background img
banner
banner

«Καλλιεργείται» η δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής Σταφίδας στο Αίγιο

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΤΗΝ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ – ΜΕ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Θετικά ως προς τη δημιουργία Επαγγελματικής Σχολής Σταφίδας στο Αίγιο, είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ», όπου φαίνεται πως «καλλιεργείται» το όραμα του συνδυασμού εκπαίδευσης και περαιτέρω ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής και του ιδιαίτερου τοπικού προϊόντος. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες η σταφίδα επηρεάζει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και ίσως ο δρόμος της ανάπτυξης για την Αιγιάλεια, να περνά και πάλι μέσα από το ευεργετικό αυτό προϊόν.
Οι εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Χαρτοποιίας Αιγίου μπορούν να αποτελέσουν τον τόπο που θα στεγαστεί η «Σχολή Αμπελουργίας» (ή όπως αλλιώς ονομαστεί), δίνοντας τη δυνατότητα τόσο σε νέους της περιοχής όσο και σε άλλους εκτός Αιγιάλειας, να προσεγγίσουν επιστημονικά και να γνωρίσουν καλύτερα τον «μαύρο χρυσό» της Αιγιάλειας, λαμβάνοντας την εξειδίκευση εκείνη που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αύξηση της παραγωγής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Είναι άλλωστε γνωστό και έχει επισημανθεί και διαμέσου του κύριου εξαγωγέα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, ότι η παραγωγή από τα 144.000 στρέμματα έχει πέσει κάτω από τα 100.000 στρέμματα και βαίνει πτωτική. Μάλιστα, η προωθούμενη δημιουργία της Σχολής λειτουργεί υποστηρικτικά στο αίτημα Ένωσης και παραγωγών για αναδιάρθρωση – ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταφιδάμπελων μέσω προγραμμάτων, όπως αυτών των αμπέλων οινοποίησης.

Θετικά τα μηνύματα από τη συνάντηση Φωτήλα στον Ε.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ»

Τα… νεότερα από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ «ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ»… έρχονται από τον Αχαιό βουλευτή Ιάσονα Φωτήλα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Οργανισμό και συγκεκριμένα στον πρόεδρο Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον διευθύνοντα σύμβουλο Παναγιώτη Χατζηνικολάου.

O κ. Φωτήλας συνομίλησε με τον κ. Χαρουτουνιάν και τον κ. Χατζηνικολάου για δράσεις που έχουν ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας και ιδίως της Αχαΐας. Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ίδρυση Επαγγελματικής Σχολής Γάλακτος στο Δήμο Καλαβρύτων και Επαγγελματικής Σχολής Σταφίδας στο Αίγιο.

Τόσο ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος έκαναν εκτενή αναφορά στις υφιστάμενες έξι σχολές. Στη συνέχεια προέτρεψαν αρχικά στη διεξαγωγή εξειδικευμένων προγραμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, της Περιφέρειας, των Δήμων και των αρμόδιων συνεταιρισμών και σε ένα δεύτερο χρόνο την ίδρυση των σχετικών σχολών.
Παράλληλα ο βουλευτής Ιάσονας Φωτήλας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του Κανονισμού που αναμένεται από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναφορικά με το ελληνικό σήμα στο μέλι.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ). Ο πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι σε 10 -15 ημέρες θα εκδοθεί ο σχετικός Κανονισμός, ο οποίος θα περιλαμβάνει και μεταβατικές διατάξεις.

Ο Ιάσονας Φωτήλας ευχαρίστησε τους κ. Χαρουτουνιάν και Χατζηνικολάου για τη συνάντηση και αφού αντάλλαξαν απόψεις συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με στόχο την ουσιαστική εξέταση των υπό συζήτηση θεμάτων και την υλοποίηση των κοινών στόχων προς όφελος του αγροτικού τομέα ιδίως στην περιοχή της Αχαΐας.

Η Δυτική Ελλάδα, η μόνη περιοχή που δεν λειτουργεί σχολή γεωργικών προϊόντων

Να σημειωθεί ότι ανάλογη επίσκεψη στον Οργανισμό είχε πραγματοποιήσει προ διμήνου και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης μαζί με τον Αχαιό βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη. Μάλιστα, προτάσσοντας την προοπτική έναρξης αγροτικών επαγγελματικών σχολών, είχαν τονίσει την ανάγκη δημιουργίας της αγροτικής επαγγελματικής σχολής της ΕΛΓΟ, αφού η Δυτική Ελλάδα είναι η μοναδική περιοχή στην οποία δε λειτουργεί καμία τέτοια, παρότι μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία της Αχαΐας, με δεδομένο πως έχει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την παραγωγή, τις ντόπιες ποικιλίες αμπελιού με τα εξαιρετικά κρασιά, καθώς και τη σταφίδα.

Ιδιαίτερη αναφορά είχε γίνει δε στο χρόνιο αίτημα της αναμπέλωσης σε συνάρτηση με την εκπαίδευσης και κατάρτιση των καλλιεργητών, την ώρα που οι ανάγκες για νέα παιδιά με εμπειρία είναι μεγάλες και νέους που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση κι έτσι να συνεχίσουν αυτά που βρήκαν από γονείς και παππούδες.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr