σε όλους τους επαγγελματίες της πλατείας, λέγοντάς τους να προσκομίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα δικαιολογητικά που ο νόμος ορίζει, προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες χρήσης και εκμετάλλευσης της πλατείας, όπως και έκαναν οι περισσότεροι, λαμβάνοντας μάλιστα και τον αντίστοιχο αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης και αναμένοντας την έκδοση της άδειάς τους, όπως μετέφερε επαγγελματίας στο Protionline.gr.

Στο μεταξύ όμως έκανε την εμφάνισή της η δημοτική αστυνομία, προχωρώντας σε μετρήσεις με κορδέλες, στους κατειλημμένους χώρους και σε καταγραφή για κάθε επιχείρηση. Μάλιστα, σε κάποιους επαγγελματίες βεβαιώθηκε παράβαση έλλειψης αδείας με την ανάλογη επιβολή προστίμου, γεγονός που εξόργισε κάποιους από αυτούς, οι οποίοι τονίζουν πως αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί καθώς η διαδικασία των αιτήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε ποτέ ενημέρωση ως προς το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας και για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν γενικά. Οι επαγγελματίες προχώρησαν σε ένσταση μέσω δικηγόρου ώστε στο μεταξύ να βρεθεί φόρμουλα επίλυσης του ζητήματος. Να σημειωθεί ότι οι «καμπάνες» αφορούσαν το σύνολο των χώρων που βρέθηκαν να έχουν καταληφθεί και όχι τα παραπάνω τετραγωνικά με βάση τον παλιό κανονισμό.

Οι επιχειρηματίες μιλούν για άδικα πρόστιμα, υπέρογκα και δυσβάσταχτα αφού κυμαίνονται μέχρι και 7.000 ευρώ. Ξεκαθαρίζουν μάλιστα πως δεν έχουν αρνητική πρόθεση απέναντι στη δημοτική αρχή, απλά ζητούν να λειτουργήσει ως σύμμαχός τους, γιατί τα καταστήματα τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και χρειάζονται ενίσχυση στην καλή προοπτική που δίνει η πλατεία στον τομέα της αναψυχής και της εστίασης.

Για το θέμα ρωτήθηκε από τo Protionline.gr η αντιδήμαρχος Μαρία Ιατροπούλου, η οποία έκανε γνωστό πως ΄΄υπήρξαν καταγγελίες πολιτών κατά ορισμένων επαγγελματιών της πλατείας που αφορούσαν την καταπάτηση κοινοχρήστων χώρων και ως εκ τούτου το αρμόδιο όργανο, η δημοτική αστυνομία δηλαδή, ήταν αδύνατον να μη βγει να κάνει την αυτοψία και να μην ελέγξει την κατάσταση. Έπρεπε να διαπιστωθεί το τι ακριβώς επικρατεί΄΄.

Κατατέθηκαν ενστάσεις

Επιπλέον, η αντιδήμαρχος σημείωσε: ΄΄Οι επιχειρηματίες κατέθεσαν τις ενστάσεις τους και μπορούν να φέρουν την υπόθεση στην Επιτροπή Φορολογικών Διαφορών ώστε να γίνει κάθε έλεγχος και σε δεύτερο χρόνο να γίνει επανεξέταση. Αυτό που προέχει για τους ενδιαφερόμενους είναι να καταθέσουν σωστά και εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους και εκτιμώ πως η διαδικασία θα ξεκαθαρίσει αυτόματα.

Η αρμόδια Επιτροπή θα κρίνει αν θα υπάρξουν πρόστιμα και σε ποιους θα “πέσουν”, καθώς από την Τεχνική Υπηρεσία δεν υπάρχει ακόμη η κανονιστική πράξη για τα ισχύοντα της πλατείας ως έχει σήμερα και ισχύουν τα προβλεπόμενα για την παλιά μορφή της πλατείας πριν αναπλαστεί”.

Όσο για το αν υπάρχουν εκκρεμότητες στις αιτήσεις των επιχειρηματιών, η αντιδήμαρχος τόνισε: ΄΄Πράγματι, εκκρεμούν κάποιες αιτήσεις για άδειες, δεν έχουν καταθέσει όλοι οι επιχειρηματίες. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί αφορούν κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων και όχι εκείνων που έχουν ήδη οριοθετηθεί με βάση τον παλαιότερο κανονισμό. Υπάρχουν σημεία στην πλατεία, όπως για παράδειγμα η οδός Ζαΐμη, η οποία είναι δημοτική οδός και στο συγκεκριμένο σημείο έχει διαπιστωθεί κατάληψη του δημοσίου χώρου΄΄.

Με νέα κανονιστική πράξη θα καθοριστούν τα όρια

Εν συνεχεία, η κ. Ιατροπούλου επισήμανε ότι δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας και το πότε ακριβώς θα βγει η νέα κανονιστική πράξη, μέσω της οποίας θα καθοριστεί ο τρόπος εκμετάλλευσης χώρων της πλατείας, επισημαίνοντας πως μέχρι να συμβεί αυτό, θα ισχύει η προηγούμενη κανονιστική πράξη.

Αναφορικά με το ζήτημα της προφορικής διαβεβαίωσης που είχαν λάβει επαγγελματίες από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, ότι δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν χώρους μέχρι να διευθετηθεί το νομικό ζήτημα της πλατείας, η αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ορισμένοι επαγγελματίες αντιλήφθηκαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν γενικά τους χώρους και όχι τους χώρους που τους είχαν υποδείξει πως μπορούν να εκμεταλλευτούν, καταλήγοντας ότι υπήρξε προφανώς δυσνόηση των ορίων.

΄΄Νομίζω ότι αν υπάρχει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές θα βρεθεί η “χρυσή τομή” καθώς η πρόθεση του δήμου δεν είναι να εισπράξει χρήματα και να μοιράσει πρόστιμα, αλλά να μπει μία τάξη. Δεν θέλουμε να γίνονται υπερβολές και καταπατήσεις χώρων από επαγγελματίες και γιατί δεν αξίζει στην εικόνα της σύγχρονης πλατείας και βέβαια γιατί υπάρχουν και οι καταγγελίες πολιτών΄΄, πρόσθεσε η κ. Ιατροπούλου, τονίζοντας ότι με τις οριοθετήσεις που θα γίνουν, οι επαγγελματίες θα αποφύγουν στο μέλλον οποιαδήποτε καταγγελία οποιουδήποτε πολίτη για εκμετάλλευση χώρων που δεν τους αναλογούν, αρκεί βέβαια να τηρούν τα προβλεπόμενα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • ΠΟΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ;
    O,TI EXEI MEINEI ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΚΑΤΙ ΟΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ-ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙΑ-ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ, ΚΑΤΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ, ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΧΩΡΟΣ. ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΕΣΑΙ. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΓΩΝΗ ΠΛΑΤΕΙΑ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΗΝΙΑ ΝΑ ΞΥΛΩΝΕΙ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΝΕΙ.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΜΠΟΥΡΟΣ 21/03/2024 09:19

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr