background img
banner
banner

Τα ρούχα στην λαϊκή… ξεπούλησαν Τα ρούχα στις βιτρίνες… “χρεώθηκαν”

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ‘’ΡΑΝΤΕΒΟΥ’’ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, το πρωί της περασμένης Παρασκευής 19 Φλεβάρη στην υπαίθρια λαϊκή αγορά του Αιγίου, άλλαξε κατά πολύ τα δεδομένα που ήξεραν όλοι λίγο ως πολύ, ως εκείνη την ημέρα. Και αυτή η ¨αλλαγή¨ είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα: Αφενός, η αγοραστική ¨δύναμη¨ του κόσμου να προτιμά τα προϊόντα της λαϊκής αγοράς στα βιομηχανικά είδη, αφετέρου τα κλειστά ρολά των εμπορικών καταστημάτων και το “χάος” που δημιουργήθηκε στους εκπροσώπους του λιανεμπορίου, του στυλ… ¨γιατί αυτοί και όχι και εμείς;¨

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, με δική του παρέμβαση και υπουργική απόφαση, αλλά και με τις ¨ευλογίες¨ του δήμου Αιγιάλειας, “άνοιξε” η λαϊκή αγορά το πρωί της Παρασκευής και έτσι… έδωσε το “έναυσμα” στους Αιγιαλείς να ψωνίσουν βιομηχανικά είδη και είδη ρουχισμού, μεταθέτοντας την ημέρα διεξαγωγής της από Σάββατο σε Παρασκευή, λόγω των υγειονομικών συνθηκών που ισχύουν σε όλες τις ¨κόκκινες¨ περιοχές της Ελλάδας τα Σαββατοκύριακα. Οι καταναλωτές δε, βλέποντας πως το shopping live είναι πιο εύκολο και ¨γλυκό¨… από τις διαδικασίες του “Click Away” και της ιντερνετικής τους προτίμησης, στην ανάγκη τους να αγοράσουν, κατέκλυσαν την υπαίθρια αγορά!

Ταυτόχρονα όμως, ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων ο οποίος παραμένει κλειστός… ένιωσε τις συνέπειες του “εσείς δουλέψατε υπό τις ευλογίες όλων… αλλά εμείς έχουμε υποχρεωτικό λουκέτο”. Οι αντιδράσεις από διάφορους εκπρόσωπους του εμπορικού κόσμου της Αιγιάλειας, δεν άργησαν να ακουστούν. Δεκάδες επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ρουχισμού ή συναφών ειδών, αντέδρασαν στο γεγονός ότι στη λαϊκή αγορά ο κόσμος ψώνιζε και μάλιστα αρκετά… την ίδια στιγμή που στις επιχειρήσεις τους, κάθε μέρα που περνάει είναι ακόμα ένα βήμα τους, προς την οριστική τους καταστροφή.

«Ο κόσμος του λιανεμπορίου θα ξεσηκωθεί…»

Μιλώντας στo protionline.gr  για το θέμα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας Λάμπης Παπαδόπουλος, αναφέρει: «Δυστυχώς, η απόφαση του υπουργείου με τις… “ευλογίες” του δήμου Αιγιαλείας, άφησε το πρωί της Παρασκευής το “δικαίωμα” να δουλέψουν και να ξεπουλήσουν, τη στιγμή που ο κόσμος του εμπορίου είναι στην χειρότερη φάση της ζωής του.

Εμείς σαν σύλλογος από την Τετάρτη κάναμε διάφορες κινητοποιήσεις και ήρθαμε σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους της εν λόγω απόφασης, ενώ στάλθηκε και επίσημο έγγραφο διαμαρτυρίας στον υφυπουργό ανάπτυξης κ. Τσακίρη. Ως πρόεδρος μάλιστα, έχω κάνει ήδη κάθε νόμιμη ενέργεια, έχω απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο βουλευτή, υπουργό ή εκπρόσωπο, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες επεξηγήσεις για το θέμα και να “κατευναστούν” τα πνεύματα, αφού πολλοί συνάδελφοι ενοχλήθηκαν. Πρέπει να βρεθεί μια λύση που να συμφέρει όλους, όχι να υπάρχει μονόπλευρο συμφέρον» τονίζει ο πρόεδρος. Να υπενθυμιστεί ότι τα βιομηχανικά προϊόντα της λαϊκής αγοράς, μέχρι πριν από δύο με τρείς εβδομάδες, ήταν εκτός λειτουργίας, με τους ίδιους τους μικροπωλητές της λαϊκής, να κάνουν λόγο για έναν ¨θάνατο αργό¨ και αναγκάζοντας τους καταναλωτές να στραφούν σε λύσεις αγορών, μέσω διαδικτύου ή των υπηρεσιών.

«Έντονη αντίδραση από τον Εμπορικό Σύλλογο»

Το lock down φέρνοντας τα πάνω κάτω σχεδόν σε κάθε κλάδο, έτσι και στον κλάδο των εμπόρων, ¨παγιώνει¨ τα καταστήματα και το λιανεμπόριο της Αιγιάλειας εντελώς κλειστό, ενώ ταυτόχρονα, τα καταστήματα της υπαίθριας λαϊκής επωφελήθηκαν έστω και για μια ημέρα την εβδομάδα, της ισχύουσας νομοθεσίας και έτσι, να δουλεύουν με κερδοφόρο τρόπο. Ο κ. Παπαδόπουλος, σε ερώτηση του protionline.gr αν άλλοι κλάδοι έχουν περιθώρια αντίδρασης, στην ¨επιβίωση¨ τους βάσει των δεδομένων του covid, αναφέρει: «Το μεγαλύτερο θύμα όλων των κλάδων είναι ο έμπορος και το λιανεμπόριο, δυστυχώς.
Ο πελάτης, είτε μέσω ίντερνετ, είτε μέσω “παράδοση εκτός”, είτε με… χίλιους τρόπους, θα ψωνίσει. Η εστίαση από την άλλη, αν πράγματι θέλει να δουλέψει… έχει την επιλογή του ντιλίβερι και της κατ’ οίκον παράδοσης των προϊόντων της. Τα μίνι μάρκετ και τα σούπερ μάρκετ, λόγω των ειδών “πρώτης ανάγκης” μα έτσι – μα αλλιώς, θα δουλέψουν. Τελικά… το μεγαλύτερο θύμα όλων των κλάδων είναι το λιανεμπόριο! Πώς θα συντηρηθεί το μικρό κατάστημα; Πώς θα πληρώσει το ενοίκιο της η κάθε μικρή επιχείρηση, παραμένοντας κλειστή; Είμαστε στους δρόμους, είμαστε σε έναν διαρκή και δυνατό “αγώνα” εναντίον του κράτους που προτιμάει το λιανεμπόριο κλειστό, λες και ο κορωνοϊός δεν πάει αλλού… στους λιανέμπορους πάει και κάθεται!».

Τέλος, να σημειωθεί ότι από τους Συλλόγους που εκπροσωπούν τους καταστηματάρχες των λαϊκών αγορών, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τις διαμαρτυρίες του στεγασμένου εμπορίου.
Η δε “κίνηση” στην υπαίθρια αγορά, προβλέπεται πως κάθε Παρασκευή θα… καταρρίπτει και ένα επιπλέον ρεκόρ προτιμήσεων και πωλήσεων.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr